DUPĂ CE NU A PRIMIT LICENŢA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE Grupul RCS & RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul, două ministere, ENEL şi Electrica

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii / 12 aprilie 2016

Grupul RCS & RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul, două ministere, ENEL şi Electrica

Grupul RCS & RDS a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Guvernul, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, filialele de distribuţie ale Enel (Muntenia, Banat şi Dobrogea), precum şi filiala de distribuţie Electrica Distribuţie Nord, potrivit portalului Curţii de Apel Bucureşti.

Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL, două firme din grupul RCS & RDS, cer anularea ordinului ANRE 73/2014, care prevede condiţiile generale asociate licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe data de 7 aprilie 2016.

ANRE a respins, luna trecută, solicitările celor două firme controlate de operatorul RCS & RDS, de acordare a licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, potrivit unui comunicat al Autorităţii.

Având în vedere acest eveniment, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a comentat: "Activitatea distribuţiei de servicii publice este gestionată de stat, concesionată pe zone delimitate cu acordul subsidiar al operatorului de distribuţie şi al concedentului. Pentru acordarea licenţei de distribuţie a energiei electrice, RCS & RDS are nevoie de acordul concendentului şi al concesionarului".

Conform unui raport ANRE, comitetul de reglementare al Autorităţii nu a acordat licenţa companiei RCS&RDS pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice în baza prevederilor art. 5, alin. (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, care arată că ordinele, deciziile sau avizele ANRE cu privire la activitatea de reglementare se referă la acordarea, modificarea, suspendarea, refuzul ori retragerea de licenţe sau autorizaţii.

"Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea DELALINA SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) şi art. 29 alin. (1) lit. b) şi c) din Regulament, respectiv, de către societatea FOTO DISTRIBUŢIE SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) şi la art. 29 alin. (1) lit. b)", mai arată comunicatul.

Oficialii ANRE precizau: "În mod consecvent cu respectarea principiilor şi dispoziţiilor legislaţiei primare şi prevederilor contractelor de concesiune încheiate de statul român, ANRE apreciază că a luat singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare".

Art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice arată că, în cazul în care documentaţia nu corespunde cerinţelor prezentului regulament, ANRE emite decizie privind refuzul de acordare a autorizaţiei sau licenţei.

Art. 23, alin. (2), litera g) face referire la certificatul de racordare emis solicitantului de licenţă de operatorul de reţea la care instalaţiile acestuia sunt racordate, conform reglementărilor aplicabile.

Art. 23, alin. (2), litera i) are în vedere acceptul operatorului de distribuţie concesionar, în cazul solicitantului care intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie, definită în Condiţiile specifice asociate licenţei acordate acestuia din urmă.

Art. 29, alin (1), litera b) precizează că la acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei sau licenţei se ia în considerare, după caz, caracterul complet al documentaţiei, inclusiv în raport cu explicaţiile furnizate la solicitarea ANRE cu privire la îndeplinirea cerinţelor înscrise în prezentul regulament.

Art. 29, alin (1), litera c) informează că la acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei sau licenţei se ia în considerare, după caz, existenţa unui cadru tehnico-organizatoric, inclusiv asigurarea personalului calificat, care să permită solicitantului îndeplinirea condiţiilor asociate autorizaţiei sau licenţei.

Preşedintele ANRE preciza, luna trecută, în cadrul unei conferinţe, că toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa, continuând: "Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice".

Domnul Havrileţ a mai adăugat: "Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării, primind concesiunile pe o perioadă de 49 de ani, având şi posibilitatea prelungirii acesteia. S-au făcut externalizări către firmele afiliate pentru activitatea de operare a reţelei, însă până acum fără nicio licitaţie".

Domnia sa a mai spus: "Companiile puteau externaliza aceste activităţi fără licitaţie în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost modificată, iar ANRE a câştigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă, iar în urma acestor procese, companiile trebuie să scoată la licitaţie orice contract".

În luna februarie, reprezentanţii ANRE au transmis: "Monopolul natural apare într-un domeniu de activitate în care condiţiile sunt de asemenea natură încât este mai economic să se asigure un bun sau un serviciu necesar de către o singură companie decât de mai multe, iar în acelaşi timp, în anumite domenii, nici tehnologic şi nici economic nu ar fi posibilă existenţa mai multor întreprinderi concurente, deoarece aceasta ar însemna cheltuieli de investiţii prea mari, exemplele clasice fiind reţelele de distribuţie a energiei electrice, a gazelor naturale şi a apei, reţelele de termoficare, sistemele de irigaţii, reţeaua de căi ferate".

Totodată, aceştia subliniau că dublarea sau triplarea acestor reţele, numai din dorinţa de a exista întreprinderi concurente, nu ar fi raţională din punct de vedere economic, întrucât pe de o parte ar necesita o dublare sau triplare a volumului de investiţii, iar pe de altă parte între aceste întreprinderi s-ar putea încheia înţelegeri secrete pentru fixarea preţurilor, ceea ce ar însemna că problema restaurării concurenţei tot nu s-ar rezolva.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu doreste ANRE concurenta pe piata distributiei de energie electrica ?

    Din moment ce RCS a hotarat sa intre pe piata si-a asumat si costurile, iar posibilitatea intelegerilor anticoncurentiale exista si pe alte piete. In plus evolutia tehnologica a permis ca piete considerate monopol natural (telecomunicatiile, televiziunea prin cablu,etc.) au devenit concurentiale. Oare ANRE nu are ca sarcina promovarea concurentei si a demonopolizarii pe pietele pe care le reglementeaza ? Oare Consiliul Concurentei a dat aviz conform legii, Regulamentului pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice ? 

    Este absurda si profund anticoncurentiala prevederea, ca sa obtii aprobarea concurentului pentru a activa pe oiata. Este ca si cum cablistii de la RCS ar cere celorlalti cablisti sa fie de acord sa-si traga cablurile in zonele acporite de acestia ? 

    Halal promovare a concurentei din partea ANRE ! 

    In realitate ANRE si alte autoritati de reglementare, vezi BNR, actioneaza pentru protejarea supravegheatilorsi nu pentru a promova concurenta in beneficiul consumatorilor, in special prin preturi mai mici.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb