DUPĂ PROTESTUL DE VINERI, Sindicaliştii vor să reclame Mechel la DNA şi Parchetul General

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 17 septembrie 2012

Sindicaliştii vor să reclame Mechel la DNA şi Parchetul General

Sindicaliştii de la Mechel Câmpia Turzii vor veni în această săptămână la Bucureşti, cu documente care atestă că firma rusă Mechel şi-a încălcat obligaţiile asumate în contractul de privatizare, ne-a declarat Ioan Pascu, liderul sindicatului din combinat. Domnia sa ne-a explicat: "Am fost întrebaţi dacă suntem dispuşi să mergem pe fir în povestea Mechel, pentru că o să ni se pună la dispoziţie Corpul de Control al primului-minis­tru, să verifice contractul de privatizare. Bineînţeles că vom veni în Capitală, unde ne vom adresa, totodată, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General".

Circa 400-500 de angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au protestat, vinerea trecută, în faţa combinatului, îngrijoraţi că investitorul rus plănuieşte noi concedieri şi închiderea combinatului, ne-a spus Ioan Pascu.

Participanţii la protest au pornit, apoi, în marş până la Casa de Cultură din municipiu.

Potrivit prefectului de Cluj, Ioan Vuşcan, Mechel intenţionează să reducă numărul de angajaţi până la circa 200 de persoane.

În prezent, la Câmpia Turzii mai lucrează circa 1.000 de oameni.

Înainte de privatizarea din 2003, aici activau circa 5.600 de salariaţi.

"Din 2003 până în prezent, ruşii au desfiinţat circa jumătate din cele 16 secţii care funcţionau la Câmpia Turzii, după ce au tăiat utilajele şi le-au vândut ca fier vechi", explică sindicalistul.

Ioan Pascu ne-a mai spus: "Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, sosit aici, a declarat că are un proiect european pentru o întreprindere care să funcţioneze în Câmpia Turzii, în domeniul metalurgiei, unde să lucreze 250 de angajaţi. Alte amănunte nu ne-a dat".

Sindicalistul afirmă că Mechel nu şi-a respectat o serie de obligaţii asumate în contractul de privatizare.

Ruşii au încălcat prevederea potrivit căreia trebuia să păstreze obiectul de activitate al combinatului, "elaborarea de oţel şi producere produse metalurgice", ne-a spus Ioan Pascu, explicându-ne:

"Nu am mai elaborat oţel din 2006, când s-a închis oţelăria.

S-au angajat, în contract, să crească cifra de afaceri cu 80%, şi nu a fost aşa.

Este flagrant cum a fost scurtat termenul în care investitorul străin era obligat să-şi respecte obligaţiile asumate în contractul de privatizare, cu 13 luni".

Iniţial, Mechel a convenit cu AVAS că obligaţiile sale se întind pe 5 ani.

Alt punct din contract, încălcat de ruşi, este cel care spune că nu pot face disponibilizări fără acordul sindicatului, arată reprezentantul salariaţilor de la Câmpia Turzii, adăugând: "În plus, ruşii trebuiau să investească într-o instalaţie de turnare continuă, la oţelărie, lucru care nu s-a întâmplat".

Reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ne-au declarat că, în 2007, Autoritatea a decis încetarea monitorizării post-privatizare în cazul Mechel-Câmpia Turzii: "Contractul de privatizare a fost semnat în 14 martie 2003. Cumpărătorul a fost Mechel Trading AG Elveţia. Participaţia vândută a fost de 79,8% din capitalul social al societăţii. Pachetul de acţiuni achiziţionat s-a ridicat la 3,5 milioane euro, achitat integral de cumpărător.

În 2007, AVAS, având în vedere constatarea respectării de către cumpărător a clauzelor şi a obligaţiilor asumate prin contractul de privatizare, a decis încetarea monitorizării post-privatizare a acestuia".

Reprezentanţii AVAS ne-au spus că au toată disponibilitatea pentru a susţine demersurile iniţiate de autorităţi în cazul Mechel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... pe care au aplicat-o italienii la Savinesti, Intreprinderea de fire si fibre sintetice: cumpara concurenta si distruge-o. Pai la preturile la care ajunge transportul, rusii nu aveau nici o sansa cu produse de la ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb