Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat modificările Actului Constitutiv al SIF Muntenia (SIF4), votate de acţionarii societăţii în data de 11 martie, în vederea conformării cu Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), se arată în raportul SAI Muntenia Invest, administratorul SIF-ului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Atunci, acţionarii societăţii au aprobat eliminarea pragului de deţinere situat în prezent la 5%, măsură ce urmează să intre efectiv în vigoare în data de 24 iulie 2020.
De asemenea, Autoritatea a aprobat schimbarea sediului social al SIF-ului la noua adresă din Bucureşti, strada Serghei Vasilievici Rahmaninov, conform deciziei acţionarilor din 11 martie.
Şi pentru SIF Banat-Crişana (SIF1) supraveghetorul pieţei a avizat modificarea Actului Constitutiv ce prevede înlăturarea pragului, în timp ce în cazul SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) acţionarii au votat eliminarea limitei de deţinere, şi aşteaptă avizele ASF în acest sens.
În cazul SIF Transilvania (SIF3), încă nu a avut loc adunarea acţionarilor pentru modificarea Actului Constitutiv în conformitate cu prevederile Legii FIA.
Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.
În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.
La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.
Anul trecut, Legea FIA a parcurs întregul proces legislativ, fiind promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în decembrie 2019.