DUPĂ NEGOCIERILE CU ADMINISTRATORII PILONULUI II Guvernul vrea prorogarea termenului pentru majorarea capitalului fondurilor de pensii

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Politică / 25 martie 2019

Guvernul vrea prorogarea termenului pentru majorarea capitalului fondurilor de pensii

Guvernul va prelungi prin viitoarea ordonanţă de urgenţă care actualizează OUG114 termenul până la care administratorii fondurilor de pensii private obligatorii Pilon II trebuie să-şi majoreze capitalul social, a declarat vineri Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice.

Termenul iniţial până la care administratorii fondurilor de pensii trebuiau să vină cu o parte din fondurile suplimentare pentru a-şi majora capitalul, totalul situându-se la circa 800 milioane de euro, după anumite calcule care circulă în spaţiul public, era de 1 iunie, însă ministrul nu a menţionat noul termen.

Domnia sa a declarat: "Am avut ieri (n.r. joi) o discuţie cu administratorii fondurilor de pensii şi a rămas că ei vor trimite astăzi (n.r. vineri) o scrisoare către noi (n.r. Ministerul Finanţelor) ca răspuns la ce am discutat ieri. Au fost cateva aspecte acolo şi trebuie să vedem dacă ceea ce s-a discutat s-a convenit şi dacă mai e nevoie şi de alte modificări. Dacă totul este în regulă, clar (modificările cu privire la fondul de pensii private obligatorii Pilon II) vor fi în ordonanţă. Trebuie să luăm o decizie până la final de martie, pentru că altfel efectul se produce şi atunci sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii în această ordonanţă, dar în sensul de a întinde termenul de aplicabilitate a OUG 114, o prorogare pe termen foarte scurt, pentru a fi mai mult timp pentru discuţii de ordin tehnic".

Ministrul finanţelor a spus că în dis­cuţiile cu administratorii fondurilor s-a vorbit şi despre posibilitatea reducerii noilor aporturi la capitalul social dacă fondurile vor investi în proiectele statului.

Acesta a declarat: "S-a purtat o dis­cuţie şi pe acest subiect. Dânşii propuneau o reducere a (cerinţelor) acestui capital social şi o eventuală alternativă, să fie constituit ca fiind investiţii în diferite zone ale economiei, de la parteneriat public-privat la alte zone cu un risc redus".

Teodorovici a mai notat că fondurile de pensii nu ar urma să-şi reducă plasamentele în titluri de stat sau în acţiuni listate din moment ce se vorbeşte despre o creştere a capitalului social.

"Automat, discuţia se poartă pe ceea ce s-a cerut în plus prin OUG114, pentru acea parte de capital extra. Fondurile vor investi în orice proiect pe care statul îl lansează, de la infrastructură de transport, spitalicească... Orice este de interes şi sigur, pentru aceste fonduri de pensii, pentru că nu trebuie să uităm că trebuie să fie investiţii sigure. Proiectele statului sunt cu siguranţă sigure", a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul a fost întrebat dacă aceia care administrează fonduri private ar putea veni cu un aport mai mic la creşterea capitalului social dacă inves­tesc în proiectele statului.

Eugen Teodorovici a precizat: "Ei au fost interesaţi de acest aspect şi au trimis câteva documente. Ar fi dispuşi să investească în orice proiect pe care statul îl lansează, de la infrastructură de transport, spitalicească, orice este de interes şi sigur pentru aceste fonduri de investiţii. Proiectele statului sunt cu siguranţă proiecte sigure, care să aducă şi profit", a susţinut şeful Finanţelor.

Ministrul de resort a precizat că administratorii au trimis o serie de analize şi documente pe care fondurile le-au făcut cu privire la posibilitatea investiţiilor în parteneriate cu statul, în contextul în care după negocierile din 5 martie purtate între Executiv şi reprezentanţii Pilonului II, Finanţele au cerut fondurilor o listă de domenii şi proiecte prioritare pentru Guvern pe care administratorii ar fi interesaţi să le finanţeze.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Proiectele statului sunt cu siguranţă proiecte sigure, care să aducă şi profit".. se stie! (exceptam greselile de exprimare)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb