Trebuie să creăm un nou model de piaţă a energiei, pentru ca evenimente precum cele de anul acesta, respectiv creşterea preţurilor, să nu se mai repete a declarat, ieri, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul audierilor din Comisia parlamentară pentru activitatea ANRE. Domnia sa susţine că sectorul de electricitate funcţionează după un cod comercial din 2004: "Au mai fost aduse modificări de-a lungul timpului, dar cred că este necesar astăzi să-l revizuim, să-l actualizăm".
În opinia domniei sale, piaţa de energie trebuie supusă unor teste de stres, precum cele aplicate băncilor comerciale, pentru a vedea reacţia pieţei.
Dumitru Chiriţă a explicat: "Mi-aş permite să creionăm în legislaţia primară şi să dezvoltăm în legislaţia secundară nevoia unor teste de stres, pe modelul celor pe care BNR le foloseşte cu băncile comerciale, iar aceste teste de stres să fie induse în piaţă pentru a vedea cum reacţionează piaţa, astfel încât consumatorul final să fie protejat în faţa unor abuzuri de piaţă dominantă sau ale unor comercianţi care profită de anumite lucruri din piaţă şi obţin avantaje nemeritate".
Actualul preşedinte ANRE susţine că furnizorii consumatorilor casnici aşteptat de la ANRE recunoaşterea costurilor în tarifele finale şi nu s-au preocupat să achiziţioneze cea mai ieftină energie din piaţă: "Furnizorii de ultimă instanţă nu s-au preocupat să achiziţioneze energia pe termen lung pentru consumatorii care nu înţeleg să-şi exercite dreptul de eligibilitate. Ei au aşteptat, ca să zic aşa, modificările în reglementări ale ANRE, după care să vină cu facturile la ghişeul ANRE, iar ANRE să le includă în preţul final la consumatorul care este în zona serviciului universal şi să beneficieze de un tarif crescut. Faptul că ANRE a modificat reglementarea (modificarea regulamentului de pe Piaţa pentru Serviciul Universal - n.r.) i-a pus într-o mare încurcătură, spunându-le că trebuie să meargă în piaţă, să achiziţioneze energia pe piaţa concurenţială, la preţurile cele mai mici care vor fi recunoscute de către ANRE".
Dumitru Chiriţă este de părere că operatorii de reţele electrice nu ar mai trebui să includă în profit sumele neutilizate care au fost destinate pentru investiţii şi mentenanţă, în condiţiile în care s-a constatat că de mai mulţi ani aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile.
Domnia sa a explicat: "ANRE constată de la un an la altul că nu sunt îndeplinite obligaţiile care stau la baza tarifului reglementat, pentru toţi operatorii de reţea. Şi în această situaţie, decizia ANRE este de a reduce tariful, conform metodologiei. Dacă mergem în ritmul acesta, ajungem la o situaţie aproape imposibilă să stabilim tarif zero pentru că ei în fiecare an nu-şi îndeplinesc această obligaţie".
Potrivit preşedintelui ANRE, ar trebui găsită o soluţie legislativă care să nu le mai permită acestor operatori ca sumele necheltuite să fie incluse în profitul ce se repartizează ca dividende: "Dacă nu facem acest lucru, ajungem la situaţia în care, pe viitor, să nu mai existe surse pentru menţinerea în funcţiune a instalaţiilor şi nu mai pun în discuţie posibilitatea de a le dezvolta. Este o situaţie critică şi vă rog să urgentaţi adoptarea unui act normativ care să nu le mai permită să includă în profit sumele neutilizate pentru investiţii şi mentenanţă. Este valabil pentru toţi operatorii de reţea, vorbesc de partea electrică, iar la gaze probabil când veţi lua în discuţie din nou legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 o să purtăm o discuţie mai în detaliu acolo".
Dumitru Chiriţă a preluat funcţia de preşedinte al ANRE pe 23 octombrie 2017, înlocuindu-l pe Niculae Havrileţ.
1. Inventatorul bursei fără variații
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2017, 10:27)
"Un model de piața unde sa nu mai crească prețurile". Superba afirmația.