DUPĂ ARTICOLUL DIN "BURSA" Ministerul Agriculturii verifică cum s-au drenat banii de inundaţii

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 mai 2010

Ministerul Agriculturii verifică cum s-au drenat banii de inundaţii

Corpul de control al ministrului Mihail Dumitru începe verificările la ANIF şi la sucursalele acesteia, după ce Administraţia a atribuit, fără licitaţie, contracte de 1,5 milioane de euro pentru repararea pagubelor produse de inundaţii

Controlul a fost cerut de ministru în urma articolului din ziarul BURSA privind controversatele contracte de la ANIF

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a dispus efectuarea unui control la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi la sucursalele acesteia, după ce ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, un articol care arată că în urma inundaţiilor din primăvara acestui an, la nivelul sucursalelor, s-au atribuit, fără licitaţie, lucrări de reparaţie în valoare de 1,5 milioane de euro unor firme private, din care o bună parte nu ar fi avut logistica necesară să le execute.

Reprezentanţii ministerului Agriculturii au declarat pentru ziarul BURSA: "Domnul ministru a dispus efectuarea unui control atât la sediul ANIF, cât şi la sucursalele acesteia. În acest scop a fost numită Comisia de control (din cadrul Corpului de control al ministrului). Tema controlului o constituie, în principal, achiziţiile - cu precădere cele sesizate de dumneavoastră în articol. După finalizarea acţiunii, Comisia de control îi va prezenta domnului ministru rezultatele şi concluziile controlului".

În articolul "Chiar în timpul anchetei parlamentare, neregulile au continuat", publicat de ziarul BURSA, în luna aprilie, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) reclama faptul că mai multe firme private au negociat şi obţinut de la sucursalele Administraţiei (care nu au personalitate juridică, deci nu sunt ordonatori de credite) contracte foarte avantajoase, după care au apelat la serviciile ei să le execute, ca subcontractor, pentru că nu aveau toată logistica necesară să realizeze lucrările.

Directorul general al SNIF, Viorel Eugen, ne-a declarat, la acel moment, că societatea sa va înainta un memoriu la Preşedinţie, Guvern şi Parlament în care să reclame aceste aspecte, unul dintre acestea fiind şi preţul obţinut de unele firme private pentru lucrările executate: "Unele firme private au negociat cu ANIF, spre exemplu, ca metrul pătrat de excavaţie să coste 9,7 lei, iar nouă ne-au propus să efectuăm lucrarea cu 5,4 lei, iar în unele cazuri şi cu 4,7 lei".

Din cauza datoriilor, SNIF nu poate să participe la licitaţii, iar în memoriu ce urmează să fie înaintat instituţiilor statului conducerea societăţii va cere să se rezolve, într-o anumită manieră, şi acest aspect.

Surse apropiate ANIF susţin faptul că şi lucrările executate de unele firme care au câştigat contractele ridică semne de întrebare: într-o localitate bănăţeană, susţin sursele noastre, unele societăţi ar fi decolmatat canalele, însă nu ar fi efectuat şi lucrările pentru protecţia localităţii, care a rămas vulnerabilă la inundaţii.

Cititorii noştri ne-au semnalat, în urma articolului publicat, faptul că în luna februarie, în Bistriţa Năsăud, unele firme au executat lucrări de însămânţare la diguri şi canale când în acea perioadă stratul de zăpadă măsura 30 de centimetri. Ceea ce, în opinia specialiştilor, reprezintă bani aruncaţi în pământ.

Cititorii ne-au mai semnalat că tariful obţinut de unele firme este exorbitant: pentru lucrările mecanice 11,6 lei pe metru cub de excavaţie şi 62,5 lei pentru metrul cub de excavat manual.

Interesant este că şi poziţia lui Valentin Apostol, şeful direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, în articolul publicat atunci, coincide cu ceea ce ne-au semnalat cititorii: " (...) Nu spun că nu s-ar fi făcut şi aceste lucrări, dar cine ar fi mutat, în luna ianuarie, când au fost minus 20 de grade, o lopată de pământ?".

Contractele de 1,5 milioane de euro au fost atribuite de către sucursalele Administraţiei chiar în timpul anchetei parlamentare pe sectorul de îmbunătăţiri funciare.

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă verificau, la acea vreme, printre altele, un precedent la ANIF în care sucursalele au atribuit, în vara lui 2008, fără licitaţie, contracte în valoare de circa 1 milion de euro pentru repararea infrastructurii de irigat unor societăţi care nu au avut logistica necesară să le execute şi care au apelat şi atunci la SNIF ca subcontractant.

Acest fapt este semnat în raportul comisiei de anchetă ce a fost înaintat instituţiilor de control ale statului pentru deschiderea cercetărilor. Şeful comisiei parlamentare de anchetă, Valeriu Tabără, s-a arătat uluit de noile contracte încheiate chiar în timpul verificărilor.

Curtea de Conturi a informat Camera că a dispus un control la ANIF şi SNIF, în cazul sistemelor de irigaţii

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a informat Camera Deputaţilor că a dispus includerea în programul de control a Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) şi a sucursalelor acestora în cazul sesizării comisiei de anchetă privind sistemele de irigaţii.

Potrivit scrisorii transmise pe 7 mai de Curtea de Conturi, ANIF şi SNIF au intrat în programul de control începând cu 11 ianuarie 2010, având ca obiectiv "modul de administrare şi utilizare a sistemelor de irigaţii proprietate a statului, precum şi a infrastructurii proprietate publică şi privată a statului destinată întreţinerii şi reparării acestora". Rezultatul final al acţiunilor de control va fi publicat în raportul de activitate al Curţii de Conturi pe anul 2010.

Pe de altă parte, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a scris camerei inferioare a Parlamentului, informând că din raportul comisiei de anchetă privind sistemele de irigaţii nu rezultă fapte de competenţa DNA. Pe 3 mai, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat în plen că a primit o scrisoare de la Ministerul Public care informa că raportul Comisiei de anchetă în cazul sistemelor de irigaţii a fost trimis spre soluţionare DNA. După această sesizare a Ministerului Public, DNA a transmis Camerei că din examinarea raportului comisiei de anchetă în cazul sistemelor de irigaţii nu au rezultat fapte care să intre în competenţa Direcţiei, potrivit Rompres.

Deputaţii au adoptat pe 13 aprilie, cu 128 de voturi favorabile, 83 împotrivă şi 13 abţineri, proiectul de hotărâre privind raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii, prin care sesizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anumite fapte. Astfel, deputaţii au constatat că în contractul privind programul RomAg"98 au existat o serie de nereguli şi că prevederile stipulate în contractul încheiat cu firma americană TransChem Finance nu au fost respectate. Potrivit hotărârii, Camera Deputaţilor a solicitat Curţii de Conturi, Ministerului Finanţelor Publice, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvernului să analizeze concluziile şi propunerile formulate de comisie şi să ia măsurile care se impun, potrivit competenţelor care le revin şi sesizează Parchetul ÎCCJ pentru a continua cercetările şi pentru a lua măsurile legale cu privire la faptele menţionate în raport.

NOTĂ: Acest articol a fost publicat la sugestia cititorilor.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. felicitari BURSA!!!! Firma prin care au fost DRENATE fonduri ANIF se numeste SC Petro Construct zalau ce are contracte incheeate cu ANIF in valoare de 96 miliarde lei contractele de acxhizitii sunt fff SUBTIRI ,preturile FFFF MARI si FFF GRAV acesta firmulita a apartinut directorul actualDAP din ANIF Mocan Ioan ,nimic din aceste GROSOLANII si Golanii NU ar fi putut fi posibile daca NU EXISTA ajutorul fostului presedinte CA Valentin Apostol Raul in ANIF este fff bine dezvoltat de TOATYA echipa de conducere care IN PLINA CRIZA admite infiintarea postului de Director general adjunct pentru POPa care parca ar fi MARELE SPECIALIST da este dar NU in IMBUNATATIRI FUNCIARE

    1. Se vede ca IF-istul nu lucreaza in Centrala ANIF,pentru ca stie doar o parte,o foarte mica parte din neregulile care au fost facute in privinta ACHIZITIILOR PUBLICE.Lucrurile sunt mult mai grave si ele pornesc de la faptul ca la conducerea ANIF au fost promovate persoane care nu au nici o legatura cu imbunatatirile funciare,persoane care sunt specialiste in alta domenii.De exemplu ,domnul ing.POPA CORNEL este specialist in HORTICULTURA iar domnul MOCAN IOAN este economist.Pai daca PDL-ul a pus in cele mai inalte functii tehnice ale ANIF-ului un horticultor si un economist cum sa mearga bine treaba in aceasta Administratie? Il felicit pe IF-ist pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume si ii rog pe cei care isi tot bat joc de specialistii de imbunatatiri funciare, ca acum in ceasul al 12-lea, sa constientizeze ca ne trebuiesc la conducerea ANIF si ai Departamentelor acestuia, SPECIALISTI nu oameni sustinuti de Berceanu (care nu au nici o cunostinta tehnica in acest domeniu si realmente ne fac un mare rau noua IF-istilor care muncim cinstit si nu reprezentam interese de partid . Domnilor POPA CORNEL si MOCAN IOAN, rugati-l pe domnul Berceanu sa va asigure un loc caldut in alta parte, ca noi ne-am saturat sa va ducem in spate prin munca si cunostintele noastre de specialitate!Suntem profund jigniti de incompetenta si nepasarea dumneavoastra.Sper sa isi exprime parerea cat mai multi specialisti.Curaj!

      Sa va fie rusine ca ii denigrati asa pe Popa si Mocan! este pentru prima data cand avem buget de salarii pe intreg anul. Aaaa.. sau este o problema pt voi ca popa si mocan nu intra in afacerile si in combinatiile voastre???

      pacat de tine EU STIU CE VREAU si pentru ce m-am pregatit

      IF-isti LUATI POZITIE fata de FURTURI poate se mai domoleste 3

      Nu inteleg care sunt IF-istii aia care vorbesc asa ? Despre ce furturi vorbesc ? Poate de furturile de anii trecuti . Daca ar fi IF-isti adevarati nu ar vorbi asa pentru ca ar cunoaste realitatea . In ultimul an nu poate fi vorba de furturi ca nu a fost din ce fura . Insa anii anteriori era de unde slava domnului si se stie cine a furat si cat . Asa ca nu ati pomenit numele care trebuie . Incercati sa va amintiti cei care sustineti ca sunteti in miezul problemei .

      In sfarsit ca s-a trezit cineva sa spuna de fapt adevarul . I-au gasit pe Popa si pe Mocan sa-i scoata la inaintare cand de fapt ei nu sunt vinovati de furturile despre care vorbesc ,,binevoitorii" anteriori . Adevaratele afaceri s-au facut inainte cand erau bani nu acuma cand abia se aproba bugetul ptr. cate o lucrare amarata . Pe vremea lui Nastea erau bugete nu gluma . Defunctul SNIF umbla degeaba cu jalba . Asa bine au administrat societatea diversii directori care s-au perindat pe acolo ca au adus-o la sapa de lemn.Specialistii aia din fata cred ca tot din SNIF vorbesc ,ca altfel si-ar vedea de treaba.

      Eeeeeeeeeee pe vremea lui Nastea da . Se faceau niste proiecte supraevaluate pe firma NACO pe care cu onor o conduce unde da se cuprindeau bugete adevarate , nu gluma . SNIF -ul stie de ce ....... Si alte cateva persoane ......Atunci unde erau specialistii IF-isti care evident si-au exprimat ,, o parere proprie si personala ".mai devreme ?

      Un om care se pretinde specialist nu v-a umbla niciodata cu astfel de lucruri pentru simplul fapt ca este UN PROFESIONIST. 

      IF-isti adevarati STIU ca acum SE FURA PRIN CONTRACTE !!!!false si daca sti SPUNETI daca NU si tolerati STATUL (adica a NU FACE NIMIC)TACETI ca asa nu se poate face treaba si daca nu MUNCIM nu ne vom LUA BANI INTELIGENTILOR daca nu luam bani nu avem ce duce acasa ATI INTELES?DESTEPTILOR sau sunteti daia care .....stiu bine ce pregatire au si il DORESC pe specilistul popa?stati dar daca stati in CURAND veti pleca de TOT !!!! In facultate se invata ceea ce practica in viata de toate zilele acum TERMIN Spiru Haret la 35 de ani( pina atunci i GOLANEALA)si apoi IL fac zmeu pe unul popa si berceanu si ma pune sef DUTE popa la SPATII VERZI sau mai bine executa aranjamentele din fata ANIF si asa se v-a economisi 1.5 miliarde lei (valoarea contractului,platit pentru intretinere si taiere arbusti )Stimabililor TOT furt este si CHELYUIALA INUTILA si pe FFFF multi bani de la BUGET !!!!!multi sti unde sunteti angajati cand luati bani DAR PE CE IATI LUAT STITI?aici este problema

      Vorbiti ca vreti la conducere specialisti . Da pana acuma SNIF -ul a avut la conducere numai specialisti si uite unde au ajuns .A fi specialist nu inseamna sa fi si bun manager . Dar un bun manager va conduce intotdeauna cu specialisti. Nu cred ca Popa si Mocanu au condus de capul lor . Intr-o institutie cu diferite departamente nu este posibil asa ceva . Cei care se dau specialisti in IF si se pronunta atat de direct impotriva celor 2 persoane , avand in vedere faptul ca au fost si altii la conducere si exista si un Consiliu de Administratie , e clar ca sunt,, dirijati ".Ce interese au ei , este interesant de aflat.

      S-au trezit popici?liniste ca ORIM NU SCAPA am scapat de ceasescu VOM scapa si de asta cu toata "echipa "lui cu toate artibutiile si cu toate consilierele DE ASTAZI MERGEM pina la CAPAT fiecare sa-si faca MESERIA apropo mc excavat de FIRMA lui MOCAN este de 14.45 lei fara TVA am Situatiile de lucrari NU intelegeti?se vede CLAR CA SA FURAT de ce credeti ca in tTOATE documentele popa este VINOVAT ?

      Dar de firma TERA a lui Alexandru Radulescu din ministerul Agriculturii nu zice nimeni nimic ? Tot cu ANIF-ul si el .

      Da ai dreptate CA al ANIF a fost condus de cel care a provocat paguba ROMANIEI de 100 milioane$Valentin Apostol cel cu doua case in Buc si una pe valea doftanei Buc -eugen lovinescu 16 in ceea ce priveste a fi BUN manager NU INSEAMNA a incheea contracte la preturi MARI 14.45lei/mc excavat este FFF mult insamentari in februarie NU SE PUTEA face DA?si unde in Bistrita Nasaud.Cine sa faca ordine la ANIF?pascu care este nevinovata?iosub care plinge cand vorbeste?Barabulea cand II convine?de unde are barabulea actiuni la CLINICA PROPRIE?din SALARIU?Nevastasa NU LUCREAZA>ASA intelegeti voi un bun manager este cel care cara acasa bani statului? si voua vi se reduce salariul cu 25%?

      Dupa ce au devalizat SNIF-ul specialistii din conducerea lor pot sa tot trimita memorii si la Papa daca vor ca tot nu mai pot reanima societatea . Asa bine au administrat-o , de au ajuns in situatia de a se ocupa de plangeri .

      De SC TERRA harghita poate spune asta ce a fost numit acum 6 zile UDMR-istul ca doar acolo a lucrat !!!poate spune cineva cate contracte a avut TERRRA pe perimetre de ameliorare.si CITE mai sunt aici este problema NU MA intereseaza DECAT SA SE FACA TREABA acum NU se face atat la ANIF cat si la SNIF sa dorit despartirea ca ,cantoanele si spatiile(SISPA) sa se VANDA!!!!!

      De ce va denigrati colegii ? Ce inspector ar fi aprobat insamantare in luna februarie ? Poate specialistii aia care scriu la inceput? Hai sa fim seriosi.

      Ai dreptate dar NU ESTE CAZUL sa ajunga si ANIF in situatia SNIF -poate asa se doreste ca sa se piarda URMA oricum popa este un IMPOSTOR urmas al lui costel iancu si ala tot cu sustinere berceanu in ANIF la ora actuala poti cere un sfat ca IF-ist DOAR la cativa pina la 152 cati sunt UMPLUTURA si specialisti ca Gabi raceanu care dar LASA se stiu MULTE dar toate la randul lor

      inspectorul din zona 4 NU-TI este CLAR eu nu ma consider coleg cu astia !!!!UA BISTRITA NASAUD valoarea lucrarilor confirmate si acceptate la plata 1,66 miliarde lei

      daca ai atat de mult curaj in anonimat, sunt convins ca fata in fata nu ai avea curaj sa spui nimic niciunuia dintre cei doi (popa si mocanu) . De cand mocanu este in conducerea anif, in salaj au intrat multi bani. Cred ca este momentul sa ne lasam de carcoteli si sa vedem ca sunt si oameni care fac treaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb