DUPĂ CE, LUNA VIITOARE, INAUGUREAZĂ UN LANŢ DE BENZINĂRII, "LUKoil" se pregăteşte să ridice o rafinărie şi un oleoduct în Turcia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2006

Investiţia pare să depăşească 2,5 miliarde de dolari

Grupul petrolier "LUK-oil", cel mai mare din Rusia, ar putea construi o rafinărie pe coas-ta turcă a Mării Negre şi un oleoduct care să transporte benzină către pieţele europene. "Lukoil" a iniţat studiul de fezabilitate pentru ridicarea unei rafinării în localitatea Zonguldak, de la Marea Neagră. Pentru oleoduct este vizat un traseu care să lege Izmitul de Marea Marmara, via strâmtoarea Bosfor, potrivit declaraţiilor oficialilor "LUKoil". Aceştia nu au oferit niciun detaliu cu privire la valoarea investiţiei.

În schimb, luna trecută, conducerea "LUKoil" anunţa că este în căutarea unor parteneri din Kazahstan şi Turcia în vederea formării unui grup care să realizeze o investiţie de peste 2,5 miliarde de dolari.

"LUKoil" a luat legătura cu autorităţile turce din domeniul energiei în vederea construcţiei rafinăriei.

O eventuală rafinărie în localitatea Zonguldak va fi un avantaj pentru "LUKoil", în condiţiile în care compania vrea să pătrundă pe piaţa retail a combus-tibililor din Turcia, care se ridică la 22 de miliarde de dolari. "LUKoil" se extinde în afara Rusiei ca urmare a faptului că administraţia Putin a decis să majoreze taxele plătite de producătorii de petrol. "LUKoil" a obţinut aprobarea de la autorităţile turce din domeniul energiei ca să construiască un lanţ de benzinării, care vor începe să opereze luna viitoare.

"Turcia este o piaţă uriaşă, iar cererea va fi din ce în ce mai mare", afirmă Oleg Maximov, analist la "Troika Dialog" din Moscova. Acesta subliniază că profiturile obţinute din activităţile de rafinare sunt foarte mari, la nivel mondial.

Potrivit presei locale, premierul turc Recep Tayyip Erdogan îndeamnă "Lukoil" să construiască rafinăria în localitatea Samsun, la circa 550 km est înainte de coasta Mării Negre. Specialiştii sunt de părere că Zonguldak este o localizare mai bună decât Samsun, întrucât de aici este mai uşor de pătruns pe piaţa retail datorită apropierii de Marea Marmara, regiune ce include cel mai mare oraş din Turcia - Istanbul, care are cea mai puternică cerere de benzină. Analiştii consideră, însă, că grupul "LUKoil" ar putea fi nevoit să achiziţioneze un distribuitor local întrucât "este imposibil să ridici o reţea solidă de livrări, într-o perioadă scurtă de timp".

Piaţa combustibililor din Turcia este dominată, în proporţie de aproape 40%, de "Petrol Ofisi" AS, societate mixtă de distribuţie aparţinând companiei locale "Dogan Sirketler Grubu Holding" AS şi OMV AG din Aus-tria. "Tupras Turkiye Petrol Rafinerileri" AS, rafinărie vândută în acest an de guvernul turc către "Koc Holding" AS, asigură circa 80% din cererea internă de profil.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb