Economiştii germani prognozează o recesiune în cea mai mare economie a Europei dacă livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi şi în restul continentului, transmite CNBC, conform News.ro.
În prognoza lor economică comună bianuală, cele mai mari cinci institute economice ale Germaniei şi-au redus drastic previziunile privind produsul intern brut, pe măsură ce războiul din Ucraina încetineşte recuperarea după pandemia de Covid-19.
RWI din Essen, DIW din Berlin, Institutul Ifo din Munchen, IfW din Kiel şi IWH din Halle se aşteaptă acum ca PIB-ul Germaniei să crească cu 2,7% în 2022 şi 3,1% în 2023, presupunând că nu mai există o escaladare economică ulterioară legată de războiul din Ucraina şi că fluxurile de gaze ruseşti către Europa din Rusia vor continua.
Institutele au prognozat anterior o creştere economică de 4,8% în 2022.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Parlamentul European au cerut ca Uniunea Europeană să impună un embargo total asupra importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, în lumina atrocităţilor comise de forţele ruse în Ucraina împotriva civililor.
UE intenţionează să interzică importurile ruseşti de cărbune şi lucrează la sancţiuni împotriva petrolului rusesc, deoarece încearcă să excludă Kremlinul din economia globală, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, de asemenea, în numeroase ocazii, că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa.
Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă că o astfel de mişcare va avea consecinţe economice grave pentru ambele părţi.
În 2020, Germania a cumpărat 58,9% din gazele naturale din Rusia, potrivit institutului european de statistică.
Conducta Nord Stream 2, proiectul de 11 miliarde de dolari conceput pentru a dubla fluxul de gaze dintre Rusia şi Germania, este acum neutilizată şi abandonată.
Germania a oprit complet certificarea conductei după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei, creând un pretext pentru invazia care a urmat.
În cazul unei opriri totale a aprovizionării cu energie din Rusia, institutele germane au prezis o pierdere cumulată anul acesta şi următorul de aproximativ 220 de miliarde de euro (238 de miliarde de dolari), echivalentul a peste 6,5% din producţia economică anuală. Acest lucru ar duce la o creştere economică de doar 1,9% în acest an şi o contracţie de 2,2% în 2023.
"Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune bruscă. În ceea ce priveşte politica economică, atunci ar fi important să sprijinim structurile de producţie comercializabile fără a opri schimbările structurale", a declarat Stefan Kooths, vicepreşedinte şi director de cercetare pentru cicluri de afaceri şi creştere la Institutul Kiel.
Banca Centrală Europeană se confruntă cu o dificultate unică, de a controla inflaţia record fără a opri creşterea economică deja slăbită, care va fi afectată şi mai mult de şocurile ofertei, pe măsură ce războiul din Ucraina va continua.
Inflaţia din zona euro a ajuns la 7,5% în luna martie, pe o bază anuală, potrivit Eurostat, iar institutele germane prognozează o medie anuală în 2022 de 6,1%, cea mai mare din ultimii 40 de ani.
În cazul unei întreruperi a aprovizionării cu energie, economiştii prognozează o creştere până la un maxim record de după război de 7,3%. Inflaţia prognozată de 2,8% pentru anul viitor va rămâne, de asemenea, cu mult peste media de după reunificare şi va atinge 5% în cazul unui blocaj energetic, se arată în raport.
"Undele de şoc din războiul din Ucraina afectează activitatea economică atât pe partea ofertei, cât şi pe partea cererii. Pachetele de stimulare guvernamentale din timpul pandemiei au avut deja un efect inflaţionist. Creşterea preţurilor la mărfurile energetice critice în urma invaziei ruse, alimentează şi mai mult presiunea ascendentă asupra preţurilor", a spus Kooths.
Riscul unei recesiuni în Europa este mult mai mare decât în SUA, a spus Geraldine Sundstrom, manager de portofoliu la PIMCO. Ea a declarat pentru CNBC că riscul de recesiune în Europa este mult mai mare decât cel din SUA în această etapă.
"Economia europeană nu se află în aceeaşi poziţie puternică ca cea a SUA şi potenţiala recesiune industrială ar putea fi în pragul Europei, în funcţie de perturbarea produsă de conflict, de ceea ce se întâmplă cu siguranţă în Asia şi am văzut - mai ales în sectorul auto - un număr de fabrici trebuind să se închidă, din cauza lipsei de piese, iar acest lucru a readus trimiterea în concediu a unor muncitori în Germania", a spus Sundstrom.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 15.04.2022, 09:03)
semintele momentului disparitiei UE si a monedei euro sunt chiar in fata ochilor nostri.
eu le doresc rusilor sa taie tot gazul si tot petrolul trimis in Europa.
ar fi tragaciul care a declansa in cascada evenimentele.
dupa o serie de framantari, urmeaza Libertatea.
moneda Euro a fost conceputa ca alternativa la sabie pentru Germania pentru controlul Europei si pentru extractia de valoare si resurse din alte tari europene.
cunoasteti bine vorba aceea ca o tara se cucereste cu sabia sau cu banul.
momentul eliberarii de euro vine, aveti rabdare.
ceea ce scriu nu e o pozitie pro-rusa cum doar un om cu o inteligenta foarte joasa ar putea considera.
ceea ce scriu e un apel plin de bucurie in vederea libertatii si suveranitatii fiecarui stat european.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 15.04.2022, 09:40)
Mare victore ar fi dezmembrarea UE si disparitia euro... Iti dai seama cat de mult am avea de zis la nivel international. Nu doar Romania, dar probabil toate statele EU in afara de Germanaia (putere economica si industriala) si Franta (putere nucleara) nu ar mai conta.
E ca si cum SUA s-ar dezmembra in 50 de tari. Imagineaza-ti ca Ohaio, Florida sau Utah negociaza, discuta sau lupta de la egal la egal cu Rusia, China, India etc. Nu i-ar baga nimeni in seama.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 15.04.2022, 09:43)
Asta pe langa cunoscutele beneficii EU (Standarde, norme, legi armonizate, cooperare in educatie si cercetare, o singura piata, libertate de circulatie, de alegere a locului in care vrei sa traiesti, valori democratice etc.)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2022, 09:50)
Bucurosule, ia-tzi medicamentele shi viseaza apoi la lumea alternativa in care ai 200 k euro. Eshti un frustrat, cu cunostintze economice reduse. Evident, ai prostit multzi oameni sa ia credite in CHF cat timp ai lucrat la Volksbank, dar doar pt. aceasta hotzie deghizata te-ai dovedit competent, asha ca BT te-a concediat!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Pandele în data de 15.04.2022, 09:51)
coane Jiji, nu-tzi toci degetele sa raspunzi elucubratziilor unui analfabet economic.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2022, 14:53)
Greșit. România nu contează deloc acum. Înainte de aderarea la UE, România mai avea politică externă și relații destul de bune cu toate țările globului.
După aderarea la UE, România și-a subordonat complet politica externă unora care o folosesc pe post de slugă. Sau pe post de pușculiță numai bună de jefuit prin extragerea profitului, cumpărat de vaccinuri care expiră cu zecile de milioane, tăiatul pădurilor, exportul bogățiilor, jaful cetățenilor și îndatorarea țării în beneficiul altora.
Vezi slugărnicia maximă de acum când slugăii numiți vătafi ai României scutesc complet navele ucrainiene de plata serviciilor portuare românești. Nu e rău că-i ajutăm pe ucrainieni să-și desfacă mărfurile în porturile românești. Însă trebuie să plătească exact aceleași tarife pe care le plătește oricare navă românească sau străină. Nu înțeleg de ce trebuie ca eu (român plătitor de taxe de care jegurile trădătoare își bat joc non stop) subvenționez transportul și desfacerea produselor ucrainiene??? Ce e România? Țara în care banii cresc pe toate gardurile?
1.6. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.04.2022, 17:38)
...
1.7. maninc, deci gindesc (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vocea Kremlinului în data de 16.04.2022, 03:53)
Frate bancher, acum aproximativ intre 30 de zile si o luna, spuneai ca dolarul. Acum spui ca euro.
Ce-i drept, acum aproximativ intre 30 de zile si o luna, nu spuneai nimic de Libertate.
Am o inteligenta foarte joasa. (Recunosc, sint un european pro-rus.) Despre rubla nimic?
Scrie, prietene! Orice, numai scrie!
1.8. Tata Molaul (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2022, 04:23)
Esti frate cu Mama Omida?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2022, 15:21)
Ursula pricepe sau poate nu o interesează? Europa mai exista, mai are interese comune de dezvoltare sau răspunde doar la comanda? Am început sa ne comportam tot ca și o colonie.