Consiliul Concurenţei (CC) a finalizat investigaţia privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii Netcity a Capitalei, constatând că normele tehnice aferente nu au fost emise, şi recomandă completarea cadrului legislativ, dar şi reglementarea preţurilor, a declarat ieri preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.
Domnia sa adăugat: "Există un cadru de reglementare, dar este imperfect şi în cazul Bucureştiului arată că nu funcţionează. Prin normele de aplicare a legii o să reuşim să facem să fie într-adevăr aplicabilă". Preşedintele CC se aşteaptă la multe reacţii şi comentarii pe marginea raportului: "Poziţia noastră a fost şi rămâne - nu contestăm utilitatea proiectului, ajută concurenţa faptul că vom ajunge să avem o infrastructură comună deschisă diferiţilor operatori şi în felul acesta spargem monopolurile regionale care existau".
În prezent, există un blocaj între agenţia de reglementare ANCOM, Primăria Capitalei şi Netcity şi trebuie lămurite aspectele legislative prin norme clare. "Este foarte bine că este un operator gen Netcity, dar cu poziţia pe care o are pe piaţă tarifele lui trebuie să fie reglementate", a punctat Chiriţoiu, citat de Mediafax.
Conform legislaţiei, autorizarea lucrărilor de infrastructură a reţelelor publice de comunicaţii electronice, inclusiv emiterea avizului coordonator pentru astfel de lucrări, se va face pe baza normelor tehnice specifice. În urma analizei privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii Netcity a municipiului Bucureşti, Consiliul Concurenţei a constatat că aceste norme tehnice, specificate în Legea privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii, nu au fost încă emise de ministerele indicate - Ministerul Societăţii Informaţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, deşi termenul a fost 1 februarie 2013
De asemenea, studiul Consiliului Concurenţei a arătat că reţeaua Netcity reprezintă o îmbinare a unor elemente de infrastructură, care asigură un produs complex unic în zonele din Bucureşti în care este prezentă. Organizarea pe trei niveluri (transport, distribuţie şi acces la consumatorul final) evidenţiază această caracteristică a infrastructurii subterane Netcity.
Consiliul Concurenţei precizează într-un comunicat: "Infrastructura operatorilor de telefonie mobilă, considerată de Netcity substitut pentru infrastructura sa, este complementară şi nu concurentă. De asemenea, canalizaţia RADET ar putea fi folosită doar pentru transport în câteva direcţii limitate, fiind improprie distribuţiei de telecomunicaţii. La rândul său, METROREX are o infrastructură de tip magistrală, dar nu poate asigura furnizarea de servicii până la utilizatorul final (oprindu-se la ieşirile din magistralele Metrorex), în timp ce infrastructura Netcity, este de tip client (la nivel de număr poştal).
Intrarea unui nou operator de infrastructură suport care să construiască o reţea similară Netcity este foarte puţin probabilă, ţinând cont că, în mai mult de 6 ani de la apariţia Netcity, nu au existat astfel de iniţiative. În afara duratei necesare pentru construcţia unei astfel de reţele (proiectare, aprobări, avize, construcţia propriu-zisă), realizarea unei reţele similare nu este posibilă fără implicarea unor investiţii substanţiale, fie pentru îmbunătăţirea, modernizarea, redimensionarea canalizaţiilor actuale, fie pentru construirea integrală a unei noi infrastructuri de acces".
Procesul de realizare a reţelei Netcity se află încă în desfăşurare, după 6 ani de la semnarea Contractului. Mai sunt de efectuat încă 2 etape din cele 3 ale proiectului, în prezent fiind în lucru studiul de fezabilitate pentru etapa a 2-a (etapa 1 - inelul central al Capitalei, reţeaua magistrală, etapa 2 - reţeaua de distribuţie şi branşamente în tot Bucureştiul; etapa 3 - realizarea "Reţelei Netcity" pe întreaga zonă metropolitană din zona de competenţă locală a Primăriei Municipiului Bucureşti -PMB).
Compania Netcity Telecom a beneficiat, potrivit Consiliului Concurenţei, de sprijinul PMB, în limitele competenţei acesteia, în obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor necesare execuţiei lucrărilor aferente reţelei Netcity şi în dobândirea oricăror terenuri sau clădiri, dreptului de folosinţă, servituţilor de trecere sau al altor servituţi de care ar avea nevoie pentru exercitarea drepturilor sale şi a obligaţiilor, în baza contractului şi pe care aceasta nu le putea obţine altfel.
Din punct de vedere al clienţilor, analiza Consiliului Concurenţei confirmă faptul că nu există alternativă pentru canalizaţia subterană suport în zona în care Netcity este prezentă. Conform actelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti, clienţii au fost nevoiţi să migreze în reţeaua Netcity, varianta de a-şi construi propria infrastructură subterană nefiind viabilă din cauza costurilor ridicate şi a procesului de durată pentru obţinerea autorizaţiei de construire.
Ca urmare, la momentul actual, cel mai probabil, Netcity este singurul furnizor de închiriere de tubulatură suport pentru reţele de comunicaţii electronice din Municipiul Bucureşti. Totuşi, ultimele documente transmise de Netcity, la sfârşitul anului trecut, conţin informaţii şi date care le contrazic pe cele primite de la companiile chestionate în cadrul investigaţiei, mai arată Consiliul Concurenţei. Ca urmare, o concluzie clară privind poziţia Netcity va rezulta în urma consultării publice şi/sau continuării investigaţiei, cu noi chestionare către toate companiile menţionate de Netcity, inclusiv către aceasta din urmă.
Comunicatul Autorităţii mai spune: "Afirmaţiile Netcity care nu pot fi puse în acord cu cele ale altor companii şi care necesită clarificări cu companiile în cauză sunt legate, în principal, de suprapuneri ale altor reţele cu reţeaua Netcity. De asemenea, sunt necesare clarificări referitoare la existenţa unor reţele de comunicaţii aparţinând unor companii precum Combridge S.R.L., Teletrans S.A., Prime Telecom, Orange, Vodafone, folosite de către operatorii de telecomunicaţii pentru instalarea subterană a reţelelor lor".
Prin realizarea acestei analize privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii Netcity a Municipiului Bucureşti, Consiliul Concurenţei şi-a propus să afle dacă serviciile de acces oferite de Netcity formează o piaţă distinctă în raport cu serviciile de acces oferite sau care ar putea fi oferite de alte companii. În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a solicitat informaţii companiei Netcity Telecom, clienţilor şi concurenţilor menţionaţi de aceasta, PMB, ANCOM.