Economia Germaniei a arătat primele semne de stabilizare în ianuarie, înregistrând o creştere a producţiei industriale, în ciuda declinului exporturilor. Aceste evoluţii subliniază provocările cu care se va confrunta viitorul guvern în încercarea de a revitaliza cea mai mare economie europeană, într-un context internaţional marcat de incertitudini geopolitice, potrivit DPA şi Reuters.
Conform Oficiului federal de statistică (Destatis), exporturile germane au înregistrat o scădere de 2,5% în ianuarie faţă de luna precedentă, după o creştere similară (2,5%) în decembrie. Este pentru prima dată în ultimele trei luni când exporturile înregistrează un declin. În schimb, importurile au continuat să crească, având un avans de 1,2%, după ce în decembrie au urcat cu 1,6%. Economiştii intervievaţi de Reuters estimaseră iniţial o creştere de doar 0,5% a exporturilor.
Balanţa comercială a Germaniei a arătat un surplus de 16 miliarde de euro în ianuarie, în scădere faţă de 20,7 miliarde de euro în decembrie şi 25,3 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În termeni anuali, exporturile au înregistrat o scădere uşoară de 0,1%, în timp ce importurile au crescut cu 8,7%. Exporturile către ţările din Uniunea Europeană au scăzut cu 4,2%, iar cele către statele din afara blocului comunitar au înregistrat un declin de 0,4%. Principala destinaţie a bunurilor "Made in Germany" a rămas Statele Unite, însă exporturile către această ţară au scăzut cu 4,2% comparativ cu decembrie.
Carsten Brzeski, analist la ING, a declarat că datele reflectă o imagine încă modestă a economiei germane, recunoscută în mod tradiţional pentru puterea sa industrială. El a subliniat că producţia industrială se menţine cu 10% sub nivelul anterior pandemiei.
Totuşi, în ianuarie, producţia industrială a crescut cu 2% faţă de luna precedentă, depăşind estimările analiştilor, care se aşteptau la un avans de 1,5%. Această evoluţie vine după un declin de 1,5% în decembrie.
Ralph Solveen, economist la Commerzbank, consideră că aceste date pozitive cresc şansele ca Germania să evite o nouă contracţie economică în primul trimestru din 2025 şi să intre într-o perioadă de redresare.
Economia germană a suferit în ultimii ani, înregistrând o contracţie de 0,2% în 2024 şi de 0,3% în 2023. Analiştii prevăd o nouă scădere în 2025, ceea ce ar putea marca prima perioadă de trei ani consecutivi de declin economic de la reunificarea ţării.
Fiind o economie axată pe exporturi, Germania a fost puternic afectată de cererea globală redusă şi de competiţia din partea producătorilor chinezi. În 2024, exporturile au scăzut cu 0,8% faţă de 2023, pe fondul diminuării cererii pentru produse emblematice precum maşinile şi echipamentele "Made in Germany'.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 15:17)
Daca mai pompeaza sute de miliarde in "dosul" lui Zelensky, se va prabusi iar
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 18:06)
Bravo, ai primit 2 ruble.
Aseară ai fost în centru vechi?
Târziu te-ai trezit azi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 18:06)
Ridichea ce mai bagă de vină?