DUPĂ DEMISIA AUREI RĂDUCU, CIOLOŞ SPUNE: "Îmi doresc o nouă abordare la Ministerul Fondurilor Europene"

Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2016

Eugen Teodorovici: "Am primit un avans de aproape un miliard de euro de la Uniunea Europeană, însă «banii zac în conturi»"

Cristian Ghinea ar putea să o înlocuiască pe Aura Răducu

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că îşi doreşte o nouă abordare la Ministerul Fondurilor Europene şi că în cel mai scurt timp va veni cu o nouă propunere de ministru după demisia Aurei Răducu.

Cioloş a spus: "Am avut o discuţie cu doamna Răducu săptămâna trecută şi am convenit împreună acest lucru. Am apreciat şi apreciez activitatea pe care a desfăşurat-o dânsa până acum, a pornit dintr-o situaţie dificilă acolo la minister, şi-a folosit toată expertiza pe care o are pe fonduri europene pentru a debloca anumite lucruri, s-a implicat dânsa personal foarte mult pentru a debloca anumite lucruri pe care le-a găsit acolo (...) Însă am convenit împreună că, în momentul de faţă, acolo la minister mi-aş dori să trecem la o etapă nouă de abordare şi în condiţiile acestea am acceptat demisia dânsei. (...) O să mă gândesc în cel mai scurt timp, probabil mâine (n.r. astăzi) să fac o nouă propunere şi să mergem cât mai repede înainte".

Premierul a adăugat că speră să lucreze cu Aura Răducu "de pe o altă poziţie", dacă va fi dispusă.

Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene, la cancelaria premierului, este propunerea pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene, au precizat surse politice, citate de Mediafax. Propunerea ar urma să fie înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Este a doua demisie din Guvernul Cioloş, după demisia ministrului Muncii, Ana Costea.

Aura Răducu şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene la solicitarea premierului

Aura Răducu şi-a depus ieri demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene, la solicitarea premierului Dacian Cioloş, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

"La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene", a spus Răducu.

Ea a precizat că priorităţile pe care le-a avut sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 - cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).

"S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE. Mi-am dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene, şi având în vedere schimbările dorite de societate, să ajut la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE în 2019", a mai afirmat ministrul demisionar.

Aura Răducu a precizat că susţine, în continuare, utilizarea cât mai eficientă şi profesionistă a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică a ţării.

"Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propuse, dar rămân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării. Numai o acţiune susţinută şi comună, într-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbărilor cerute de societatea românească. Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă", a precizat Răducu.

Aura Carmen Răducu a preluat funcţia de ministru al Fondurilor Europene în luna noiembrie 2015 după ce, anterior, a ocupat postul de manager principal, programe europene, la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Fostul ministru Eugen Teodorovici: "Banii europeni zac în conturi"

Fostul ministru al Fondurilor europene, senatorul PSD Eugen Teodorovici, a lansat, vineri, un atac dur la adresa Aurei Raducu, afirmând că este "o persoană fără experienţă" şi că nu o califică nimic pentru o astfel de poziţie.

"Din păcate, astăzi, doamna ministru al Fondurilor europene este o persoană fără experienţă absolut deloc în tot ceea ce înseamnă management. A lucrat în contabilitate foarte mulţi ani, dar nu o califică nimic pentru o astfel de poziţie. Din păcate, asta se resimte asupra noastră", a afirmat, la Botoşani, Eugen Teodorovici.

Fostul ministru a subliniat că România a primit un avans de aproape un miliard de euro de la Uniunea Europeană, însă "banii zac în conturi": "Nu s-a lansat absolut nimic. Au fost câteva discuţii în aceste zile pentru lansarea unor ghiduri. Au trecut aproape şase luni de zile de la momentul în care a fost stabilit ministrul. Avem peste 3.000 de facturi ale unor beneficiari care nu sunt plătite, care totalizează cam 350 de milioane de euro. Avem un miliard de euro care este primit ca avans de către România pentru următorul exerciţiu financiar şi care zace în conturi nefolosit, neutilizat de beneficiari, bani care trebuia să fie în piaţă".

În opinia lui Teodorovici, întârzierea atragerii fondurilor europene se va reflecta asupra bugetului de stat şi asupra creşterii economice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb