Legea dublului standard, care îi are ca iniţiatori pe Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu, a fost adoptată, ieri, de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 57 voturi "pentru", 18 abţineri şi niciun vot împotrivă. Senatorii USR au anunţat în plen că s-au abţinut de la votarea legii.
Proiectul iniţiat de Liviu Dragnea sancţionează comercializarea produselor şi serviciilor "falsificate supuse dublului standard" cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri a comerciantului.
Săptămâna trecută, Comisia economică din Senat a adoptat un raport favorabil proiectului, dar cu amendamente. În forma adoptată de comisie şi, ieri, de plenul Senatului, proiectul prevede: "Prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar".
Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard se pedepseşte cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni. În cazul produselor şi serviciilor la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, mai prevede proiectul în forma adoptată de Comisia economică.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.
Legea ar urma să se aplice persoanelor fizice autorizate şi persoanelor juridice.
Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.