DUPĂ AMENINŢĂRI CU DEMISIA, Tăriceanu pregăteşte demiterea unor miniştri

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Politică / 22 iulie 2005

Conservatorii, primii vizaţi pentru remaniere, la cererea PD

Liberalii îl presează pe şeful Executivului să recurgă la remanierea guvernamentală pentru reabilitarea partidului, după jocul de-a demisia care a afectat imaginea PNL. Pe de altă parte, Partidul Democrat insistă ca la remaniere miniştrii PUR să fie scoşi de la guvernare. În lipsa demisiei cu care ne-a ameninţat premierul timp de aproape două săptămîni, se pare că săptămîna viitoare vom avea parte de demiterea unor miniştri consideraţi ineficienţi după şase luni de guvernare. Remanierea a fost programată încă de la începerea crizei provocată de decizia Curţii Constituţionale privind articolele din pachetul privind justiţia şi proprietatea. Totuşi, cei mai mulţi dintre demnitarii vizaţi au răsuflat uşuraţi, întrucît demisia întregului Cabinet i-ar fi ferit de ipostaza incomodă de a fi destituiţi din cauze de ineficienţă. Călin Popescu Tăriceanu va evalua, cel mai probabil luni, în Biroul Permanent de Coordonare, activitatea miniştrilor liberali. Tot luni, liberalii au de gînd să hotărască cine rămîne şi cine pleacă de la guvernare. La rîndul ei, conducerea PD îşi va desemna, şi ea, învinşii de la Palatul Victoria. Pediştii urmăresc, însă, în schimbul "loviturii" provocate de decizia premierului de a nu mai demisiona, eliminarea miniştrilor PC, respectiv a lui George Copos, ministru delegat pentru investiţii, şi a ministrului Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş. Miniştrii conservatori ar mai putea avea o şansă dacă se des-prind de partidul lui Voiculescu şi se înscriu în PNL, spun surse din partid.

Potrivit unui sondaj de opinie OMNIBUS, populaţia ar dori să scape de partu demnitari pe care îi consideră ineficienţi: Mircea Cinteză, de la Sănătate (49%), Marko Bela, ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţămîntului şi integrării europene (47%), Codruţ Şereş, de la MEC, şi de Ionuţ Popescu de la Finanţe.

Mai grav, de patru miniştri ai Guvernului Tăriceanu persoanele care s-au supus întrebărilor nu au auzit, în proporţie de aproximativ 76%.

Ene Dinga, ministrul Integrării Europene, Cristian David, ministru delegat pentru controlul implemantării programelor cu finanţare internaţională, Mihai Voicu, ministrul delegat pentru coordonarea SGG şi Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, rămîn nişte necunoscuţi pentru cea mai mare parte a populaţiei.

Pe de altă parte, Mona Muscă (cultură), Monica Macovei (justiţie) şi Mihai Răzvan Ungureanu (externe) se află în topul preferinţelor celor interogaţi.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu stă şi el foarte prost într-un sondaj asemănător în care este creditat doar de 20% din populaţie în timp de Theodor Stolojan întruneşte peste 50% din opţiunile celor întrebaţi.

Ca răspuns la sondajul CURS, premierul a declarat: "Remanierea nu se face pe bază de sondaje de opinie, chiar dacă acestea conţin elemente care pot fi luate în consideraţie. În următoarele săptămîni voi prezenta o evaluare a activităţii Guvernului, la şase luni de la învestire, precum şi a fiecărui ministru în parte".

Surse din Partidul Democrat ne-au informat că miniştrii pe care PD ar fi dispus şă îi sacrifice la remaniere sînt ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre şi cel al Integrării, Ene Dinga. Însă, aceleaşi surse susţin că democraţii au o mare problemă în ceea ce priveşte succesiunea acestora în Guvern, deoarece conducerea partidului nu a găsit încă înlocuitori pentru ei.

Atît PNL, cît şi PD, vor hotărî săptămîna viitoare în forurile de conducere care sînt demnitarii care trebuie să se despartă de cabinetele ministeriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb