Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă "solidaritatea" cu Turcia în urma atentatului produs joi la Diyarbakir, în sud-estul ţării, soldat cu decesul a şapte poliţişti şi revendicat de rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Cei 28 chemând în acelaşi timp Ankara să "se reangajeze" în procesul de pace kurd, transmit AFP şi DPA.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, i-a transmis 'personal' condoleanţe preşedintelui turc Recep Tayyp Erdogan, în marja summitului de la Washington privind securitatea nucleară, urându-le 'însănătoşire grabnică' celor 27 de răniţi, a indicat purtătoarea sa de cuvânt într-un comunicat.
'În numele Uniunii Europene, ne reafirmăm solidaritatea continuă cu Turcia, cu guvernul şi poporul său, confirmându-ne sprijinul deplin faţă de lupta împotriva terorismului şi violenţei', se arată în comunicat.
'Autorităţile turce se confruntă cu provocări dificile, cauzate şi de acţiuni violente ale PKK, care se află pe lista UE a organizaţiilor teroriste', a amintit purtătoarea de cuvânt a dnei Mogherini.
'Un dialog real în cadrul procesului de reglementare a conflictului kurd este singura cale de ajungere la o soluţie paşnică şi durabilă', a subliniat aceeaşi sursă, adresând un apel Turciei să 'se reangajeze în procesul de pace kurd care dăduse recent atâtea rezultate pozitive şi promiţătoare'.
Uniunea Europeană mizează pe cooperarea Turciei pentru a începe de luni procesul de retrimitere a migranţilor debarcaţi ilegal pe coastele Greciei, în baza acordului controversat încheiat recent între blocul comunitar şi Ankara.
Acordul prevede retrimiterea în Turcia a oricărei persoane care ajunge pe căi ilegale în Grecia după data de 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanţii de azil sirieni. În contrapartidă, pentru fiecare sirian retrimis, un altul trebuie 'reinstalat' în UE din Turcia, în limita a 72.000 de locuri.