Sancţiunile agresive ale SUA a determinat o poziţie a dolarului, ca monedă dominantă la nivel mondial, în scădere, a declarat marţi economistul şef al agenţiei de rating S&P Global, citat de Reuters.
Astfel că o serie de sancţiuni agresive ale SUA, cum ar fi îngheţarea de anul trecut a rezervelor Rusiei în valoare de sute de miliarde de dolari, au determinat o serie de ţări să înceapă să efectueze tranzacţii comercial în alte valute decât dolarul, precum şi să îşi repatrieze rezervele de aur.
Dolarul "nu mai are atracţia pe care o avea înainte. Există o fragmentare pe margine", a declarat Paul Gruenwald, economistul şef al S&P, la o conferinţă găzduită de firma de rating în Londra.
Gruenwald a arătat o serie de exemple în care ţările ocolesc acum dolarul: "Avem alte lucruri care se întâmplă în afara lumii dolarului".
El a citat creşterea tranzacţiilor comerciale în yuani chinezeşti şi finanţarea ieftină oferită de băncile de dezvoltare cu sediul central în China, cum ar fi Asia Infrastructure Investment Bank şi New Development Bank, cunoscută anterior ca banca BRICs.
"Dolarul american va continua să fie o monedă mondială de frunte, (dar) nu va mai fi moneda mondială dominantă", a transmis Gruenwald.