Dumitru Luca, ANAT: "Majorarea TVA în turism ne-ar scoate din piaţa europeană"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 31 august 2023

Preşedintele ANAT, Dumitru Luca: "Pe lângă incoming, suferim şi la capitolul promovare turistică. E jenant să aloci prin bugetul de stat doar 1,5 milioane euro pe an pentru promovare turistică, sumă ce este sub bugetul de promovare al unei companii medii din Europa din acest sector de activitate". (Sursa foto: facebook / Dumitru Luca)

Preşedintele ANAT, Dumitru Luca: "Pe lângă incoming, suferim şi la capitolul promovare turistică. E jenant să aloci prin bugetul de stat doar 1,5 milioane euro pe an pentru promovare turistică, sumă ce este sub bugetul de promovare al unei companii medii din Europa din acest sector de activitate". (Sursa foto: facebook / Dumitru Luca)

English Version

O eventuală majorare de către Guvern a taxei pe valoarea adăugată în turism ne-ar scoate din piaţa europeană de profil, a afirmat, ieri, Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Doar două ţări au TVA standard pentru servicii turistice: Marea Britanie şi Danemarca, restul statelor europene aplicând o cotă redusă, ce are rolul de a elimina discrepanţele privind tarifele. Acete tarife din turism se stabilesc anticipat, cu cel puţin un an înainte. În condiţiile în care ar interveni o creştere fiscală, ea nu poate fi rostogolită în tarife - din cauza contractelor încheiate anterior - şi va exploda în marja de profitabilitate, în bugetele de investiţii şi vom ajunge în situaţia în care să nu ne mai putem onora contractele. O eventuală creştere a TVA în turism ne-ar scoate total din piaţa europeană", a declarat Dumitru Luca.

Preşedintele ANAT a amintit că sectorul turistic a beneficiat în urmă cu câţiva ani de o facilitate - impozitul specific - care a dus la fiscalizarea zonei cel mai greu de controlat din această activitate economică. Deşi începuse să funcţioneze în parametri prevăzuţi, Guvernul a eliminat impozitul specific, preferând să verifice zeci de mii de operatori din turism, care până acum erau taxaţi pe baza acelui impozit ce reprezintă o sursă sigură de venit bugetar, a precizat Dumitru Luca.

O altă problemă cu care se confruntă agenţii economici din industria ospitalităţii o reprezintă incomingul, care contribuie cu doar 14% la veniturile din turism, restul de 86% fiind contribuţia turiştilor români.

"Pe lângă incoming, suferim şi la capitolul promovare turistică. E jenant să aloci prin bugetul de stat doar 1,5 milioane euro pe an pentru promovare turistică, sumă ce este sub bugetul de promovare al unei companii medii din Europa din acest sector de activitate", a afirmat preşedintele ANAT, care a criticat şi lipsa sprijinului statului pentru operatorii economici din ţara noastră care participă la târgurile de turism din străinătate.

Antreprenorii din domeniu sunt nemulţumiţi şi de actuala lege privind OMD-urile - organizaţiile de management ale destinaţiei turistice.

"A fost pusă de curând în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului strategia dezvoltării în turism, din care lipseşte organizaţia naţională de management al destinaţiei. Asta în condiţiile în care avem câteva OMD-uri care s-au constituit pe vechea lege la nivel local sau regional şi care au funcţionat foarte bine. Din păcate, acum, pe noua lege, aceste organizaţii nu se pot transforma în OMD-uri, ceea ce ne arată că este nevoie de modificarea actului normativ", a precizat Dumitru Luca, care a mai spus că OMD-urile ar trebuie să beneficieze de sumele strânse de administraţiile locale cu titlul de taxă turistică, sume care în prezent sunt folosite în alte scopuri de primării sau consilii judeţene, decât în scopul dezvoltării turismului.

În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, preşedintele ANAT consideră că acestea trebuie menţinute şi că este necesar, după ce a trecut de Senat, ca în sesiunea parlamentară care va începe săptămâna viitoare, să fie aprobat de Camera Deputaţilor proiectul de lege prin care se permite companiilor private să acorde vouchere de vacanţă propriilor angajaţi.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ar scoate cetatenii romani din turismul roman!

    si daca prabusim si leul fata de euro... e si mai clara treaba... romanii out ca pondere din litoralul romanesc... 

    oricum deja sunt scosi pe tusa in suturi de specula si scumpirile de pe acolo. 

    s c c r e t 

    1. Turismul romanesc este furt pe fata. Scumpiri nejustificate.

    Eu nu vad rostul tva redus . Cand astia în restaurante au adaos peste 1000% de ce să aiba tva redus?

    asta se vrea ...

    1. Turismul romanesc este furt pe fata, desfiintati voucherele de vacanţă

      eforie mai scump ca dubai

    ne-a depasit si albania la nr de turisti

    turismul ro e mort anyway 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb