Economia Georgiei înfloreşte în timp ce ruşii cu bani fug în această ţară de războiul lui Putin

F.D.
Internaţional / 6 noiembrie 2022

Economia Georgiei înfloreşte în timp ce ruşii cu bani fug în această ţară de războiul lui Putin

În timp ce războiul din Ucraina sufocă Europa, o mică naţiune aflată lângă Rusia se bucură de un boom economic neaşteptat. Georgia este pe cale să devină una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume în acest an, după un aflux dramatic de peste 100.000 de ruşi, produs de la invazia Rusiei în Ucraina şi eforturile de mobilizare de recruţi ale lui Vladimir Putin, pentru război, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre recesiune, această ţară cu 3,7 milioane de locuitori, care are ieşire la Marea Neagră, va înregistra o creştere viguroasă a producţiei economice, de 10%, în 2022, pe fondul unui boom condus de consum, potrivit instituţiilor internaţionale.

Astfel, economia modestă, de 19 miliarde de dolari, binecunoscută în regiune pentru munţii, pădurile şi văile vinului, va depăşi pieţe emergente precum Vietnam şi exportatori de petrol precum Kuweit, care sunt susţinuţi de preţurile ridicate ale ţiţeiului.

"Pe partea economică, Georgia se descurcă foarte bine", a declarat pentru Reuters Vakhtang Butskhrikidze, CEO al celei mai mari bănci din ţară, TBC, într-un interviu la sediul său din Tbilisi.

"Există un fel de boom. Toate industriile se descurcă foarte bine, de la microîntreprinderi până la corporaţii. Nu mă pot gândi la vreo industrie care să aibă probleme anul acesta", a adăugat el.

Cel puţin 112.000 de ruşi au emigrat în Georgia în acest an, arată statisticile privind trecerea frontierei.

Un prim val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar Putin a luat măsuri pentru a înlătura opoziţia faţă de război de acasă, potrivit guvernului Georgiei.

Un al doilea val a venit după ce Putin a anunţat mobilizarea la nivel naţional, la sfârşitul lunii septembrie.

Boom-ul economic al Georgiei - de scurtă durată sau nu - a derutat mulţi experţi care anticipau consecinţe groaznice ale războiului pentru fosta republică sovietică, ale cărei încasări economice sunt strâns legate de vecinul său mai mare, prin exporturi şi turişti.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), de exemplu, a anticipat în martie că conflictul din Ucraina va da o lovitură majoră economiei georgiene.

De asemenea, Banca Mondială a estimat în aprilie că creşterea ţării pentru 2022 va încetini la 2,5%, de la ritmul de 5,5% prognozat iniţial.

"În pofida tuturor aşteptărilor pe care le aveam... că acest război împotriva Ucrainei va avea implicaţii negative semnificative asupra economiei georgiene, până acum nu vedem materializarea acestor riscuri. Dimpotrivă, vedem că economia georgiană creşte destul de bine în acest an, cu un ritm de două cifre", a declarat Dimitar Bogov, economistul principal al BERD pentru Europa de Est şi Caucaz.

Cu toate acestea, creşterea stelară nu aduce beneficii tuturor, odată cu sosirea a zeci de mii de ruşi, a multor profesionişti din domeniul tehnologiei, cu mulţi bani, crescând preţurile şi scoţându-I pe unii georgieni din părţi ale economiei, cum ar fi piaţa de închiriere a locuinţelor şi educaţia.

Liderii de afaceri se îngrijorează, de asemenea, că ţara s-ar putea confrunta cu o aterizare grea, dacă războiul se va termina, iar ruşii se vor întoarce acasă.

Georgia însăşi a purtat un scurt război cu Rusia în 2008, pentru Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii controlate de separatişti susţinuţi de ruşi.

Acum, totuşi, economia Georgiei culege beneficiile apropierii de superputere - cele două împărtăşesc o trecere a frontierei terestre - şi o politică liberală de imigraţie care permite ruşilor şi oamenilor din multe alte ţări să trăiască, să lucreze şi să înfiinţeze afaceri în ţară fără să aibă nevoie de viză. În plus, cei care fug de războiul Rusiei sunt însoţiţi de un val de bani.

Între aprilie şi septembrie, ruşii au transferat peste 1 miliard de dolari în Georgia, prin bănci sau servicii de transfer de bani, de cinci ori mai mult decât în ​​aceeaşi perioadă din 2021, potrivit băncii centrale din Georgia.

Acest flux de bani a contribuit la împingerea lariului georgian la cel mai puternic nivel din ultimii trei ani.

Aproximativ jumătate dintre sosirile ruşilor provin din sectorul tehnologic, potrivit directorului general al TBC, Butskhrikidze, şi a instituţiilor media locale, ţinând cont de sondaje şi estimări ale cifrelor din industrie din Rusia, care au indicat un exod a zeci de mii de lucrători IT cu mobilitate ridicată, după invadarea Ucrainei.

"Aceştia sunt oameni de lux, oameni bogaţi... care vin în Georgia cu câteva idei de afaceri şi cresc drastic consumul. Ne aşteptam ca războiul să aibă multe efecte negative. Dar sa dovedit destul de diferit. Sa dovedit a fi pozitiv", a declarat Davit Keshelava, cercetător principal la Şcoala Internaţională de Economie de la Universitatea de Stat din Tbilisi (ISET).

Nicăieri impactul noilor sosiţi nu este mai evident decât pe piaţa de închiriere a locuinţelor din capitală, unde cererea crescută agravează tensiunile.

Chiria în Tbilisi a crescut cu 75% în acest an, potrivit unei analize a băncii TBC, iar unii oameni cu venituri mici şi unii studenţi se află în centrul a ceea ce activiştii spun că este o criză imobiliară în creştere.

Georgiana Nana Shonia, în vârstă de 19 ani, a convenit pe doi ani pentru un apartament în centrul oraşului, la 150 de dolari pe lună, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze. În iulie, proprietarul ei a dat-o afară, forţând-o să se mute într-un cartier accidentat de la marginea oraşului.

"De obicei îmi lua 10 minute să ajung la lucru. Acum sunt minim 40, trebuie să iau un autobuz şi metroul şi de multe ori rămân blocată în ambuteiaje", a spus ea, atribuind schimbarea dinamicii pieţei noilor veniţi.

Helen Jose, o studentă la medicină în vârstă de 21 de ani din India, locuieşte la prietena ei de o lună, după ce chiria i s-a dublat în vacanţa de vară.

"Înainte era foarte uşor să găseşti un apartament. Dar atâtor prieteni de-ai mei li s-a spus să plece, pentru că există ruşi dispuşi să plătească mai mult decât noi", a spus ea.

Datele universitare arată, de asemenea, că un număr semnificativ de studenţi îşi amână studiile la Tbilisi, deoarece nu îşi permit cazarea în oraş, a spus Keshelava de la ISET.

Butskhrikidze a spus că a văzut potenţialul noilor sosiţi, pentru a umple golurile de competenţe din economia georgiană.

"Sunt foarte tineri, educaţi în tehnologie şi au cunoştinţe - pentru noi şi pentru alte companii georgiene aceasta este o oportunitate destul de utilă. O provocare cheie pentru noi este tehnologia. Şi, din păcate, pe această parte, concurăm cu companii de înaltă tehnologie din Statele Unite şi Europa. Pentru a avea un câştig rapid, aceşti migranţi sunt de mare ajutor", a spus el."

Cu toate acestea, economiştii şi întreprinderile rămân îngrijoraţi de efectele negative pe termen lung ale războiului şi de ce s-ar putea întâmpla dacă ruşii se întorc acasă.

"Nu ne construim planurile de viitor pe noii veniţi", a spus Shio Khetsuriani, CEO-ul Archi, una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară din Georgia.

Chiar şi cu creşterea preţurilor de închiriere, Khetsuriani spune că dezvoltatorii imobiliari nu sunt dornici să investească în exces în piaţa imobiliară, în special cu preţurile materialelor şi echipamentelor care sunt în creştere.

În timp ce proprietarii ar putea profita de creşterea chiriilor, marjele de profit pentru vânzările de apartamente abia s-au schimbat, a spus el.

Economiştii avertizează, de asemenea, că boom-ul ar putea să nu dureze şi încurajează guvernul georgian să folosească veniturile fiscale sănătoase pentru a plăti datoriile şi pentru a construi rezerve de valută.

"Trebuie să fim conştienţi de faptul că toţi aceşti factori care conduc creşterea în acest an sunt temporari şi nu garantează o creştere sustenabilă în anii următori, aşa că este nevoie de prudenţă", a spus Bogov de la BERD.

El a avertizat că "incertitudinea este încă acolo şi criza ar putea lovi Georgia cu o oarecare întârziere".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Turismul Europei înfloreşte în timp ce ucrainenii cu bani fug

    de războiul lui Zelenski 

    1. Turismul Georgiei înfloreşte în timp ce rusii cu bani fug

      de războiul lui Putin 

    Rusnacii se ciondranesc intre ei,

    iar europa intra in criza economica ca fraierul 

    Mai este o interpretare inca nediscutata deloc de presa europeana si romaneasca.

    Da, poate ca 100 000 de rusi au intrat in Georgia. Dar nu ni se spune deloc de unde veneau aceastia. Suntem lasati sa credem ca veneau din Rusia. Dar daca veneau din Europa? Banii rusilor sunt capturati in Europa. Sunt inghetati si apoi confiscati. Asa ca au facut ce a trebuit, au vandut ce aveau de vandut si au plecat cash in Est. Dar nu inapoi in Rusia pentru ca nu puteau transfera banii cash catre banci din Rusia, ci in Georgia vecina. 

    Iata deci cum sanctiunile demente si anti-umanitare ale Uniunii Europene imping capitalul catre tari care nu impun sanctiuni. Georgia, Turcia, China, India, etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb