Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat săptămâna trecut la preţul de 1,215 lei, în creştere cu 6,11% faţă de cel din ziua precedentă, după ce Franklin Templeton Investment Management, administratorul fondului, a anunţat că a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) avizarea unei oferte publice de cumpărare a cel mult 220 milioane de titluri FP (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri), echivalentul a 2,89% din capitalul fondului închis de investiţii.
Probabil, investitorii mizează pe un preţ peste cel din piaţă, în condiţiile în care, pentru oferta anterioară, ce s-a derulat între 29 ianuarie - 13 martie (fiind prelungită cu nouă zile faţă de cât era planificat iniţial), preţul de 1,39 lei la care s-a realizat operaţiunea era cu circa 10% peste cel de la BVB, din momentul anunţului.
Atunci, oferta a fost suprasubscrisă de 16,86 de ori, la 1.000 de acţiuni oferite spre răscumpărare fiind alocate 59, la preţul preferenţial.
Achiziţiile fac parte din cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, aprobat în luna noiembrie a anului trecut, ce se va derula pe tot parcursul anului, şi are în vedere răscumpărarea a maxim 800 milioane de titluri proprii, la preţuri situate între 0,2 lei şi 2 lei.
Franklin Templeton nu a indicat un preţ pentru oferta pe care doreşte să o deruleze acum, dar menţionează că detaliile complete ale operaţiunii de piaţă vor fi anunţate după ce oferta va primi undă verde de la ASF, aprobare pe care o estimează la zece zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei, potrivit reglementărilor în vigoare.
Răscumpărările de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti se vor realiza prin Swiss Capital.
Decizia Fondului de a demara operaţiunea va depinde de mai mulţi factori, inclusiv condiţiile de piaţă şi aprobarea de către ASF a documentaţiei de ofertă publică, se mai arată în comunicatul FP.
Programele de răscumpărări realizate de Fondul Proprietatea au drept scop creşterea preţului acţiunii FP pentru reducerea discount-ului dintre cotaţie şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) care acum se situează la circa 22%, peste obiectivul de 15% avut de administratorul fondului de investiţii.
După primele trei luni ale acestui an, Fondul Proprietatea a raportat o pierdere de circa 1,95 miliarde lei, ca efect al reevaluării participaţiilor din portofoliu, în contextul impactului pandemiei de Covid-19.
La finele săptămânii trecute, valoarea de piaţă a FP la Bursa de Valori Bucureşti era de 9,25 miliarde de lei.