Vineri 20 martie, amatorii de astronomie din ţara noastră se vor putea bucura de o eclipsă parţială de Soare. Interesul pentru acest fenomen este unul relativ scăzut, în comparaţie cu toate manifestările care au însoţit eclipsa totală de soare din 1999, o întreagă "industrie" fiind pusă la acea vreme în mişcare. Acum nu se mai vorbeşte de sfârşitul lumii, atmosfera este una mult mai calmă. De altfel, 2015 este un an care stă destul de "rău" în materie de posibile apocalipse. După 21 decembrie 2012, când se încheia calendarul Maya şi era aşteptat sfârşitul lumii, acest subiect a fost abordat din ce în ce mai puţin, lumea pierzând şi bruma de încredere pe care o avea în astfel de prevestiri. Pe acest fond, eclipsa de vineri este aşteptată în special de cei care abordează problema din punct de vedere ştiinţific. La cel mai modern observator astronomic din ţară, cel de la Galaţi, pregătirile au fost încheiate, astfel încât publicul să se poată bucura de spectacolul planetelor. Aici, eclipsa va fi transmisă, în timp real, pe un ecran din sala de programe educative. În Bucureşti, Târgovişte, Cluj, Braşov, Sibiu, Iaşi, Timişoara, Bârlad, Baia Mare şi multe alte oraşe oamenii vor putea să privească eclipsa prin telescoape protejate cu filtre, special puse la dispoziţie de membrii unor astrocluburi.
Din ţara noastră, eclipsa poate fi observată destul de bine, în funcţie de zona în care locuiţi: discul solar va fi acoperit între 39 şi 55%, maximul fiind vizibil de undeva din nordul ţării. "Vârful" eclipsei va avea loc puţin după ora 12, urmând ca după ora 13 Luna să iasă din scenă şi Soarele să fie vizibil în totalitate. Luna va intersecta de la dreapta spre stânga axa formată de linia dreaptă trasată între Pământ şi Soare. Pe site-ul astro-info.ro sunt prezentate mai multe date relevante pentru amatorii de astronomie: " Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 şi eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027. De fapt, următoarea eclipsă vizibilă din România, după eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parţială, care se va produce pe 21 iunie 2020, adică peste 5 ani. Eclipsa debutează în vestul ţării la ora 10.40, penumbra Lunii deplasându-se de la vest la est - nord-est. La ora 10.56, eclipsa este în desfăşurare în întreaga ţară. Fenomenul este în desfăşurare pe cerul sud-sud-estic, la altitudinea de aproximativ 40E. Maximul eclipsei se produce în jurul orei 11.55, valoarea exactă depinzând de locaţia observatorului. Magnitudinea eclipsei la maxim va fi cuprinsă între 0.49 (49%) în sud-estul ţării şi 0.63 (63%) în nord-vest. În Bucureşti, maximul eclipsei se produce la ora 11.56. Soarele se va afla la altitudinea de 45E, magnitudinea eclipsei fiind de 0.53 (53%), iar obscuraţia (suprafaţa eclipsată a Soarelui) de 0.43 (43%). După maxim, eclipsa continuă, Luna eliberând încet discul solar. Ultimul contact al eclipsei are loc în vestul ţării la ora 13.00, iar în est si nord-est la 13.10". Eclipsa de Soare de vineri face parte din seria Saros 120, fiind cea de-a 61-a eclipsă din cele 71 ale seriei. Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 27 mai 933, iar ultima se va produce pe 7 iulie 2195.
În Insulele Feroe şi în Arhipelagul Svalbard din nordul Norvegiei, eclipsa va fi totală şi va dura 3 minute. În aceste zone, toate locurile de cazare au fost rezervate cu mult timp în urmă, interesul fiind unul foarte ridicat. Specialiştii îi avertizează pe oameni să nu încerce să privească eclipsa cu ajutorul unor binocluri sau telescoape care nu au protecţie - în acest fel riscă să aibă grave probleme oculare, existând chiar pericolul de orbire. Există ochelari speciali pentru acest lucru sau, în cel mai rău caz, poate fi folosită o bucată de sticlă afumată, dar nici aceasta din urmă nu este recomandată.
Trebuie precizat că ultima eclipsă totală de soare vizibilă în ţara noastră a avut loc în 1999, iar următoarea va fi în 2081. În 2020 va mai fi o eclipsă parţială, dar gradul de acoperire este unul foarte mic, 2-3%, în 2027 fiind programată următoarea, cu un grad de acoperire de 25-30%.
• Eclipsa de Soare va afecta reţeaua electrică din Europa
Eclipsa de Soare care va fi vizibilă vineri în Europa, va afecta reţeaua de transmitere a energiei electrice, oprind timp de câteva minute, în cvasitotalitate, producţia de energie electrică din energie solară prin intermediul panourilor fotovoltaice, obligându-i pe administratorii reţelelor electrice să ia o serie de măsuri inedite, conform unui material publicat ieri de AFP, citat de Agerpres. Dacă dimineaţa zilei de 20 martie este una însorită, producţia europeană de energie electrică din energia solară ar putea scădea cu 34.000 de megawaţi, adică echivalentul a 80 de unităţi de producţie la nivel mondial.
"Riscurile producerii unui incident nu pot fi complet excluse", a prevenit recent grupul european al administratorilor de reţele electrice şi de gaz, Entso-e. Parcul european de panouri solare este în prezent de 100 de ori mai extins decât era la precedenta eclipsă totală de Soare, produsă în 1999.
Căderea bruscă a producţiei de energie electrică din energie solară în perioada eclipsei ar putea reprezenta o problemă în contextul în care securitatea reţelelor se bazează pe echilibrul permanent dintre producţia şi consumul de electricitate, conform lui Jean-Paul Roubin, directorul Centrului Naţional francez de Exploatare a Sistemului Electric. El a precizat că scăderea producţiei de energie electrică va fi foarte rapidă şi de "patru până la şase ori mai mare" decât scăderile de producţie înregistrate în mod normal atunci când Soarele apune.
Germania, ţară care dispune de un parc fotovoltaic cu capacitatea de 40.000 MW şi unde energia electrică de origine solară a reprezentat 18% din consumul total de energie în anul 2014, va fi cea mai afectată de această eclipsă.
Dacă cerul va fi senin la ora 09:30 (08:30 GMT) se poate înregistra o scădere de 75% a capacităţii de producţie în prima fază a eclipsei care va străbate Europa din Portugalia spre Finlanda între orele 09:00 şi 12:00.
În afară de Germania, Italia (20.000 MW) şi în mai mică măsură Spania (6.700 MW) şi Franţa (5.300 MW) dispun de importante parcuri fotovoltaice.
Pentru a micşora efectele eclipsei administratorii europeni ai reţelelor electrice au pus la punct o procedură specială, spre a evita întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone. Ei au crescut rezerva cotidiană de producţie, ce este folosită de obicei pentru ajustări punctuale ale fluxului de energie aflat în reţele. În Franţa, spre exemplu, această rezervă va creşte de la 1.000 de MW la 1.700 de MW. De asemenea, tot în Franţa a fost luată şi măsura pregătirii de mijloace suplimentare de producţie în cazul în care va fi necesar - cum ar fi hidrocentralele care au avantajul că pot fi pornite relativ rapid. În cazul Germaniei povara va cădea pe termocentrale.
Lista capacităţilor de producţie suplimentară va fi împărţită între toţi administratorii de reţele electrice din cadrul Entso-e. (F.A.)