După Kazahstan vine la rând Transnistria (Republica Moldova)

PETRU ROMOŞAN
Internaţional / 11 ianuarie 2022

PETRU ROMOŞAN

Pe căi ocolite ne parvine încă o ştire bubuitoare : se pune în mişcare blocada economică a Transnistriei. Iată ştirea : "Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, s-a deplasat discret în Ucraina la început de ianuarie. A mers pe linia frontului din Donbas şi a discutat cu funcţionarii de la Misiunea de Asistenţă a Uniunii Europene de la graniţele Moldovei şi Ucrainei (European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine - EUBAM) pentru a institui blocada economică asupra Transnistriei. Oficial, UE este o putere pacifică. În fapt, ea pregăteşte teatrele de război pentru NATO" ("Josep Borrell organise le siège de Donbass et de la Transnistrie", voltairenet.org, 11.01.2022).

Pe acelaşi site, Reseau Voltaire, celebrul editorialist Thierry Meyssan dezvoltă ştirea în finalul articolului său despre Kazahstan : "Conform planului RAND, după Kazahstan îi va veni rândul Transnistriei. Statele Unite au mobilizat Uniunea Europeană pentru a opera blocada economică a acestui stat nerecunoscut, a cărui populaţie s-a separat prin referendum de Moldova în momentul dizolvării URSS. Funcţionarii de la Misiunea de Asistenţă a Uniunii Europene de la graniţele Moldovei şi Ucrainei (European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine - EUBAM), sub conducerea lui Stefano Sannino (fostul reprezentant al OSCE în Serbia), supraveghează vămile moldoveneşti şi ucrainene (ale unor ţări care nu sunt membre UE) pentru a purcede de la 1 ianuarie 2022 la blocarea ţării. Rusia se va vedea obligată să amenajeze fosta bază spaţială sovietică şi să organizeze un pod aerian pentru a-i hrăni pe cei 500 000 de locuitori ai acestei enclave. Cetăţenii Uniunii Europene au uitat, dar în 1992 Statele Unite au încercat în zadar să zdrobească militar Transnistria (azi, Republica Moldovenească Nistreană) folosind o armată recrutată în închisorile româneşti. Curajul acestei populaţii fidele modelului sovietic, mai ales curajul femeilor, a făcut să capoteze proiectul CIA" ("Washington poursuit le plan de la RAND au Kazakhstan, puis en Transnistrie", voltairenet.org, 11.01.2022).

Dar ce este planul RAND ? RAND Corporation (Research ANd Development) este un faimos think tank ("laborator de idei") american fondat în 1948. RAND Corporation produce "the papers" (documente, studii, evaluări) pentru Pentagon, alte armate şi instituţii occidentale. Proiectul iniţial RAND a aparţinut, din 1945, lui US Air Force, contractat cu Douglas Aircraft Company. Într-un raport din 2019 de cca 350 de pagini, RAND îi face Pentagonului sugestii care până azi par să fi fost urmate la virgulă şi în ordine (vezi www.rand.org). Astfel, RAND a recomandat : furnizarea de arme letale Ucrainei ; ajutor suplimentar acordat rebelilor sirieni ; promovarea schimbării de regim în Belarus ; exploatarea tensiunilor din Caucazul de Sud ; reducerea influenţei Rusiei în Asia Centrală (vezi Kazahstanul - n.n.) ; provocări la prezenţa rusă în Moldova (Transnistria, dar nu numai - n.n.) ("Extending Russia. Competing from Advantageous Ground", www.rand.org, 2019, p. 136, tabelul măsurilor geopolitice + despre Moldova/Transnistria pp. 130-134).

Negocierile de la Geneva au eşuat, după declaraţiile foarte tranşante ale negociatorului-şef rus, Serghei Riabkov, citate de analistul politic senior Paul Craig Roberts după Russia Today. Nici nu se putea altfel, atât sunt de greu de satisfăcut cererile ruşilor (mai mult un act de propagandă pre-război) şi atât de dezinteresat de negocieri şi de concesii este actualul establishment politic de la Washington :

"Americanii, scăldându-se în hubris şi în iluziile lor de atotputernicie, au aruncat în aer întâlnirea cu ruşii, aşa cum m-am aşteptat. Ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a exprimat pierderea răbdării Kremlinului : "Nu avem încredere în cealaltă parte. S-a terminat, ajunge." Americanii "subestimează gravitatea situaţiei" şi n-au reuşit să arate înţelegere pentru cum ar trebui rezolvate chestiuni-cheie. "Ne-am săturat de discuţii dezlânate, de promisiuni cu jumătate de gură, de interpretări eronate. E absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO." Riabkov a spus că se va hotărî pe 13 ianuarie dacă mai continuă întâlnirea. Riabkov a spus că, dacă militarizarea frontierei Rusiei de către Washington nu încetează, armata rusă va răspunde într-un mod care "va dăuna în chip inevitabil şi de neeschivat securităţii SUA şi celei a aliaţilor lor europeni". "Le cerem SUA să demonstreze un maximum de responsabilitate în acest moment. Riscurile legate de o posibilă escaladă a confruntării n-ar trebui să fie subestimate", a spus Riabkov, adăugând că s-a făcut un efort "semnificativ" pentru a-i convinge pe americani că nu e în interesul lor "să se joace cu focul". Departamentul de Stat, dezinvolt, a răspuns că NATO nu-şi va opri expansiunea" ("Americans are a non-serious people "playing with fire", paulcraigroberts.org, 11.01 2022).

Vom asista la lovituri de la distanţă, "chirurgicale", ale ruşilor asupra unor baze americane din Ucraina, Polonia şi România ? Acestea sunt pronosticurile mai multor comentatori occidentali avizaţi, în primul rând americani. Va fi vizată doar baza americană de la Deveselu sau toate bazele americane din România ? Războiul va începe foarte curând şi se va încheia la fel de repede ? Nimeni nu ştie. La fel ca în ciocnirile dintre două maşini pe o şosea, în majoritatea cazurilor, cei doi participanţi la trafic sunt vinovaţi în egală măsură.

În Kazahstan situaţia pare că s-a stabilizat. Preţul ? Sute de morţi, mii de răniţi şi mii de arestaţi (8 000). Printre cei arestaţi figurează şi fostul şef al serviciilor secrete, adjunctul său şi un număr de ofiţeri de rang înalt, apropiaţi ai fostului dictator şi "părinte al patriei" Nursultan Nazarbaiev. Trupele de "revoluţionari coloraţi" (vreo 20 000 de oameni, după oficialii din Kazahstan), bine antrenaţi, veniseră din Siria, Irak, Afganistan (abandonaţi de CIA) şi din alte "stane". Finanţarea operaţiunii pare să fi fost asigurată de un fost ministru kazah al Energiei, bancher, refugiat mai întâi în Marea Britanie şi de curând în Franţa, asociat cu un nepot al lui Nazarbaiev. Trupele ruse vor asigura în continuare stabilitatea Kazahstanului. Cu alte cuvinte, "revoluţia colorată", lovitura de stat a eşuat şi configuraţia terenului s-a răsturnat în favoarea Rusiei, chemată în ajutor de preşedintele legitim al Kazahstanului, Tokaiev, şi care a adus imediat peste 3 000 de militari din trupele de elită la faţa locului.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Regimul de la Kremlin trebuie sa-si scoata investitia facuta atatia zeci de ani in armament /armata... daca asta vrei sa ne atentionezi intr-un stil caracteristic foarte usor de sesizat

    Esti omul rusilor

    1. Mie mi se pare obiectiv articolul!

      nu e ...

      e genul care iti spune adevarul indiferent ca-l intelegi si nu-ti convine ...parerea mea  

      de ex: 

      Petru Romosan: 

      ""Românii nu au de ce să iubească Rusia. Teritoriile pierdute după cel de-al doilea război mondial şi care azi se află în componenţa Ucrainei, la fel ca Basarabia, ne-au fost răpite de Stalin, de sovietici. La fel ca tezaurul, pe care, dacă ar fi avut onoare, l-ar fi restituit deja integral. Aceste obstacole – tezaurul, Basarabia, teritoriile româneşti integrate în Ucraina postsovietică – le pun azi mari probleme eventualilor simpatizanţi români ai Rusiei, creştini ortodocşi sau nu. Până azi, la capitolul România, marea diplomaţie rusă nu şi-a dat măsura. În ceea ce priveşte Basarabia, Vladimir Putin, Serghei Lavrov şi diplomaţia rusă ar avea de câştigat dacă l-ar reciti pe Aleksandr Soljeniţin, altfel maestrul lor pe drept multstimat. 

      E limpede însă că, din cauza foarte accidentatei istorii a Ucrainei din secolul XX şi a marilor comunităţi de ucraineni din SUA şi din Canada, Rusiei îi va fi foarte greu să „desfacă” redutabilul nod geopolitic Ucraina."" ( Scris de Petru Romosan in 29 noiembrie 2021 la 11:19 ) 

      Da. Afirmația că ar fi atacată baza de la Deveselu e exagerată. Nici embargoul pe frontiera de vest a Transnistriei nu ține. Probabil este o invitație pentru ocuparea Odesei de către o armată pacificatoare.

    Așa o aberație scrisă pe Reseau Voltaire, ,,celebrul editorialist Thierry Meyssan" legată de războiul din Transnistria chiar n-am mai citit: "Conform planului RAND, după Kazahstan îi va veni rândul Transnistriei. Statele Unite au mobilizat Uniunea Europeană pentru a opera blocada economică a acestui stat nerecunoscut, a cărui populaţie s-a separat prin referendum de Moldova în momentul dizolvării URSS. Funcţionarii de la Misiunea de Asistenţă a Uniunii Europene de la graniţele Moldovei şi Ucrainei (European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine - EUBAM), sub conducerea lui Stefano Sannino (fostul reprezentant al OSCE în Serbia), supraveghează vămile moldoveneşti şi ucrainene (ale unor ţări care nu sunt membre UE) pentru a purcede de la 1 ianuarie 2022 la blocarea ţării. Rusia se va vedea obligată să amenajeze fosta bază spaţială sovietică şi să organizeze un pod aerian pentru a-i hrăni pe cei 500 000 de locuitori ai acestei enclave. Cetăţenii Uniunii Europene au uitat, dar în 1992 Statele Unite au încercat în zadar să zdrobească militar Transnistria (azi, Republica Moldovenească Nistreană) folosind o armată recrutată în închisorile româneşti. Curajul acestei populaţii fidele modelului sovietic, mai ales curajul femeilor, a făcut să capoteze proiectul CIA".

    Tovarășe general die/sie/(svr/gru/dgse) și în câte luntre v-o mai fi fundu' de patriot, am fost educat să cred și chiar încă mai cred că Ilie Ilașcu și tovarășii săi nu sunt de prin pușcăriile romanești și sunt eroii acestui popor. Iar gen.de tristă amintire Lebed este un criminal care a coordonat uciderea a sute/mii de români. Și a căzut cu elicopterul, un ,,accident nefericit" făcut de ai săi-aviz agenților dubli-tripli!!! Ăsta a fost războiul din Transnistria anului 1992. Și dvs., la acea dată tânăr ofițer ex.die, de curând sie, știați mai multe decât alții neimplicați în activități informativ-operative că s-au confruntat Moldova cu Transnistria și nu CIA cu KGB-ul. O fi și SIS-ul agentură CIA ziceți dvs ...am informații că ba. 

    Acum, ce se va întâmpla mai departe, Dumnezeu știe. Dacă vom avea un război, știți prea bine că România va fi invadată din 3 direcții, conform previziunilor marelui duhovnic Arsenie Boca. Ungaria și Bulgaria ne vor ataca concomitent cu Rusia. Par niște previziuni hazardate dar, odată ce vom avea frontieră comună cu Marele URSS reinventat cu forța, ungurii și bulgarii ,,vor întoarce armele" (trăda) alianța și pașnica uniune. Dar, fără stat, ce se va întâmpla cu noi? Aduceți-vă aminte de ocupația bulgaro-turcă din Bucureștiul ultimilor doi ani de război!!! Deci un stat de tot rahatul e mai bun decât unul lipsă. Cu unii ca dvs., vom avea un stat marionetă, la nevoie mai bun decât un stat lipsă. Dar acum avem tot un stat marionetă. Doar marele păpușar ar fi diferit. De fapt cel mic, întrucât GM-ul e tot același. Între timp, dacă nu ne vom opri din războiul mondial, ne vom trezi pe cap cu ,,flota Confederației Intergalactice". Sper să fie un ,,final fericit", chiar dacă vom mai rămâne 1-2 miliarde după vaccinare și războiul mondial.

    "Vom asista la lovituri de la distanţă, "chirurgicale", ale ruşilor asupra unor baze americane din Ucraina, Polonia şi România ?"

    raspunsul meu : nu.  

    "Acestea sunt pronosticurile mai multor comentatori occidentali avizaţi, în primul rând americani." 

    raspunsul meu: nu-mi pasa ce abereaza acei oameni. Le vine lor randul sa traiasca o noua criza incepand cu 22 Martie 2022 - momentul cand e posibil decesul (sau inlaturarea politica) lui Biden si inlocuirea sa cu vicepresedinta de culoare a SUA. Vor aparea mari miscari in SUA. Nici democratii in intregime nu vor fi de acord cu asa ceva. Apare ruperea partidului democrat in 2 partide. La fel si republicanii - in alte 2 partide.  

    Semeni vant (in Transnistria) , culegi furtuna (in USA) - regula meteorologului de serviciu - Ban.Cher.Vali ! :)  

    "Va fi vizată doar baza americană de la Deveselu sau toate bazele americane din România ?"  

    raspunsul meu: nici, nici.  

    "Războiul va începe foarte curând şi se va încheia la fel de repede ? " 

    raspunsul meu: razboiul anticipat nu va incepe. A fost complet deturnat si blocat. Cunosc de ani de zile aceste planuri. Suma tuturor oamenilor din acel think-tank nu cunoaste ce stiu eu. Cu atat mai mult, nu poate sa faca ce fac eu.  

    "Nimeni nu ştie."  

    raspunsul meu : zaaau ? chiar nimeni nu stie? E plin in arhiva Bursa din lunile si mai ales anii trecuti cu comentarii de-ale mele in care am amintit ca in viitor (a se citi: prezent acum) exista cateva linii situationale care intr-adevar contin scenariul unei axe de razboi Rusia-Ucraina-Rep Moldova-Romania-Balcanii de Vest dar ca acele linii situationale au fost "sterilizate" (cum m-am exprimat de cel putin 7-8 ori in diverse comentarii din 2019, 2020 si 2021. Arhiva Bursa poate fi utilizata. Inainte de a semna cu Ban.Cher.Vali am semnat simplu cu Vali. In ambele cazuri am utilizat una si aceeasi adresa (falsa) de mail. Ca adresa falsa de mail are legatura cu numele si prenumele meu real e alta poveste...  

    deci?  

    aveti acum incredere in ce va zic eu ca vom evita cu succes aceasta confruntare in care ne imping dragii si bunii nostri prieteni vestici ?  

    nu de alta dar Romania are cacalau resurse la care s-ar abona instant "prietenii" contra armament si suport logistic intr-un razboi artificial creat la fel de artificial.  

    Sa nu le f* ti un complex situational dupa ceafa "prietenilor" in fata pericolului la care isi expun aliatii ?!? ...  

    intreb si eu asa, ca omul simplu ... nu dau cu parul (inca) !  

    Vad inainte in timp ce altii nu vad.  

    SI mai mult decat atat... am invatat sa remodelez liniile temporale asa cum nimeni in lumea asta nu mai poate si nu mai stie sa o faca.  

    "Prietenii" au fost avizati.  

    ...si dusmanii eventuali... sa se teama.  

    Nu poate o arma de fier sa faca ce poate sa faca in timp si spatiu spiritul exersat al unui om curios din fire si explorator...  

    1. solutia corecta cu Transnistria nu e blocada economica care sa aduca razboiul peste Romania.

      solutia corecta este recunoasterea Transnistriei de catre Moldova ca tara autonoma si apoi votul majoritar si pozitiv in ambele Parlamente (Roman si Moldovenesc) a Unirii dintre Romania si Republica Moldova.  

      Aceasta e singura solutie facuta in liniste si pace si cu acordul si sustinerea (!) inclusiv a vecinilor (de acum si de atunci).  

      Si cu Borrell o sa urmaresc eu cum sta situatia... sta ochiul meu nevazut lipit de el de la departare.  

      Daca face rau, raul il va gasi pe el.

      E ca atunci cand te holbezi in neant.... si neantul se holbeaza in tine (eh, uite ca am devenit si usor liric :)) .... ) ... daca Borrell e instrumentul distrugerii si al raului si raul si distrugerea vor fi instrumentalizate asupra lui Borrell. Mark my words.  

    Pana nu se integreaza suficient rusia cu china ca si alternativa relevanta la integrarea actuala economica a rusiei cu occidentul (energie, fluxuri financiare, tehnologie, investitii), nu cred ca vom vedea miscari decisive. Dar atunci cand vor fi gata, este posibil sa vedem un atac simultan in estul Europei si Taiwan.

    Dar pana atunci mai este macar un cincinal si nu-i sigur ca putin si xi apuca momentul.

    Poate china stie totusi ceva, de asta si-a facut stocuri uriase de alimente in ultimul timp. 

    1. ... numai Romania exporta materie prima alimentara ca proasta .... :) in loc sa proceseze in tara si sa exporte LIMITAT alimente procesate!

    "Riabkov a spus că, dacă militarizarea frontierei Rusiei de către Washington nu încetează, armata rusă va răspunde într-un mod care "va dăuna în chip inevitabil şi de neeschivat securităţii SUA şi celei a aliaţilor lor europeni"."

    ---------------------------Rusia, sezi bland!  

    Eu in locul rusilor mi-as pune problema de ce SUA isi doreste ATAT DE TARE sa provoace un incident (sau o suma de incidente) cu Rusia?  

    "Cui prodest? "- (latina) cui folosește? cui ajută?  

    In mod evident foloseste la obligarea Rusiei sa actioneze militar si sa faca o greseala ("casus belli" - motivul conflictului).  

    Sfatuiesc Rusia (in numele viitorului pasnic pentru toata lumea!) sa dea dovada de discernamant SI SA NU RASPUNDA LA PROVOCARI SUB NICI O FORMA!  

    Exista tari in aceasta lume care sunt pe marginea unei sucombari interne (fie sociale, fie economice, fie de alta natura) care au nevoie de un mare razboi pentru a portretiza "raul absolut" in exterior si la cat mai mare distanta (redirectionand astfel tensiunile interne , la nivel national, catre exterior).  

    De dragul pacii in Europa si in Lume, Rusia NU TREBUIE SA MUSTE MOMEALA ! Neraspunzand la provocari Rusia, intreaga lume iese castigatoare, dar daca Rusia raspunde la provocari .... din razboi nimeni niciodata nu a iesit cu adevarat invingator sub toate aspectele!  

    Si de "victorii a la Pirus" in care castigatorul iese mai distrus decat a intrat... nimeni nu are nevoie de asa ceva.

    1. Din păcate, negocierile de pace vor eșua pentru că asta se dorește. Liniile paralele ale pozițiilor părților se pot întâlni la infinit.

      Mai avem intervenția din Kazahstan, un precedent periculos. 

      Totul e să știm care va fi pretextul invaziei: presupun că securizarea frontierei prin asigurarea unei zone tampon.

      E puțin probabil să se poată evita invazia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb