Economia Statelor Unite a creat 379.000 de locuri de muncă, în luna februarie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 martie 2021

Economia Statelor Unite a creat 379.000 de locuri de muncă, în luna februarie

BTAM: "US10Y s-ar mai putea normaliza în zona de 1,9-2,0% fără a pune foarte mare presiune pe politica monetară a Fed"

Economia Statelor Unite, prima a lumii cu o pondere de 24% în PIB-ul global, a generat 379.000 de locuri de muncă în luna februarie, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii. Conform raportului, climatul din piaţa forţei de muncă s-a ameliorat puternic după cele 227.000 de locuri de muncă pierdute în decembrie şi cele cele 166.000 de locuri de muncă create în ianuarie, revizuite pozitiv de la doar 49.000 iniţial.

Pe lângă cifra pozitivă din punct de vedere valoric, tonusul şi ritmul de generare de noi locuri de muncă din sectoarele cele mai lovite de criza Covid-19 şi de restricţiile aplicate a accelerat, mare parte din locurile de muncă create fiind generate în sectoare precum cel ospitalier şi de divertisment, ceea ce reflectă relaxarea restricţiilor de luna trecută. Mai multe angajări au fost şi în sectoarele de muncă temporară precum şi în sectorul de comerţ cu amănuntul, cel manufacturier, cel medical dar şi cel de asistenţă socială.

Evoluţia din februarie a fost peste estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi cu mult peste cele 117.000 de noi locuri de muncă din februarie raportate miercuri de procesatorul american de date ADP.

Evoluţia indică în orice caz depăşirea momentului dificil din lunile decembrie-ianuarie - punctele de maximum ale crizei sanitare Covid-19 în SUA - şi continuarea procesului de redresare a economiei americane, economie care a reînceput să genereze puternic locuri de muncă. Statele Unite au înregistrat o creştere trimestrială anualizată a PIB de 4% în cel de-al patrulea trimestru al acestui an, comparativ cu contracţii uşoare în zona Euro şi Japonia, iar modelul GDPNow al Atlanta Fed estimează o creştere anualizată de 10% în trimestrul întâi pentru prima economie a lumii - estimare care va fi majorată ca urmare a cifrelor privind noile locuri de muncă din februarie. Consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Numărul celor fără un loc de muncă în Statele Unite continuă totuşi să fie la finele lui februarie la un nivel extrem de ridicat, cu circa 9,5 milioane de persoane mai mare faţă de nivelul de dinainte de pandemie. Înainte de incidenţa pandemiei, numărul cetăţenilor americani fără un loc de muncă se situa la 5,7 milioane.

În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta s-a diminuat uşor, la 6,2%, după ce a scăzut în ianuarie la 6,3% de la 6,7% în decembrie. Faptul că rata şomajului nu a scăzut mai mult în ciuda noilor angajări din februarie se explică prin faptul că un număr mare de persoane a ieşit din piaţa muncii şi nu mai caută în mod activ un loc de muncă - în mare parte părinţi. Unii economişti americani arată că rata şomajului reală este mai apropiată de 9%.

Revenirea completă pentru economia americană după criza sanitară şi economică Covid-19 este aşteptată să se finalizeze undeva pe parcursul lui 2021. De asemenea, majoritatea economiştilor se aşteaptă la o creştere economică a Statelor Unite de peste 6% în 2021. De menţionat că Rezerva Federală a Statelor Unite estima în toamna lui 2020 că economia americană va reveni la o ocupare integrală a forţei de muncă abia în trimestrul al patrulea din 2023. După întâlnirea de politică monetară din 17 martie Fed-ul este aşteptat să publice noi estimări previziuni macroeconomice îmbunătăţite.

Analiştii BT Asset Management precizează într-un raport că randamentul pe 10 ani titlurilor de trezorerie americane ar putea să mai crească în următoarea perioadă până în zona de 1,9-2,0%. După publicarea raportului, US10Y a crescut în apropierea nivelului de 1,6%, în timp ce piaţa de acţiuni a crescut la deschidere, speranţele de redresare economică fiind mai puternice în raport cu frica de inflaţie.

"Ritmul de generare de noi locuri de muncă în sectorul privat se menţine în zona pozitivă în mijloc de T1, dar tonusul ytd nu este unul foarte favorabil - cu 8% sub mediana lunară din ultimii 5 ani. Activitatea economică şi aşteptările pe sectoarele manufacturiere (maximele ultimilor 3 ani) şi de servicii (relativă încetinire, dar peste media ultimelor 12 luni) se conservă la niveluri relativ solide de expansiune. Conform sondajului ISM, costurile de achiziţie pe zona manufacturieră sunt la cele mai ridicate niveluri din ultimii 10 ani, existând posibilitatea transmiterii lor către consumatorii finali - relaţia istorică din ultimii 20 ani între ISM Manufacturing Business Prices şi inflaţia de baza din SUA ar sugera în perspectivă o creştere a inflaţiei la 2,0% de la 1,5% actual. În ultimii 10 ani, doar în 2012 şi 2018, inflaţia PCE (masura preferată a FED) a mai urcat temporar peste nivelul de 2% - care constituie şi ţinta de inflaţie a băncii centrale americane. Randamentele la 10 ani pe US Treasuries urcă în zona de 1,5%/an, practic la nivelul pre-şoc din urmă cu 12 luni, constituind mai degrabă o normalizare a yield-urilor la acest moment (dobânzile pe dolar pe piaţa inter-bancară rămân cu 75 de puncte de bază sub nivelul de acum 1 an). Raportat la anumite măsuri de aşteptări inflaţioniste pe următorii 5 ani (2,0% actual), yield-urile sunt curent cu 40 de puncte de bază mai jos faţă de diferenţialul mediu istoric din ultimii 10 ani între cele 2 variabile - US 10Y s-ar mai putea normaliza în zona de 1,9-2,0% fără a pune foarte mare presiune pe politica monetară a FED", arată analiştii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb