DUPĂ CAZUL ADRIANA TĂNĂSOIU, Radu Toia, angajat la ASF, în ciuda procesului pe care îl avea cu Autoritatea şi cu Mişu Negriţoiu

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2017

Radu Toia, angajat la ASF, în ciuda procesului pe care îl avea cu Autoritatea şi cu Mişu Negriţoiu

Radu Toia ne-a spus că a renunţat la proces

În 2015, Radu Toia s-a aliat cu grupul Frăţilă, Certinvest şi Broadhurst contra conducerii SIF Transilvania, după ce, anterior, fusese revocat din directoratul SIF3

În urma scandalului de la SIF3, Radu Toia are o plângere penală depusă de "Transilvania Hotels&Travel"

Radu Toia: "Nu mă consider responsabil de lucrurile invocate şi aştept să se judece procesul"

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, l-a angajat, recent, pe Radu Toia pe funcţia de consilier pentru piaţa de capital şi protecţia consumatorului, cu puţin timp înainte ca, la Curtea de Apel Bucureşti, să se judece un nou termen în procesul pe care Toia îl intentase Autorităţii şi lui Mişu Negriţoiu.

Astfel, pe 6 martie era programată judecarea solicitării lui Radu Toia de anulare a amenzii de 10.000 de lei, primită de la ASF pe 20 noiembrie 2014, pe când era membru al Directoratului SIF Transilvania. Radu Toia ne-a transmis că a renunţat la procesul respectiv.

În 2014 , ASF a amendat conducerea SIF3 Transilvania, pentru că nu a respectat obligaţia să facă publică lista acţionarilor care au cerut revocarea lui Constantin Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere, pentru Adunarea Generală din 11 august 2014.

Astfel, Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3, a fost sancţionat cu 16.500 de lei, la fel ca şi vicepreşedintele executiv, în timp ce Radu Toia, vicepreşedintele executiv, a primit o amendă de 10.000 de lei.

Nu este prima dată în care preşedintele ASF angajează în Autoritate o persoană care este în litigiu cu instituţia.

Ziarul "BURSA" a anunţat, în ediţia din 20 iulie 2015, recrutarea Adrianei Tănăsoiu, fostul director general al Depozitarului Central, de către ASF în cadrul Direcţiei IT, pe o perioadă de un an, conform unor surse din piaţă, care ne-au spus că aceasta avea să se ocupe de proiecte de infrastructură, adică de relaţia cu Depozitarul Central, de unde fusese revocată în noiembrie 2014, în urma unei evaluări.

Angajarea acesteia a stârnit, atunci, surprindere în piaţă, în contextul în care Adriana Tănăsoiu avea procese în derulare atât cu Depozitarul Central, cât şi cu însăşi ASF.

Doamna Tănăsoiu a fost angajată la ASF mai puţin de o lună.

După anunţul că a devenit consilier al preşedintelui ASF, Radu Toia a renunţat la mandatul de administrator al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Domnia sa a renunţat şi la funcţia de director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), pe care o ocupa din decembrie 2015.

Radu Toia a fost revocat din calitatea de membru al Directoratului -Vicepreşedinte Executiv/Director General Adjunct al SIF3 Transilvania, începând cu 30 iulie 2015, funcţie pe care o ocupa din iulie 2014.

La finalul lui 2015, Radu Toia s-a aliat cu unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF3, Constantin Frăţilă, în conflictul acestuia cu preşedintele executiv Mihai Fercală.

Atunci, cei doi au făcut parte dintr-un grup de acţionari, cu deţineri cumulate de 8%, alături de fonduri Certinvest şi Broadhurst, care a cerut convocarea Adunării Generale pentru schimbarea conducerii, acuzând managementul defectuos al SIF3. Ulterior, instanţa a suspendat cererea grupului de acţionari, deşi conducerea SIF3 apucase să convoace AGA, pentru 15/16 februarie 2016. După decizia Tribunalului, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

În urma mandatului la SIF Transilvania, Radu Toia s-a ales cu o plângere penală formulată de Transilvania Hotels&Travel, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, înşelăciune şi folosirea cu rea credinţă a bunurilor şi creditului societăţii, dar şi cu un proces civil, în care este invocat un prejudiciu de peste 800.000 de lei.

Radu Toia ne-a spus că nu se consideră responsabil de lucrurile invocate şi aşteaptă ca instanţa să se pronunţe în procesele intentate de "Transilvania Hotels&Travel".

În ambele procese, pârât este şi Narcis Bruno Negoiţă. Acesta fusese recrutat ca manager la "Transilvania Hotels&Travel", care avea mandat să selecteze şi să coordoneze echipa ce urma să restructureze activitatea hotelurilor din portofoliul SIF Transilvania.

Conform presei, planul de îmbunătăţire a performanţelor financiare urma să fie implementat de Sigma Hotel Management SA, noua denumire a firmei Transilvania Travel, din portofoliul SIF, şi avea ca obiectiv creşterea valorii de piaţă a celor opt companii unde SIF Transilvania deţinea pachete majoritare: THR Marea Neagră, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tuşnad, Tratament Balnear Buziaş şi Turism Felix.

În august 2015, Narcis Bruno Negoiţă a reclamat că a fost destituit în mod abuziv de către SIF Transilvania de la conducerea Transilvania Hotels, iar Radu Toia a spus că a fost destituit de la SIF 3 fără vreun temei legal.

SIF3 a transmis, la începutul anului trecut, că Tribunalul Bucureşti a constatat, pe 27 ianuarie 2016, nulitatea contractelor individuale de muncă încheiate de Transilvania Hotel & Travel (fosta Sigma Hotel Management, societate controlată de SIF3 Transilvania), prin fosta echipă managerială, pentru posturi de conducere inexistente în organigrama societăţii.

Între timp, unele surse spun că foştii manageri au câştigat, la apel.

În luna august 2015, SIF Transilvania anunţase că echipa managerială a "Transilvania Hotels & Travel" a fost revocată prin decizia consiliului de administraţie al acestei societăţi, condus la acea dată de domnul Radu Toia, pe baza concluziilor rapoartelor auditorilor intern şi statutar, în cadrul cărora sunt evidenţiate o serie de nereguli în activitatea societăţii, cu un potenţial ridicat de înregistrare a unor prejudicii în patrimoniul societăţii, dintre care se pot evidenţia: încheierea de contracte de muncă pentru posturi de conducere inexistente în organigrama societăţii, încheierea de contracte de consultanţă cu propriile firme ale persoanelor încadrate cu funcţii de conducere, efectuarea de plăţi nejustificate pentru prestaţii neefectuate sau depăşirea nivelului bugetat al cheltuielilor efectuate în perioada de gestionare a societăţii.

Conform ASF, Radu Toia are o carieră de aproape 20 de ani ca specialist pe piaţa de capital. În perioada 1997 - 2014 a activat în cadrul Comisiei Naţionale pentru Valori Mobiliare (CNVM) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) unde a coordonat, din poziţia de director, direcţiile de Autorizare - Reglementare şi Autorizare - Supraveghere.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Domn' presedinte poate il angajezi si pe Dan Paul la ASF, inainte sa pleci, daca tot ai proces si cu Asociatia Brokerilor...

    1. Am putea oare presupune ca de acum nu mai pleaca ?

    amendat de ASF si se poate angaja la ASF in timp ce in baza minunatului regulament din 2015, pe baza de amenzi ASF respinge pe banda rulanta conducatori si CCI la intermediari. Cata moralitate are dl. Negritoriu sa judece cu 2 unitati de masura. Bravo ASF !!! tot inainte spre victoria finala !!!

    1. Foarte urat !

      Sa persecute oameni atat de competenti ! 

      Si atat de cinstiti !

      Invidia , probabil .... 

      Poate lucrati la ASF si de aia vi se pare normal ca o structura pur politica , cum este ASF-ul , sa aibe putere discretionara sa decida cine conduce firme private pe baza unor criterii total arbitrare.

      Cum e posibil ca Negritoiu sa angajeze oameni cu sanctiunii destul de serioase de la ASF iar pe de alta parte sa respinga oameni pe motiv ca au fost sanctionati acum 10 ani ?! E clar ca regulamentul ASF a fost facut doar pentru a putea face abuz in serviciu...

      Negritoiu trebuie sa dispara urgent si cel putin jumatate din ASF ! 

    #rezist 

    #rezist

    #rezist 

    Conflict de interese grosolan cu girul asf !

    Cum adica ai renuntat si tu si asf ? 

    Ar trebui indepartati amandoi de la asf !

    Se pare ca dl. Toia a fost angajat si fara concurs, chiar la o institutie publica unde legea prevede obligativitatea de a scoate la concurs orice post. Ori eu nu am vazut pe website-ul ASF postul de consilier, ca poate aplicau si altii .....

    auzi, radu toia, stiu tot despre tine, in amanunt, inclusiv, cu privire la "mis-mas"-urile ordinare la care te-ai dedat cand erai la "enforcement". ar fi bine, spre a nu ma enerva sa mergi inainte "sotto voce" ! te pupa jean!

    1. Care se poate materializa daca si dl Toia stie destul de multe ( zerouri ) despre dv , domnu' doctor .

      O parere : stie . 

       

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb