Dublu standard, o pată pe "obrazul" comerţului european

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 7 mai 2018

Dublu standard, o pată pe "obrazul" comerţului european

Dublul standard în privinţa produselor alimentare a devenit o preocupare majoră la nivelul Uniunii Europene. Dincolo de discuţiile pur tehnice, este clar că afectaţi sunt în primul rând consumatorii din statele est-europene. Săptămâna trecută, la Palatul Culturii din Sofia (Bulgaria), a avut loc forumul "Este timpul să prezentăm standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene".

Forumul s-a desfăşurat sub patronajul prim-ministrului Republicii Bulgaria, Bojko Borisov, iar printre participanţi s-au aflat ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, ministrul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, Lilyana Pavlova, dar şi ministrul Agriculturii din ţara noastră, Petre Daea. Acesta a subliniat că problematica dublului standard se poate rezolva prin reglementări unice la nivel european, care să cuprindă definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia şi instrumentele legale de gestionare a abaterilor: "Nu este uşor acest demers, dar el trebuie început, iar Româ­nia va participa activ la realizarea lui. Constatările pe care le-am făcut atent şi cu mijloace legale au confirmat existenţa lui. Forumul se înscrie în această logică de a găsi soluţii. În acest context, doresc să afirm că România a urmărit cu atenţie această problemă, folosindu-se de instrumente juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au făcut analize la produse identice aflate în reţeaua comercială din România şi aceste ţări. Rezultatele au fost trimise la Comisie".

Luna aceasta, marile lanţuri de magazine retail vor fi atent monitorizate în cadrul campaniei lansate de Comisia Europeană. Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria au criticat la rândul lor mai mulţi producători mari de alimente, pentru că produse vândute sub aceeaşi marcă au o calitate net inferioară în Europa de Est.

Luna trecută, eurodeputatul ceh Olga Sehnalova a prezentat un raport în Parlamentul European, în care saluta iniţiativa anunţată de Comisia Europeană privind soluţionarea problemei standardelor duble ale calităţii produselor alimentare, în special promisiunea legată de metodologia comună de testare, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în luna mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare. Oficialul Parlamentului European a propus ca dublul standard privind calitatea alimentelor să fie inclus pe lista neagră a practicilor comerciale incorecte.

Autorităţile autohtone au întreprins în ultimul an mai multe acţiuni care să demonstreze că anumite produse nu au aceeaşi calitate pe tot cuprinsul Uniunii Europene. Anul trecut s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în ţara noastră în ceea ce priveşte calitatea alimentelor produse în Vestul Europei. Ulterior, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franţa şi Austria, solicitând ca echipe de specialişti de la noi să se poată deplasa în aceste ţări pentru a identifica şi preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

În urma unor acţiuni comune, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peşte, ciocolată. Probele prelevate din Belgia, Olanda şi Germania au fost transportate în ţara noastră către laboratorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti în condiţii de deplină siguranţă, respectiv temperatură şi umiditate controlată. În urma evaluării celor 29 de produse, la 9 dintre ele s-au constatat diferenţe la următorii parametrii: procent de grăsime, procent proteină, valoare energetică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Până se prindea Deaia la Paștele Cailor.

    Este furt? Pedeapsa normală este închisoarea pe viață a proprietarilor de magazine după care închiderea magazinelor?

    Ce o să fie: o mică mustrare. 

    1. Bati campii!

      Producatorii sunt cei responsabili nu magazinele! Singura solutie este citirea cu atentie a etichetelor si cumpararea de produse alimentare din productia nationala. In acest mod se ajuta economia si producatorii autohtoni, se reduc importurile, producatorii vor evita dublul standard daca vor sa vanda - deja si-au sifonat imaginea. Prin urmare, boicotarea produselor alimentare din import este solutia! 

      Magazinele pot vinde praf alb produs in Columbia.

      Cap-urile sunt ca după bombele din Siria. Chinezi au vrut să cumpere carne de pui, porc, vita dar surpriză ca si noi o importam. Avem un ministru care nu e deranjat că lucarna o mânca cămilele în loc de vite. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb