DUPĂ CE A TRECUT DE PRAGUL DE 10.000 DE DOLARI, Cotaţia Bitcoin a atins, la finalul săptămânii trecute, un nou maxim istoric

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2017

Cotaţia Bitcoin a atins, la finalul săptămânii trecute, un nou maxim istoric

Claudiu Cazacu, XTB România: "Deseori, traderii asiatici urcă preţurile până la un anumit nivel, fiind urmaţi de cei din Statele Unite şi Europa"

"Pe termen scurt, teoretic, putem asista la creşterea Bitcoin până la 13.000 sau chiar 14.000 de dolari pe unitate", apreciază analistul

După ce la începutul săptămânii trecute moneda digitală Bitcoin a depăşit, în premieră, pragul de 10.000 de dolari pe unitate, după o corecţie de scurtă durată, cotaţia celei mai importante criptomonede şi-a continuat creşterea, preţul acesteia devansând, în ultima zi a săptămânii tocmai încheiate, nivelul de 11.800 de dolari pe unitate.

Pe data de 3 decembrie, cotaţia Bitcoin a atins un nou maxim istoric de 11.874 de dolari, notează site--ul "cryptocoinsnews.com", care mai adaugă că, Bitcoin a devenit cea de-a şasea monedă de circulaţie a lumii, la doar opt ani de la lansarea sa în 2009.

Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, ne-a transmis că, din punctul său de vedere, există două motive importante pentru care asistăm la aprecierea din ultima perioadă a monedei virtuale.

Domnul Cazacu a explicat: "Unul dintre acestea este dat de faptul că urmează, pe data de 18 decembrie a acestui an, introducerea la tranzacţionare a unei serii de contracte futures pe Chicago Mercantile Exchange Group (CME). De asemenea, Chicago Board Options Exchange (CBOE) urmează să listeze astfel de instrumente financiare, chiar mai devreme decât CME (n.r. ieri, CBOE a anunţat că va lansa tranzacţionarea contractelor futures pe Bitcoin începând cu 10 decembrie, potrivit Financial Times)".

În aceste condiţii, mulţi traderi pariază pe faptul că anumiţi investitori instituţionali, care au stat până acum deoparte de Bitcoin, îşi vor îndrepta atenţia în această direcţie, începând să tranzacţioneze futures, a spus analistul XTB România, care a completat: "Totuşi, nu este obligatoriu ca atunci când există posibilitatea tranzacţionării acestor contracte, toată lumea să dorească să cumpere. Dimpotrivă, anumiţi traderi ar putea opta pentru a vinde Bitcoin (n.r. a miza pe scăderea preţului criptovalutei), cu implicaţii nefavorabile asupra preţului monedei virtuale".

Potrivit lui Claudiu Cazacu, cel de-al doilea aspect care, în opinia domniei sale este cel puţin la fel de important ca primul, este reprezentat de nivelul de risc geopolitic şi militar din zona Coreei de Nord.

Analistul a punctat: "Se observă că achiziţiile masive de Bitcoin din ultima perioadă au fost realizate în Asia, acolo unde există un interes în creştere, în special, din partea persoanelor din Coreea de Sud şi Japonia.

Dacă în trecut, modalitatea de a exprima financiar această agitaţie, marcată de stres, de emoţie, era redată prin cumpărarea de aur, acum se exprimă prin achiziţia de Bitcoin, care este un activ mult mai la îndemână şi mai vizibil, poate şi pe seama acoperirii de care beneficiază moneda digitală în mass-media în ultima perioadă".

În acest moment, Bitcoin este văzut, de către o parte a investitorilor, cel puţin din acea zonă, ca un activ de refugiu, a apreciat Claudiu Cazacu, care a subliniat: "Personal, nu cred că un activ de refugiu se apreciază în ritmul în care a făcut-o moneda digitală şi nici nu are scăderi atât de abrupte. Din punctul meu de vedere, percepţia criptomonedei ca activ de refugiu este parţial nejustificată.

Practic, se întâmplă deseori ca traderii asiatici să urce cotaţiile până la un anumit nivel, după care să apară cei din Statele Unite şi Europa acţionând, de multe ori, din dorinţa de a realiza profit foarte rapid".

În opinia analistului XTB, ne aflăm într-o fază emoţională, dominată de un entuziasm puternic.

"După corecţia recentă a preţului de circa 20%, acum cred că putem asista la noi maxime, cotaţia aflându-se într-un teritoriu necartografiat, în care este este uşor să fie parcurse distanţe mari de preţ într-un timp foarte scurt. Totuşi, în faza actuală, traderii trebuie să ţină cont de faptul că preţul Bitcoin nu prezintă stabilitate", a apreciat domnul Cazacu.

Din punct de vedere tehnic, analistul nu vede, încă, semnale care să arate că piaţa este gata să se întoarcă.

"Pe de altă parte, cred că deciziile pe care ar putea să le ia autorităţile de reglementare în legătură cu Bitcoin, vor avea, probabil, repercusiuni nefavorabile pentru preţul monedei digitale.

Pe termen scurt, teoretic, putem asista la încă un episod de apreciere, până la 13.000 sau chiar 14.000 de dolari pe unitate. Totuşi, cu cât preţul va urca mai mult, vor apărea şi corecţii, pe care le văd tot cam de 15%-20%, dar care vor fi mai puternice în termeni absoluţi", a conchis analistul şef de la XTB România.

Vineri, 1 decembrie, autoritatea de reglementare a pieţei instrumentelor derivate din Statele Unite ale Americii anunţa că va permite burselor CME, CBOE şi Cantor Exchange (Cantor), subsidiar al Cantor Fitzgerald, să listeze instrumente financiare derivate având Bitcoin drept activ suport.

CME şi CBOE vor oferi contracte futures cu expunere pe criptomonedă, în timp Cantor va lansa opţiuni binare pe Bitcoin, instrumentele listate pe CME şi Cantor urmând să intre la tranzacţionare pe data de 18 decembrie 2017, relatează presa internaţioanlă.

Săptămâna trecută, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, declara pentru Bloomberg că Bitcoin "ar trebui scos în afara legii". Succesul monedei digitale se datorează doar potenţialului său de eludare, a lipsei de supraveghere, aprecia economistul, care a adăugat: "Nu serveşte niciunei funcţii utile din punct de vedere social".

La rândul său, Robert Shiller, câştigător al premiului Nobel pentru lucrarea sa legată de bulele speculative, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că Bitcoin prinde la anumiţi investitori pentru că oferă o experienţă "antiguvernamentală, antireglementare", relatează Bloomberg.

Pe de altă parte, Michael Novogratz, fost manager al fondului de investitiţii Fortress Investment Group, aprecia pentru CNBC, că preţul Bitcoin se îndreaptă către 40.000 de dolari până la finalul anului următor.

Novogratz a declarat: "Bitcoin ar putea atinge 40.000 de dolari la sfârşitul anului 2018. Se poate cu uşurinţă. Ethereum, care cred că a atins 500 de dolari sau se apropie de acest nivel, şi-ar putea tripla valoarea".

Potrivit indicelui CoinDesk Price Index, ieri, la ora 18:10, Bitcoin se tranzacţiona la circa 11.300 de dolari/unitate, în timp ce site-ul "bitcoin.com" afişa un preţ unitar de 11.320 de dolari.

Capitalizarea celor 16.719.537 de monede Bitcoin aflate în circulaţie era de circa 191,25 milioane de dolari, conform site-ului "coinmarketcap.com".

De asemenea, valoarea tuturor criptovalutelor era, la ora menţionată, de aproximativ 343,8 miliarde de dolari, un procent de 55,6% din această sumă revenind Bitcoin, potrivit aceleiaşi surse.

Notă

Informaţiile prezentate de analistul XTB sunt doar opinii şi nu trebuie privite drept recomandări de tranzacţionare. Autorul poate avea, la data realizării sau la data publicării, poziţii pe instrumente directe sau derivate, corelate cu monedele virtuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb