Dumitru Dragomir, Ioan Bendei şi Alexandru Oprea (RCS-RDS), urmăriţi penal şi acuzaţi de dare şi luare de mită în dosarul drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1

A.I.
Anticorupţie / 5 mai 2017

Dumitru Dragomir

Dumitru Dragomir

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Dumitru Dragomir, acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, Ioan Bendei, administrator RCS-RDS, acuzat de dare de mită şi spălare de bani, şi Alexandru Oprea, la data faptelor directorul general RCS-RDS, în dosarul privind acordarea a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul DNA.

Anunţul oficial privind urmărirea penală a lui Ioan Bendei, unul dintre cei mai influenţi oameni din RCS, survine pe fondul pregătirii companiei pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Comunicatul precizează: "În perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan.

Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între o firmă controlată de inculpatul Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu.

Concret:

În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I "PARTENER", în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme menţionat anterior a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.

În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune.

Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.

În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit societăţii respective, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru «spălarea» şi «curăţarea» sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.

Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De menţionat este faptul că, în acest demers infracţional au fost implicate şi celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui «parteneriat», au redactat şi au semnat diverse documente."

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. asta mai lipsea la intrarea digi la bursa !

    daca treceati in prospectul de oferta ce a inceput acum cateva zile si detaliile astea atunci cu siguranta aveati un pret si o subscriere pe masura. 

    1. Lasă Ioane că informatia despre Digi a venit la momentul potrivit; acum se joacă bine cărțile, investitorii instituționali vor trage prețul cât mai jos și e bine și pentru noi populimea; prețul mai mic-preț mai mic, discountul -discount; trăiască manipularea!

      Pe înscenările lui Bendei și-au luat unii condamnări măsluite de procuratura securistă.

      Discountul va fi destul de mare din cauza realității. 

      Unde sa scadă prețul dacă e deja suprasubscriere?!? :))

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb