Economiştii se tem de fuga banilor din depozitele bancare

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 mai 2010

Economisirea populaţiei va fi afectată destul de mult, odată cu măsurile Guvernului de impozitare a depozitelor bancare şi de reducere a salariilor din sectorul public, consideră economiştii contactaţi de ziarul "BURSA".

Directorul executiv din cadrul Asociaţiei Grupul de Economie Aplicată, Liviu Voinea, ne-a spus că în urma deciziilor autorităţilor, pe lângă economisire va fi afectat şi consumul. "În plus, acestea vor fi afectate şi de reducerea dobânzilor la depozite de către bănci", ne-a mai spus Liviu Voinea. Domnia sa este de părere că cel puţin angajaţii din sectorul public vor apela la depozitele lor la bănci pentru ameliorarea situaţiei financiare.

Daniel Ionescu, expert în statistică, ne-a explicat că aceste măsuri luate de Guvern vor micşora în primul rând veniturile curente. "Dacă acestea se vor micşora, populaţia va face primul apel la depozitele bancare", ne-a spus domnul Ionescu, adăugând că probabil vor creşte fără acoperire apelurile la cardurile de credit. Daniel Ioneascu consideră că pentru "a limita fuga banilor din depozitele bancare probabil vor scădea comisioanele de administrare a cardurilor şi va creşte dobânda la depozite".

În schimb, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată consideră că bancherii nu sunt foarte îngrijoraţi de aceste măsuri guvernamentale. "Cât timp Guvernul va împrumuta bani de la bănci, relaţia acestora cu populaţia şi cu firmele va rămâne pe locul secund", este de părere Liviu Voinea.

Bancherii, în schimb, consideră că reducerea salariilor nu va duce la o creştere ulterioară a dobânzilor la depozite.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, ne-a spus că nivelul salarizării populaţiei nu are legătură directă cu ratele dobânzilor bancare. "Nivelul de dobânzi pe piaţa interbancară are o anumită evoluţie care reflectă mişcările de pe piaţa monetară, nu are legătură cu câţi bani iau oamenii", a precizat preşedintele ARB. Domnia sa a amintit că acum doi ani, când s-au majorat salariile, lumea critica băncile că au dobânzi mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb