Economiile avansate contribuie decisiv la creşterea comerţului global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2022

Călin Rechea

Volumul comerţului global şi-a accelerat creşterea anuală şi în noiembrie 2021 până la 6,4%, de la 5,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2%, după un avans de 1,1% în luna anterioară, conform ultimului raport World Trade Monitor de la institutul olandez CPB (www.cpb.nl) (vezi graficul 1).

Economiile avansate contribuie decisiv la creşterea comerţului global

Creşterea puternică a importurilor şi exporturilor de la nivelul economiilor avansate a avut cea mai mare influenţă asupra acestei dinamici, după cum se subliniază în comunicatul de presă de la CPB.

Importurile globale şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,1%, de la 6,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,6%, iar exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,6%, de la 4,9%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,4%.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a temperat creşterea anuală până la 8,7%, de la 10,2% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a accelerat creşterea anuală până la 5,3%, de la 3,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,2%. Importurile economiilor avansate au crescut cu o rată anuală de 5,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,6%, iar exporturile au crescut cu o rată anuală de 4,9%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,8%.

Schimburile comerciale ale Chinei şi-au temperat creşterea anuală în noiembrie 2021, până la 5,2%, de la 7,8%, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,5%. Importurile au crescut cu o rată anuală de 3,4%, după un avans de 2,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,2%, iar exporturile şi-au temperat semnificativ creşterea anuală, până la 7%, de la 13,3%, pe fondul unei scăderi lunare de 4,1%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat o creştere lunară de 1%, după o creştere de 3,7% în luna anterioară, pe fondul scăderii exporturilor cu 2,6% şi a creşterii importurilor cu 4,3%. Creşterea anuală s-a temperat până la 5,4%, de la 5,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 3,7% a exporturilor şi de 7% a importurilor.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a accelerat creşterea anuală până la 6%, de la 4,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,7%, după o creştere de 1,5% în luna precedentă. Importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,6%, de la 5,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,5%, iar creşterea anuală a exporturilor s-a accelerat până la 4,6%, de la 3,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2%.

Dinamica schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a temperat tendinţa anuală pozitivă şi în noiembrie 2021. Creşterea anuală a fost de 9%, după un avans de 11% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%. Exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 3,6%, de la 2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 22,7%, de la 25,1% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,7%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o creştere lunară de 1,1% a schimburilor comerciale, iar creşterea anuală s-a menţinut la 18,7%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 15%, de la 14%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,2%, iar volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 22,3%, de la 23,5%, pe fondul unui avans lunar de 1%.

După patru scăderi lunare consecutive, volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a înregistrat o creştere de 7,7% în noiembrie 2021, iar creşterea anuală a fost de 3,3%, după un declin de 1,6% în luna precedentă. Exporturile au crescut cu o rată anuală de 3,7%, după o scădere de 2,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 9,1%, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 2,9%, după o scădere de 1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 6,4%.

Exporturile au avut un rol important şi pentru dinamica schimburilor comerciale din America Latină. Acestea au înregistrat o creştere lunară de 2,3%, după o scădere de 0,4% în luna precedentă, iar creşterea anuală a fost de 2,8%, după un declin de 2,1%. Volumul total al schimburilor comerciale şi-a temperat creşterea anuală până la 7,2%, de la 8,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,5%, în condiţiile în care importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 12,1%, de la 21,2%, în urma unui avans lunar de 0,6%.

Avansul schimburilor comerciale globale a avut loc pe fondul temperării costurilor pentru transportul maritim în containere.

Media la nivel global a fost de circa 9.600 de dolari pentru un container, în scădere de la circa 10.300 de dolari în luna precedentă (vezi graficul 2).

Economiile avansate contribuie decisiv la creşterea comerţului global

Pentru rutele maritime din China către porturile din Marea Mediterană şi din Nordul Europei costurile unitare medii s-au apropiat de 13.100 de dolari, respectiv 14.300 de dolari.

Pentru relaţia China - Coasta de Est a Statelor Unite, costul mediu închiriere al unui container a scăzut cu aproape 3.000 de dolari în noiembrie, până la circa 17.300 de dolari, conform datelor de la Freightos. Costurile transportului în containere şi-au reluat creşterea de la începutul acestui an, în special pe relaţiile China - Mediterană şi China - Nordul Europei.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 4% a producţiei industriale globale în luna noiembrie 2021, după un avans de 3,9% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,3%.

La nivelul economiilor avansate avansul anual al producţiei industriale s-a accelerat până la 3,7%, de la 2,8%, pe fondul unui avans lunar de 2%.

Creşterea anuală de la nivelul economiilor emergente s-a temperat până la 4,4%, de la 4,8%, în condiţiile unei noi creşteri lunare de 0,7%, pe fondul unui avans lunar de 0,1% al producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est.

În timp ce producţia industrială din zona euro a înregistrat o scădere anuală de 0,1%, după o creştere de 0,8%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,5%, producţia industrială din SUA şi-a accelerat creşterea anuală până la 5%, de la 4,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. baltic dry index a pocnit din 2021..

    equitis flows  

    s and p commodyty index vs s and p (equities are expensive, commodity are cheap) este pe minime in 2020 (mai jos de 2000 si mai jos de 1970) 

    Deci urmeaza un raliu interesant de minim 10 - 20 ani in comoditati. 

    Urmeaza vremuri scumpe pentru populatia saraca... 

    s e m n at c o m cre ti n e 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb