Ecuadorul vrea să revină în OPEC în al doilea trimestru din 2007

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 februarie 2007

Ecuadorul vrea să revină în OPEC în al doilea trimestru din 2007

După ce a părăsit Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) în 1992, Ecuadorul vrea să revină în rândurile Organizaţiei care controlea­ză aproximativ 40% din oferta mondială de petrol, cel mai probabil în al doilea trimes­tru al acestui an, a anunţat ministrul Energiei din Ecuador, Alberto Acosta, citat de Rompres. "Retragerea din OPEC a fost o greşeală, în sensul că apartenenţa la această organizaţie a adus cu sine o serie de beneficii de genul controlului preţului petrolului", a declarat oficialul ecuadorian, precizând că decizia din 1992 s-a datorat incapacităţii Ecuadorului de a-şi îndeplini cotele de producţie asumate în cadrul cartelului. O revenire a Ecuadorului sub umbrela OPEC ar permite "corectarea unei greşeli istorice", a apreciat Alberto Acosta.

"Am avut câteva contacte pentru revenirea noastră în OPEC, însă deocamdată aşteptăm o luare de poziţie oficială din partea preşedintelui Rafael Correa, care a fost informat de datoria de aproximativ patru milioane euro pe care Ecuadorul o are faţă de OPEC", a subliniat Alberto Acosta. Imediat după câştigarea alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2006, Rafael Correa şi-a exprimat intenţia de a reintegra Ecuadorul în OPEC, apreciind că ţările producătoare de petrol trebuie să rămână unite dacă vor să-şi facă simţită prezenţa.

Pentru revenirea în OPEC, Ecuadorul mizează pe sprijinul Venezuelei, singura ţară din America Latină care face parte din cele 11 state care sunt membre OPEC (Algeria, Angola, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar şi Venezuela). Ecuadorul este al cincilea producător de ţiţei din America Latină, cu o producţie de 530.000 de barili pe zi şi prima dată a intrat în OPEC în anul 1973.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb