Constantin Niţă, fost ministru al Economiei, nu crede în vânzarea combinatului "Oltchim", prin noua metodă - pe pachete de active.
Domnia sa a răspuns, pe blogul personal, declaraţiilor făcute de avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului, într-un interviu pentru ziarul "BURSA".
Gheorghe Piperea a spus că "Oltchim nu se vinde pe bucăţi, ci pe centre de afaceri".
"De principiu, eu nu cred în astfel de tipuri de privatizare", a scris Constantin Niţă, adăugând: "Mai peste tot, un asemenea model de privatizare a fost un eşec (în cazul majorităţii platformelor industriale, exemplu IMGB sau Roman SA).
Referitor la chestiunea legată de vânzare la fier vechi, am aflat că sunt interesate cel puţin două firme care se ocupă de tăierea şi vânzarea de fier vechi. Bănuiesc că vor participa la licitarea unor «centre» nu pentru a investi în modernizarea instalaţiilor, ci pentru a face bani din vânzarea fierului vechi. Este posibil să nu fie aşa, dar în momentul de faţă aşa se vede".
Fostul ministru a mai adăugat că dacă privatizarea se făcea pe centre de profit, avea încredere mai mare că se poate păstra integritatea acestei companii: "În varianta propusă de domnia sa (n.r. Gheorghe Piperea) este exclusă păstrarea obiectului de activitate şi funcţionarea, cât de cât integrată, a acestei companii. Atunci când definim un centru de afaceri ne ducem cu gândul la existenţa, în acelaşi centru, a mai multor firme cu obiect de activitate diferit, cu management diferit.
Prin urmare, va fi imposibil de urmărit ca un asemenea centru să mai menţină ceva din prezentul obiect de activitate. Chiar dacă se impune prin caietul de sarcini păstrarea obiectului principal, din practică, ştim că acest lucru este foarte dificil de urmărit. Pentru a spori gradul de transparenţă, îi sugerez domului Piperea să ne ofere mai multe informaţii despre activitatea acestor centre şi cum vor păstra specificul Oltchim".
Constantin Niţă susţine că privatizarea Oltchim trebuie făcută integrat şi nu pe bucăţi (centre), iar dacă nu optează nimeni pentru o astfel de variantă, nu înseamnă că trebuie sa vindem cu orice preţ.
"Compania este pe profit, iar legat de cheltuielile de conservare, aşa cum, în anul 2014, am găsit soluţii pentru instalaţia de Oxo-alcooli, la fel se pot identifica soluţii şi pentru restul uzinelor", a mai precizat fost ministru, continuând: "Consider că această companie, cu profesionalism, cu dăruire şi curaj, poate fi salvată şi poate să facă profit. Sunt convins că domnul avocat Piperea ştie foarte bine lucrul acesta pentru că este parte din proces. Fiind un subiect de interes naţional, propun iniţierea unei dezbateri publice pe tema privatizării Oltchim şi astfel vom putea analiza şi alte păreri legate de această companie de marcă a industriei româneşti".
Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în ceea ce priveşte vânzarea celor nouă pachete de active ale Oltchim a fost extins până la 26 iunie.
1. iar ne aburesc
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 05:07)
fiecare vine cu cate o idee comunista cu priza la public insa cartile sunt deja facute.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 07:46)
Cu toate politicile din ultimii ani au plecat peste trei milioane din tara si o sa mai plece inca 3000 de la Oltchim. O sa ramaneti sa va certati la conducerea unei tari depopulate. Atunci veti intelege ca un loc de munca este important. Am devenit muncitori sezonieri in toata Europa!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 09:32)
Solutia ar fi ca statul sa preia intregul capital si sa se ocupe de productie. Hidroelectrica este un exemplu ca se poate.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 10:33)
Actionarul majoritar sa vanda actiunille la un pret bun si sa plateasca greselile facute in ultimii ani. Totul sa fie vandut pe BVB si cine ajunge majoritar sa fie interesat ca sa functioneze combinatul. Sa angajeze inca cateva miii de muncitori etc... Combinatul OLT produce pentru export. Peste 130 milioane euro in 2016. Compania produce ceva care se cere pe pietele externe. Avem nevoie de export.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 11:20)
Daca mai suntem ROMANI,tre sa ne trezim la realitate!!! Nimeni nu si-a vandut,distrus asa ca noi cele mai strategice companii. Nimeni nu si-a 'gonit' astfel tinerii din tara, disperati ca nu au un loc de munca,un viitor in tara aceasta. S-a gandit oare cineva si la NATALITATE? O tara e mai puternica si prin populatia sa.Analizati oameni buni,chibzuiti foarte bine si faceti macar acum tot posibilul ca aceasta companie sa nu fie distrusa,alegeti calea cea mai buna.Si se poate asa cum a fost la Hidroelectrica,dar pot fi gandite si alte solutii care sa aiba o finalizare pozitiva pentru tara.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 11:31)
Si CU CE CRESTI COPIII anonime ? Toata lumea crezi ca isi poate permite bone filipineze, care sa te smenuiasca, asa cum isi permite vanghelie si cu tovarasa utecista in zeghe niculescu mizil ?...
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 11:44)
Se poate f. bine. pentru toti cei ce vor sa munceasca aici in tara noastra,nu a altora. Si profitul ramane aici.Ei au capatat multa experienta acolo unde multe sunt lucruridiferite.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 11:49)
Ramane ca statul nostru sa si gaseasca politici reale, facilitati (mai ales pentru ei),fara atata birocratie,drumuri de facut,etc. si care ne aduc la disperare pe toti...
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 12:15)
Parca suntem condamnati de un sistem opresiv. De pe 1 decembrie 2017 mergem in Canada pentru ca Europa nu ne mai primeste. Daca nu esim noi ne cer ei sa cerem esirea din Uniunea Europa. Dar ne stabilim prin Canada si acolo sa ne traim viata fara sa mai auzim de Romania. Daca mai ramanem mult inebunim si din pacate o viata avem. Cum spune latinul "Ubi bene ibi Patrai!" Unde este bine acolo este tara mea. Gata cu patriotismul! Ce sa aperi? Niste imbogatiti peste noapte? Niciodata ... la drum si trecem Atlanticul!
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de Gil în data de 04.04.2017, 12:22)
Vedem tot felul de politici care daca vrem sa le intelegem o luam razna. Ce sa mai comentam tot ceea ce fac niste oameni care pentru o punga de bani sunt capabili sa vanda si familia de exemplu domnul avocat Piperea care cum spunea cineva ieri ca a tinut Oltchim in insolventa doar sa primeasca milioane de Euro.....
1.10. Exceptionala idee !!! (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Paul Butoi în data de 04.04.2017, 19:40)
Astazi , actionar majoritar este Statul .Si statul s-a ocupat aproape 25 de ani de Oltchim . Astfel ca administratorul numit de Stat - tov. Robu - a produs nestingherit o datorie de aproximativ 1 miliard de euro . Care a fost facuta pe banii pe care noi - adica si dv. - i-am platit prin taxe / impozite . Da' e o idee excelenta sa continuam ...
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Residentiale în data de 11.04.2017, 11:07)
Baiatul fostului director 20 de ani la Oltchim face investitie de 25 milioane Euro in Bucuresti in zona Unirii. Alexandru Calin Roibu de unde are atatea bani? Tatal nu a avut nici un rol la distrugerea combinatului? De ce DNA nu intreaba aceste persoane de unde au banii? Oltchim a fost furat cu directorul Roibu in frunte. Am ajuns aici pentru ca nimeni nu vrea sa vada cum s-a furat in Romania....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 13:41)
Hidroelectrica a iesit cu bine din insolventa din cauza lui Borza!
La Oltchim lucrurile stau altfel dar principalul vinovat, actionarul majoritar, si-a dovedit demult incompetenta in ce priveste Oltchim!
As zice si lipsa de vointa in a pastra Oltchim ca un tot unitar!
Mai bine divizat, vandut pe bucati, eventual la fier vechi pentru ca NU FUNCTIONEAZA LEGEA RASPUNDERII GUVERNAMENTALE !
A RASPUNS CINEVA PENTRU TERMINAREA ECONOMIEI NATIONALE SI VANZAREA EI STRAINILOR?
NOI NU NE VINDEM TARA!
Ce avem de aparat in cazul unui conflict armat?
Pamantul vandut strainilor?
Petrolul vandut austriecilor?
Aluminiul vandut rusilor?
Otelul vandut indienilor?
Rulmentii vanduti japonezilor?
Dacia francezilor?
Electroputere vandut arabilor?
Bancile vandute austriecilor, grecilor, italienilor?
Unde e Doljchim?
Acolo vreti sa duceti si Oltchim?
Ca doar el a mai ramas nevandut !!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 14:06)
O analiza bine facuta.... si putem continua Rafo, Carom, Tractoare Brasov, santierul naval, Rompetrol, Savinesti. Avioane Craiova etc...
3. Adanc !
(mesaj trimis de Paul Butoi în data de 04.04.2017, 19:44)
Io zic ca tov. ministru Nita stie ce spune . Ca ospatarii se pricepe la toate ! Mai ales cand e pedeseristi !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2017, 09:17)
Piperea a facut jaf la oltchim in cei 4 ani de insolventadeoarece: -creditorii AAAS si Electrica au acceptat sa se stearga 350 mileuro din cele 400 mil. euro aferente lor ,fara a elabora impreuna un Plan de reorganizare ,altul decat cel elaborat de Piperea -a elaborat Plan de reorganizare dupa 2 ani de insolventa ,care s-a modificat dupa alti 2 ani ,pentru ca nu este viabil sa salveze Oltchim -a sters 500 mil euro din cele 800 mil euro creante ,determinind UE sa investigheze cazul -a facut megapetrecere prin simularea aniversarii a 50 ani de la infintarea Oltchim ,fara a fi transmis mass-media mesaiul aniversal Guvernul trebuie sa intervina in cazul Oltchim.Piperea deja a incasat peste 2,5 milioane de euro si Oltchim se scufunda in FALIMENT -