DUPĂ CE AU ÎNGRĂDIT-O CU UN ZID ŞI UN GARD DIN FIER-BETON Autorităţile au "protejat" Hala Matache prin demolare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 27 martie 2013

Autorităţile au "protejat" Hala Matache prin demolare

Update 09:40:

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a depus plângere penală împotriva primarului general al capitalei Sorin Oprescu, precum şi împotriva lui Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al municipiului Bucureşti, a lui Tudor Toma, secretarul general al Capitalei şi împotriva lui Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii şi a lui Marius Damian, director executiv Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Asociaţia denunţă faptul că "lucrările de distrugere a monumentului istoric au loc în baza unor acte în mod flagrant ilegale", iar "măsura strămutării nu este luată în vederea protejării monumentului".

Comunicatul precizează: "Autorizaţia şi avizele nu prevăd decât în mod ipotetic locul unde urmează să fie reconstruit monumentul. Prin urmare, din punct de vedere juridic, autorizaţia şi avizele reprezintă doar demolarea monumentului istoric".

Nicuşor Dan explică faptul că "nu este vorba de o strămutare, ci de o demolare şi reconstruire. Termenul strămutare utilizat de lege semnifică strămutarea monumentului în ansamblul lui, nu şi desfacerea monumentului în elemente componente şi reasamblarea lor pe o altă locaţie. În cazul de faţă nu avem nici măcar o dezmembrare în părţi componente. Nu se dezmembrează decât acoperişul, iar structura de caramidă se reconstruieşte. Este vorba de o operaţie de demolare şi reconstruire. Se pierde, astfel, din substanţa monumentului istoric, prin înlocuirea unei părţi a acestora cu materiale contemporane".

---

Hala Matache este în plină demolare. O parte dintre bucureşteni, mai ales cei care locuiesc sau lucrează în zonă, aşteaptă de mult timp acest moment. ONG-iştii, însă, au fost puşi, se pare, din nou, în faţa faptului împlinit. Autorităţile susţin, ca întotdeauna, că tot procesul se derulează conform legii, iar demolarea în sine, privită din afară, este o mare necunoscută.

În urmă cu doar câteva săptă­mâni, autorităţile au început să construiască în jurul clădirii un zid înalt de circa patru metri, realizat din stâlpi metalici şi din panourile din beton care susţineau şinele de tramvai.

Contactaţi de Ziarul BURSA, reprezentanţii primăriei ne-au spus, atunci, că acest zid este ridicat în vederea protejării monumentului istoric de hoţi.

Zilele trecute, a fost ridicat şi un gard din fier beton, acoperit astfel încât să nu se poată vedea înăuntru, care împrejmuieşte, practic, toată zona.

Ieri noapte, în plin cod portocaliu de viscol şi ninsori, după ce a fost anunţată închiderea şcolilor şi a unor drumuri din nouă judeţe şi din Capitală, Primăria Municipiului Bucureşti a demarat lucrările de demolare a Halei Matache.

Presa nu are voie să asiste la demolarea Halei Matache, iar din afară nu are acces nici să filmeze, nici să fotografieze, nici să vor­bească cu vreunul dintre muncitorii care demolează controversata construcţie.

Astfel că, ajunşi la faţa locului, nu am putut să abordăm nicio persoană implicată în proces, tot ce am putut face fiind să tragem cu urechea la discuţiile de pe margine.

Aşa am auzit discuţia a doi localnici din zonă care se strecurau, indignaţi, printre clădirile rămase în picioare şi gardul care împrejmuieşte monumentul.

Reproducem această discuţie în întregime:

Localnic 1: "Ia uite ce e aici, panaramă! Ei n-au voie să dărâ­me...".

Localnic 2: "Păi zice că au autorizaţie".

Localnic 1: "N-au, că se judecă. Ce-a fost aseară aici (n.r. luni seară)... s-au înjurat ca nebunii. Nu le-a dat voie nici să filmeze. Erau peste 100 de poliţişti şi jandarmi...".

Localnic 2: "Au făcut gardurile astea două ca să nu vedem noi, de-aia le-au făcut... Cât a dat bani pe plasă, pe astea, mai bine o construia...".

Localnic 1: "Au făcut ce-au vrut ei, ce, ne întreabă pe noi? Şi-au bătut joc. Au dărâmat tot, era Hotelul Marna, era Feroviaru'...mai face cineva case ca alea? Ia uite-aici curte, ne mănâncă şobolanii!"

Reprezentanţii ONG-urilor, care nu sunt de acord cu demolarea Halei Matache, proces iniţiat în vederea construirii diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus, sunt de părere că până la finalul acestei săptămâni autorităţile vor termina lucrările începute luni seara.

Potrivit ONG-iştilor, operaţiunea este ilegală, întrucât Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în baza căruia ar fi trebuit strămutată clădirea încă nu a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Irina Zamfirescu, din cadrul Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", ne-a spus că ONG-urile vor acţiona în judecată acest PUZ, adăugând că vor face o "listă" cu persoanele pe care intenţionează să le cheme în judecată, într-un dosar penal, pentru răspundere individuală, pe această "listă" urmând să se afle edilul Capitalei Sorin Oprescu, precum şi alţi directori şi arhitecţi din primărie.

Oficialii din cadrul PMB spun că, în vederea operaţiunii de demontare a Halei au fost obţinute atât avizul pentru conceptul de strămutare eliberat de Ministerul Culturii, precum şi avizul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bucureşti.

"Astfel, pentru proiectul de des­facere s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache Macelaru. Restaurarea, recondiţionarea şi depozitarea acestora se vor face în condiţii optime, în vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent", precizează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit acestuia, activitatea de demontare este efectuată în baza expertizei şi a studiului întocmit de specialişti în clădiri de patrimoniu, la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Reprezentanţii autorităţii subliniază: "Operaţiunea are loc în prezenţa unui expert res­taurator, atestat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în domeniul restaurării structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizăm şi pe această cale că vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe faţada principală, în vederea reconstruirii acestuia. Este important de subliniat că elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita şi restaura, în vederea reconstrucţiei clădirii. Lucrările vor fi executate cu celeritate, având în vedere situaţia de dis­confort prelungit a locuitorilor din zonă".

Sursele citate au precizat că autorizaţia de construire a fost eliberată cu respectarea legislaţiei în vigoare, având la bază toate avizele necesare şi că faza avizării PUZ-urilor corespunzătoare diametralei Nord-Sud este independentă de decizia strămutării Halei Matache.

"În cazul de faţă, decizia Municipalităţii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmează să fie realizată ulterior restaurării elementelor metalice care au fost considerate de către experţii în materie ca având valoare de monument istoric".

PUZ-ul care a fost supus dezbaterii zilele trecute are în vedere trei tronsoane: Strada Berzei - Calea Griviţei - Strada Atelierului - Strada Cameliei; Strada Berzei - Strada Mircea Vulcănescu - Bulevardul Dinicu Golescu şi Strada Berzei - Strada Mircea Vulcănes­cu - Strada Baldovin Pârcălabu - Strada Cameliei.

Printre altele, acest PUZ prevede demolarea şi mutarea mai în spate a Halei Matache, locaţia precisă fiind stabilită în cadrul unui concurs de arhitectură.

Lungimea bulevardului Buzeşti-Berzei-Uranus va depăşi 2 km, conform proiectului, lucrarea fiind împărţită în trei tronsoane: Piaţa Victoriei-Occidentului, Occidentului-Dinicu Golescu şi Dinicu Golescu-Calea Plevnei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb