Un nou Consiliu de Administraţie (CA) al Televiziunii Române va fi desemnat la finalul acestei săptămâni, după cum au anunţat reprezentanţii instituţiei, în urma hotărârii Comitetul Director al TVR, care s-a întrunit joia trecută. Decizia a fost adoptată după ce Parlamentul a respins Raportul de activitate al televiziunii publice şi contul de execuţie bugetară pe anul 2011 şi, în consecinţă, preşedintele instituţiei şi Consiliul de Adminis-traţie au fost demişi.
La alegerile pentru noul CA poate candida orice persoană, salariată sau nu a TVR, pe baza unei solicitări adresate Biroului Electoral Central sau Birourilor Electorale Teritoriale (pentru studiourile teritoriale), constituite la nivelul SRTv. Solicitarea trebuie însoţită de o scrisoare de motivaţie, un CV detaliat şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu a făcut poliţie politică, nu a făcut parte din structurile de poliţie politică ale regimului comunist şi că nu are cazier judiciar, sub rezerva prezentării ulterioare a cazierului judiciar până la momentul validării rezultatelor finale, respectiv vineri, 22 iunie, ora 9.00.
Scrutinul se va desfăşura în data de 21 iunie 2012, între orele 07.00-21.00.
După ce Alexandru Lăzescu a fost demis din funcţia de preşedinte-director general al TVR, la conducerea televiziunii a fost desemnat interimar, pentru o perioadă de şase luni, cu unanimitate de voturi, Radu Călin Cris-tea, scriitor, eseist şi ziarist, care, în perioada 1990-2002 a fost colaborator şi redactor la Radio Europa Liberă.
Senatorul PNL Cristian Ţopescu a propus ca din viitorul Consiliu de Administraţie al televiziunii publice să facă parte membri ai uniunilor de creaţie, nu reprezentanţi politici.
Situaţia televiziunii publice, care are conturile blocate de ANAF de circa trei săptămâni, este extrem de critică, fără a fi una nouă, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul Comisiilor de cultură, Alexandru Lăzes-cu, subliniind că "pacientul este în comă".
TVR este pe pierdere din 2006, a precizat Lăzescu, adăugând că "acest management a fost de la început unul de criză" şi că TVR avea o datorie de 61 de milioane de euro, în 2010, când a preluat mandatul fostului Consiliu de Administraţie.
Alexandru Lăzescu consideră că era firesc ca deficitul să crească: "Dincolo de ce decizie se va lua astăzi (n.r. - marţi, 12 iunie), o rezolvare a situaţiei nu se va face fără a umbla la cauzele fundamentale (...) Oricine ar fi la conducerea televiziunii, cu acest cadru legal şi constrângerile pe care le are de suportat, nu are cum să rezolve situaţia".
Alexandru Lăzescu a mai spus că problemele de fond în TVR nu se pot rezolva prin schimbarea din doi în doi ani a conducerii televiziunii: "Vă invit să regândiţi cadrul legislativ al TVR. Nu este posibil ca o instituţie să poată funcţiona rezonabil în condiţiile în care din doi în doi ani se schimbă Consiliul de Adminis-traţie. Cred că trebuie să regândiţi fundamental legea care reglementează televiziunea publică. Cred că acest vot politic care se dă de fiecare dată trebuie înlăturat. Nu trebuie să intrăm într-un cerc vicios".
Potrivit domniei sale, cheltuielile aferente anului 2010 au fost mai mari decât în anul anterior cu circa 30 de milioane de euro, iar efectele s-au prelungit şi în anii 2011-2012, "atât din cauza clauzelor con-tractuale fără posibilitate de modificare, cât şi prin acumularea de penalizări la bugetul statului".
Televiziunea Româ-nă se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioa-ne de lei anul trecut şi de aproape 162 mili-oane de lei în 2010, potrivit rapoartelor de activitate depuse de instituţie la Parlament.