Echipamente de 2,4 milioane euro pentru "Laserul de la Măgurele"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 16 septembrie 2015

Furnizorii sunt firme locale, dar şi societăţi din Marea Britanie şi Franţa

Proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), cunoscut ca "Laserul de la Măgurele" va primi, în perioada următoare, echipamente pentru dotarea laboratoarelor de cercetare, valoarea acestora fiind de circa 2,4 milioane de euro.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" a transmis că echipamentele constau în aparate de măsurare a radiaţiilor, materiale radioactive, dozimetre de radiaţii, scanere şi oglinzi, urmând ca acestea să fie furnizate de firme din România (Apel Laser, LKB România, Quantech Works, Canberra Packard, Ronexprim), Marea Britanie (Micron Semiconductor Limited) şi Franţa (Saint Gobain Cristaux&Detecteurs SAS), conform datelor publicate pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice.

Recent, Institutul "Horia Hulubei" a scos la licitaţie publică alt contract, în valoare de circa 450.000 de euro, pentru furnizarea de echipamente la proiectul din Măgurele, judeţul Ilfov.

Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP, ne-a declarat că proiectul de la Măgurele este în grafic în ceea ce priveşte bugetul şi timpul, în ciuda dificultăţilor apărute ca urmare a neînţelegerilor dintre constructor şi proiectant. În cadrul proiectului activează peste 60 de cercetători din România, Japonia, China, India, Bulgaria, Polonia, Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, urmând ca numărul acestora să ajungă până la 220 de specialişti, în 2018.

Autorităţile de la noi au în plan să înceapă şi dezvoltarea parcului ştiinţific şi tehnologic din oraşul Măgurele, ca o continuare a proiectului ELI-NP. Măgurele Science Park este un proiect de circa un miliard de euro, lansat, în februarie, de Consiliul Judeţean Ilfov, în parteneriat cu autorităţi locale şi centrale, precum şi institute de cercetare de la noi din ţară. Nicolae Zamfir apreciază că lucrările la parcul ştiinţific ar putea începe din 2017, ideea proiectului fiind să adune, în jurul institutelor de cercetare de la Măgurele, în special în jurul ELI-NP, o serie de entităţi precum IMM-urile, precum şi toate firmele ce au legătură cu înalta tehnologie, respectiv tehnologia laserelor, tehnologia acceleratoarelor, precum şi cele cu alte preocupări în domeniul transferului tehnologic, începând de la marketing şi terminând cu partea de educaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb