ECOLOGIŞTII ACUZĂ: "Radarul pădurilor, păcălit de cherestea din tăieri ilegale"

Valentin Busuioc
Companii #Mediu / 15 aprilie 2015

Agent Green cere ANAF şi Ministerului Mediului razii naţionale

Organizaţia non-guvernamentală de mediu Agent Green avertizează că în Capitală şi cel puţin 25 de judeţe din ţară depozitele de cherestea vând şi lemn fără factură, bon sau chitanţă. ONG-ul atrage atenţia că vânzarea de cherestea fără acte presupune şi tăieri ilegale de păduri, ecologiştii cerând ANAF şi Ministerului Mediului să organizeze razii la nivel naţional.

Activiştii de mediu se plâng că, în plină campanie ANAF de combatere a evaziunii, comercianţii de lemn "păcălesc «radarul pădurilor», Poliţia şi Fiscul", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Sursa citată mai transmite: "Comercianţii folosesc codul unic generat de sistemul «radarul pădurilor» de mai multe ori în aceeaşi zi, chiar dacă sunt opriţi de Poliţie pentru control, deoarece aceştia nu obişnuiesc să completeze rubrica dedicată care ar dovedi că transportul a fost oprit".

Concret, Agent Green solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor să îmbunătăţească legislaţia şi metodologia pentru aplicarea "radarului pădurilor". De asemenea, ONG-ul vrea ca ANAF să mobilizeze inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), ca să organizeze o razie la nivel naţional pentru stoparea vânzărilor de cherestea ilegală. Nu în ultimul rând, activiştii cer Ministerului de Interne să sancţioneze poliţiştii care nu au completat rubrica "transport întrerupt" când au fost trimişi în control, în urma apelurilor înregistrate la 112.

Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, a declarat: "Aici, nu vorbim de amenzi pentru urzici şi sticle de pălincă. Vorbim de securitate naţională într-un domeniu în care o ţară întreagă este îngrijorată: pădurile. Relaxarea comercianţilor de cherestea care încalcă legea este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât ea vine în acelaşi timp în care ANAF are campanie împotriva evaziunii fiscale. Poliţia este fie superficială, fie implicată în comerţul cu lemn ilegal. Ministerul de Interne trebuie să compare câte transporturi ilegale au fost confirmate prin apelul la 112 şi câte avize de însoţire a mărfii au rubrica «întrerupt» completată de poliţişti. Atunci o să vedem ce înseamnă mafia pădurilor".

Agent Green a vizitat depozite de cherestea în Bucureşti şi în judeţele Suceava, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Constanţa, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Olt, Teleorman, Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Iaşi, Covasna, Harghita, Galaţi, Vrancea, Timiş, Bihor şi Hunedoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb