Economia Chinei a crescut cu aproape 12% în trimestrul al doilea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2007

Economia Chinei a crescut cu aproape 12% în trimestrul al doilea

Economia Chinei a crescut, în trimes­trul al doilea, în cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani, iar inflaţia a accelerat în aceeaşi perioadă, ceea ce alimenteză speculaţiile potrivit cărora guvernul va majora dobânzile şi va lăsa moneda naţională să se aprecieze, ca să domolească expansiunea. PIB-ul Chinei a crescut cu 11,9% în perioada aprilie-iunie 2007, în ritm anual. Inflaţia a crescut la 4,4% în iunie, acesta fiind cel mai rapid ritm consemnat după septembrie 2004. Ţinta stabilită de banca centrală a Chinei pentru inflaţie este de 3%, iar aceasta a fost depăşită pentru a patra lună consecutiv.

Creşterea economiei a fost alimentată de investiţiile în fabrici şi în proprietăţi imobiliare, pe care guvernul nu a reuşit să le limiteze prin cele două majorări de dobânzi bancare impuse în acest an şi prin restricţiile de pe segmentul creditării.

Dacă executivul de la Beijing va permite yuanului (moneda locală) să se aprecieze într-un ritm mai rapid, atunci vor dispărea şi tensiunile comerciale dintre China şi partenerii europeni şi americani, care se plâng de exporturile chinezeşti record care ajung în ţările lor.

"Accelerarea inflaţiei şi investiţiile mari în active fixe amplifică riscul de supraîncălzire", spune Wang Qing, economist şef pentru China în cadul "Morgan Stanley", sucursala din Hong Kong. Wang aşteaptă ca oficialii de la Beijing să decidă o nouă majorare de dobândă cât de curând. Ieri, yuanul a avut o cotaţie de 7,5615 unităţi/dolar, cea mai mare înregistrată după momentul la care China a abandonat rata fixă de schimb (iulie 2005). La ora 2:10 p.m., pe piaţa din Shanghai, cursul a fost de 7,5637 yuani/dolar, faţă de 7,5639 yuani/dolar înaintea publicării cifrelor privind economia Chinei. După eliminarea ratei fixe de schimb şi până în prezent, yuanul s-a apreciat cu 9,4% în raport cu dolarul.

În 2006, PIB-ul Chinei a crescut cu 11,1%, la 21.090 miliarde de yuani (2.790 miliarde de dolari). Pentru anul în curs, unii economişti aşteaptă o expansiune de 12,3%, faţă de 10,8%, cât estimau anterior. Alţi specialişti susţin că expansiunea va fi de 11,2%, faţă de 10%, cât preconizau la începutul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb