Acţionarii "Confecţii" Vaslui (listată pe piaţa Sibex) au fost convocaţi, pe 15 aprilie, să decidă consolidarea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei, la 1.000 lei/unitate, potrivit unui raport transmis Sibex.
Pe ordinea de zi se găseşte şi aprobarea procedurii de consolidare a valorii nominale a acţiunii cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru întregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire aport la capitalul social, la un preţ egal cu valoarea nomianlă, de 0,1 lei.
Derularea operaţiunii, în cazul aprobării, se face în baza unui prospect aprobat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
O operaţiune similară a fost demarată şi de SIF2 Moldova, aceasta intenţionând consolidarea valorii nominale a acţiunii de la 0,1 lei la 2,5 lei/unitate, prospectul ofertei fiind deja la ASF.
Prospectul a fost depus în ciuda faptului că Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a contestat hotărârile Adunării Generale, depunând o cerere de intervenţie la Registrul Comerţului.
Asociaţia a criticat dur propunerea SIF2, spunând că încalcă în mod flagrant un principiu de bază al guvernanţei corporative, şi anume protecţia proprietăţii asupra acţiunilor.
AIPC se opune şi propunerii de la Confecţii Vaslui, transmiţând, printr-un comunicat: "AIPC revine şi subliniază că, dacă operaţiunea de consolidare (expropriere) de la SIF2 primeşte aprobarea ASF, se deschide o cutie a Pandorei (a se citi, a ilegalităţii). Căci ce poate fi mai bine decât să expropriezi acţionarii la valoare nominală, în loc de valoarea de piaţă?
Vom vedea multe foste «rasdace» (n.r. companii listate pe Rasdaq, piaţă desfiinţată anul trecut, prin lege) rămase pe ATS-uri făcând acest lucru. Căci cei mai mulţi au rămas pe ATS nu din iubire pentru bursă, ci pentru a nu plăti preţul de retragere (la valoare de piaţă) către minoritari. Acum, aceşti minoritari vor fi «consolidaţi» la sub o acţiune şi vor primi doar valoarea nominală".
Costel Ceocea, preşedintele SIF2, a precizat, la Adunarea Generală care a aprobat consolidarea, că preţul propus pentru această operaţiune - valoarea nominală - presupune minimizarea efortului financiar, atât pentru cei care vor să-şi exercite opţiunea de aport, cât şi pentru societate, în avantajul acţionarilor companiei.
Potrivit SIF2, consolidarea valorii nominale înseamnă operaţiunea de creştere a valorii nominale a acţiunilor emise de SIF Moldova de la 0,1 lei la 2,5 lei, operaţiune efectuată concomitent cu reducerea corespunzătoare a numărului de acţiuni: 25 acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei/acţiune = 1 acţiune cu valoare nominală de 2,5 lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2016, 15:18)
Aplaudacii tovarasilor de la sif nu si-au primit simbria pentru postarile de data trecuta si fac greva? Macar ziarul bursa sa mai prinda si el mititelul un oscior de ros din banii actionarilor sif, ca doar Tov. Ceocea nu da de la dumnealui