"Aversa Manufacturing", care a preluat fabrica de pompe "Aversa", a făcut o plângere penală împotriva unui notar şi a avocaţilor Liviu şi Lucia Cherecheş, acuzând utilizarea unor certificate de moştenitor false, în retrocedarea unui teren al fabricii, potrivit unor surse.
Elena Voinescu şi Boldus Voinescu Lygia Rodica, ca moştenitoare ale lui Dumitru Voina, au cerut, în 2002, restituirea în natură a unor imobile din cadrul Aversa, iar în 2006 comisia însărcinată cu analizarea cererii a stabilit acordarea de despăgubiri în echivalent. Decizia a fost contestată, dar instanţa de fond a respins contestaţia. Apelul formulat în 2007 a fost admis, pe 18 decembrie 2014, când instanţa a dispus restituirea în natură a 17.860 mp plus construcţiile de pe acest teren.
Decizia, care nu este irevocabilă, a fost formulată în favoarea Michaelei Grozăvescu (moştenitoare a lui Boldus Voinescu Lygia Rodica) şi Mircea şi Alexandru Voinescu (moştenitori ai Elenei Voinescu).
Însă, în plângerea penală, Aversa susţine că certificatele de moştenitor folosite în procesul de retrocedare sunt false: "În data de 3 martie, am primit un set de documente care atestă fără dubiu faptul că certificatele utilizate de presupunsele moştenitoare ale defunctului Voina Dumitru sunt false, iar aceste persoane nu au de fapt calitatea de moştenitoare ale acestuia".
"Aversa" arată că certificatele de moştenitor folosite au fost emise în 1996 şi 1997, deşi, la datele respective, existau deja alte certificate din 1964 şi 1970, care dădeau drept moştenitori alte persoane.
Potrivit unor surse, aceste documente au fost investigate de Poliţie, în urma unei plângeri, rezultând că actele folosite la retrocedare sunt false.
Plângerea "Aversa" este îndreptată împotriva notarului public Rodica Coliban, pentru fals intelectual, dar şi a avocaţilor Lucia şi Liviu Cherecheş, pentru uz de fals, pe motiv că aceştia au asigurat servicii conexe (participare la expertizele efectuate la dosar, obţinere de acte de la autorităţi, cercetare documentară), aceştia fiind avocaţii care coordonează în fapt dosarul, potrivit plângerii citate.
Totodată, Aversa a atacat, în instanţă, retrocedarea terenului.
Lucia şi Liviu Cherecheş sunt avocaţi specializaţi în litigii, având ca obiect contestaţii la Legea 10/2001, iar Aversa aminteşte că aceştia sunt implicaţi şi în scandalul demolării grădinilor-monument istoric «micul Versailles», de pe Şoseaua Kiseleff nr. 45 (vezi insert).
Instanţele au stabilit, anul trecut, că Aversa Manufacturing a îndeplinit toate condiţiile licitaţiei pentru preluarea fabricii de pompe menţionate în caietul de sarcini din septembrie 2013, după ce licitaţia fusese contestată de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS).
Aversa SA a fost în insolvenţă timp de şapte ani, după care a fost privatizată în septembrie 2013.
Lucia Cherecheş a intrat în posesia spaţiului din Kiseleff nr. 45 în 2004, în urma unui dosar pe legea 10/2001.
Lucia Cherecheş a obligat, în instanţă, Primăria Sectorului 1 să-i acorde autorizaţie de demolare pentru două clădiri de pe acea proprietate, dar, în 2012, asociaţia lui Nicuşor Dan, Salvaţi Bucureştiul, a reuşit să obţină anularea autorizaţiei, întrucât clădirile au valoare istorică, fiind construite în perioada interbelică.
În ciuda opoziţiei venite din partea ONG-urilor şi a Primăriei Sectorului 1, Primăria Capitalei şi-a dat acordul pentru demolare.
Recent, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a transmis că se opune înlocuirii grădinilor de pe Şoseaua Kiseleff nr. 45 cu blocuri.
Într-un comunicat de presă, edilul dă vina pentru situaţia creată pe Primărie şi pe Consiliul General ale Municipiului Bucureşti (CGMB): "Am luat act cu indignare de acţiunea de distrugere a grădinilor-monument istoric «micul Versailles», de pe Şoseaua Kiseleff nr. 45. Acest perimetru, parte a moştenirii urbanistice frumoase şi valoroase a Bucureştiului, este, astăzi, distrus cu buldozerul pentru a face loc unui ansamblu de blocuri, acţiune întreprinsă cu complicitatea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Ca primar al Sectorului 1 am refuzat să eliberez avizul obligatoriu pentru începerea construcţiei. M-am opus şi mă opun înlocuirii grădinilor de pe Şoseaua Kiseleff cu blocuri, nu doar din convingerea că patrimoniul urbanistic al oraşului trebuie apărat cu orice preţ, ci şi pentru că, prin aprobarea acestui proiect, CGMB a încălcat flagrant legea".
Edilul susţine că Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), adoptat în luna septembrie 2014 de consilierii generali, ignoră faptul că parcela de pe Şoseaua Kiseleff se află în zona de protecţie a monumentelor istorice şi reprezintă spaţiu verde amenajat. Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2007 interzice demolarea lor sau construirea pe acestea.
Chiliman a precizat că studiază inclusiv posibilitatea întocmirii de plângeri penale celor care demolează "micul Versailles".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2015, 17:25)
Si parinti au pierdut 2 ari tot asa prin hartii fara contract de vanzare cumparare donare au ajuns 2 ari de la ei la vecin....