Consiliul Judeţean Ilfov a investit 100.000 de euro în SmartLab Măgurele, un laborator digital inteligent la care elevii de gimnaziu şi de liceu au acces gratuit şi se pot pregăti pentru meseriile viitorului. Piaţa muncii din ţara noastră este, în prezent, într-o transformare. Tot mai multe locuri de muncă dispar, fiind automatizate sau robotizate. În următorii 10 ani, cel mai probabil ne vom confrunta cu alte nevoi. Potrivit specialiştilor în piaţa muncii, oferta de joburi va fi mult diferită faţă de cea de acum, le va lega, însă, un element comun - vor avea o puternică componentă digitală la care, pentru a face faţă pieţelor concurenţiale, fiecare stat trebuie să se adapteze. Un studiu publicat de platforma LinkedIn arată că meseriile care se vor afla pe lista de căutări peste 10 ani vor fi creatorul digital de organe, instalatorul de biofilm, consultantul în valută digitală sau controlorul de trafic al dronelor.
Ţara noastră pare că a pierdut startul în încercarea de a ţine pasul cu trans-formările digitale care îşi lasă amprenta şi în piaţa muncii. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în 2018, în ţara noastră, cei 1,7 milioane de copii înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial aveaua la dispoziţie, în şcoli, doar 136.365 de calculatoare. Asta înseamnă, în medie, 12 copii la un calculator, un număr insuficient. Programa este neschimbată de ani de zile, axată pe teorie, metodele de predare au rămas în urmă faţă de evoluţia societăăţii, iar tehnologia este foarte puţin prezentă în instituţiile de învăţământ.
Autorităţile din Ilfov încearcă, însă, să le ofere oportunitatea elevilor de a fi pregătiţi pentru viitor. SmartLab Măgurele este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: 9 laptopuri şi 3 desktopuri cu softuri de design grafic incluse, o tablă interactivă, 15 perechi de ochelari VR, 2 roboţi educaţionali multifuncţionali, 2 scannere 3D, 5 imprimante 3D monocrome şi una multicoloră. Cea mai importantă reuşită a acestor ore este faptul că le oferă şansa elevilor, încă de mici, să aibă contact cu lumea digitală.
SmartLab Măgurele funcţionează ca un centru educaţional de tip after-school şi este deschis de luni până vineri, între orele 9:00 şi 18:00. Copiii şi adolescenţii vin aici, în grupuri de câte 8-10 persoane, însoţiţi de un profesor sau părinte, iar membrii echipei laboratorului îi învaţă să folosească echipamentele, dar şi cum să abordeze subiecte din programa şcolară, cu ajutorul tehnologiei.
De exemplu, la ora de geografie elevii pot "vedea" muntele Everest prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală. Sau la cea de biologie pot studia organele umane cu ajutorul unei imprimante 3D.
Majoritatea elevilor care au venit în laborator spun că nu au testat niciodată o pereche de ochelari VR, iar de scann-ere şi imprimante 3D nici măcar nu auziseră.