EAU SE AFLĂ PE PRIMUL LOC ÎN LUME PRIVIND FISCALITATEA JOASĂ  Zero taxe în zonele libere din Emiratele Arabe Unite

MARCELA GANEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2016

Zero taxe în zonele libere din Emiratele Arabe Unite

Zonele libere contribuie cu 33% la PIB-ul EAU

Emiratele Arabe Unite sunt o federaţie de şapte emirate, care au printre priorităţile economice dezvoltarea investiţiilor străine, pentru a putea atinge independenţa de petrol. Într-o discuţie avută cu Sultan Al Mansouri, ministrul economiei, în decembrie 2014, acesta îmi declara cu mândrie că economia din zonele libere contribuie cu 33% la PIB-ul EAU, generat de sectoarele non-petroliere, iar în 2014 crescuse cu 16% faţă de 2013. Ministerele Economiei şi Comerţului Exterior doresc transformarea EAU într-un hub economic regional şi mondial şi de aceea s-au implementat politici de atragere a investitorilor străini prin zonele libere.

Înfiinţarea de firme în zonele libere din EAU nu este supusă reglementărilor legislaţiei comerciale din EAU. Zonele libere din EAU, asemenea tuturor zonelor libere din lume, sunt considerate în afara EAU şi asigură 100% proprietatea afacerii, spre deosebire de condiţiile normale de înfiinţare a unei firme, în care este necesară girarea de către un sponsor din EAU, care trebuie să deţină 51% din acţiunile firmei.

Firmele din zonele libere din EAU pot fi deţinute de un singur acţionar, nu se plătesc taxe timp de 50 de ani, cu posibilitatea reînnoirii acestei clauze pentru încă 50 de ani, procedurile de recrutare de personal şi vize de lucru sunt uşor de obţinut, transferul de capital către exterior se face necondiţionat şi există posibilitatea de a deschide conturi bancare în Dubai şi de a înceta activitatea în orice moment.

Zone libere în EAU sunt în emiratele Dubai, Sharjah, Ajman, Ras Al Khaimah şi Fujairah. Istoria zonelor libere în EAU nu este recentă. În 1980, Şeicul Zayed, întemeietorul EAU, a semnat decretul de înfiinţare a Zonei Libere Jebel Ali, în emiratul Dubai, pentru a încuraja comerţul exterior. De la 19 companii în 1985, la peste 7000 de companii astăzi, zona s-a dezvoltat exponenţial. JAFZA, zona liberă din Dubai de doar 57 kmp, contribuie azi la peste 20% din PIB-ul EAU.

Portul Jebel Ali, cel mai mare port între Rotterdam şi Singapore, constituie azi un hub internaţional, la fel ca şi aeroportul Dubai, cel mai mare aeroport cargo din lume în acest moment, precum şi căile ferate Etihad care unesc azi EAU de întreaga peninsulă arabă.

Zona liberă Jebel Ali, de exemplu, are un punct de informare unde firmele pot înfiinţa punct de lucru extrem de operativ. De altfel, EAU sunt considerate ţara unde înfiinţarea unei companii necesită minimum de birocraţie, conform topurilor Băncii Mondiale.

Zona liberă Sharjah Airport International Free Zone a crescut la 6500 de firme în 2015, de la doar 55 în 1995.

Fiecare emirat are mai multe zone libere.

Iată doar câteva: Abu Dhabi Airport Free zone, Abu Dhabi Media Zone TwoFour54 - locaţia pentru activităţi media şi cinematografie, Global Marketplace Abu Dhabi, celebrul Masdar City, Kizad - zonă industrială lângă portul Khalifa, Dubai International Humanitarian City - creat în 2003 de Şeicul Mohammed, premierul EAU, cel mai mare hub umanitar din lume cu 9 agenţii ONU şi 50 ONG-uri precum şi companii, zona liberă Dubai Airport, Dubai Science Park, Dubai Flower Park - nou hub pentru floricultură, destinat logisticii nevoilor perisabile şi de tranzit rapid, Dubai Design District - creat în 2013 de Şeicul Mohamed care a dorit un hub pentru încurajarea creativităţii şi talentului în Orientul Mijlociu.

În statisticile actualizate în 2015 ale Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, EAU sunt pe locul 31 în ce priveşte derularea afacerilor în ansamblu, deoarece o afacere implică, după cum ştim, mai multe dimensiuni, iar EAU nu sunt încă foarte deschise la aspecte cum ar fi acordarea de credite, de exemplu, însă se află pe locul 1 în lume privind taxele, adică EAU au cele mai reduse taxe din lume. În topul celor mai dezvoltate economii, EAU sunt pe locul 22 din 189, înaintea unor ţări avansate din Europa cum ar fi Olanda şi Italia, şi înaintea Japoniei.

Este de reţinut că pe lângă Zonele Libere, în EAU există şi posibilitatea de a deschide companii off-shore supuse reglementărilor internaţionale privind înfiinţarea acestui tip de companii şi în conformitate cu legislaţia împotriva spălării banilor.

Prezenţa afacerilor româneşti în EAU - foarte puţin simţită

EAU au porţile deschise, inclusiv pentru oamenii de afaceri români. Aceştia nu au nevoie de viză pentru a călători în EAU, iar numărul de linii aeriene care efectuează zboruri zilnice către Dubai a crescut.

În opinia mea, două mari obstacole se interpun în calea dezvoltării relaţiilor comerciale România-EAU: lipsa de informare şi eventuale judecăţi de valoare preconcepute în ce priveşte lumea arabă este posibil să nu permită încă oamenilor de afaceri români să vadă beneficiile extraordinare în ţările Golfului.

În plus, eliberarea vizelor pentru emiratezi de către România se face cu mare dificultate şi birocraţie, ceea ce dezamăgeşte cetăţenii emiratezi şi îi reorientează, chiar şi pentru turism, către alte destinaţii.

Noile principii de securitate şi de protecţie anti-teroristă, interpretate în stil românesc, nu mai lasă loc, din păcate, pragmatismului economic, care funcţionează foarte bine în SUA, Franţa, Germania, Italia, dincolo de temerile de securitate.

Eleonora Stoicescu, vice - preşedintele Asociaţiei sociale si culturale a românilor din UAE, profesor de română care a înfiinţat Şcoala românească din Dubai şi care cunoaşte bine situaţia românilor în EAU, a declarat în exclusivitate pentru ziarul BURSA: "Din păcate, prezenţa firmelor româneşti şi a României se face foarte puţin simţită în EAU. Foarte rar se pot găsi produse şi servicii legate de România, în ciuda pieţei foarte diverse şi foarte capitalizate de aici, unde aproape fiecare îşi găseşte o nişă.

Ne putem referi, de exemplu, la produsele alimentare. Brânzeturile sunt aduse din orice colţ al lumii, inclusiv din Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, ca să menţionăm doar vecinii noştri, dar nu şi din România. Aş mai aminti produsele ecologice, care au o tot mai mare căutare, şi vinurile ce pot fi găsite în magazinele cu regim special sunt din toate colţurile lumii, inclusiv faimosul Tokaj din Ungaria, dar nimic din România.

EAU este o piaţa uriaşă a serviciilor, în care am avea multe de oferit. EAU sunt o placa turnantă între Orient şi Occident, unde mulţi oameni cu bani au nevoie de servicii. Aproape 100 de milioane de pasageri trec anual prin aeroporturile din această ţară. Exista un mare potenţial, de exemplu, în ceea ce priveşte turismul celor cu venituri superioare. România este, din păcate, complet absentă din orice ofertă pe piaţa locală. Nu mai vorbim de posibilităţile de a investi în serviciile locale, în restaurante (eventual cu specific, adaptate cerinţelor locale), frizerii, spălătorii, centre de sănătate şi înfrumuseţare, activităţi de petrecere a timpului liber, etc.

Soţul meu lucrează în consultanţă în domeniul energetic şi este trist să vadă că România, care a fost odată o forţă în domeniu în Orientul Apropiat şi Mijlociu, este aproape complet dispărută de pe piaţă, fie că vorbim de firme care să producă material, de contractori sau sub-contractori sau de firme de consultanţă. Vorbim de o piaţă de multe miliarde de dolari, unde tot Globul se luptă pentru o bucată cât mai mare, în timp ce noi ne dăm la o parte. Ca o ironie a sorţii, el lucrează ca Project Manager la una din cele mai apreciate firme de consultanţă în domeniul energetic din Dubai şi care este originară din Serbia! Foarte mulţi ingineri români, ca şi el, sunt răspândiţi pe la diferitele firme. La fel vorbim de doctori sau asistente medicale lucrând în diferite clinici private, de mulţi alţi oameni bine pregătiţi care contribuie la profitul unor întreprinzători veniţi de oriunde, mai puţin din România".

Eleonora Stoicescu speră ca în viitorul foarte apropiat România să îşi îndrepte atenţia spre Emirate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb