• Numărul conexiunilor la Internetul de mare viteză a depăşit, în ţara noastră, un milion
Deşi, la sfârşitul anului trecut, numărul de conexiuni la Internetul de mare viteză (broadband) a depăşit un milion, specialiştii sunt de părere că piaţa din ţara noastră mai are mult până să ajungă la maturitate. Potrivit unui studiu IDC, piaţa de broadband din ţara noastră a crescut cu peste 40% în a doua jumătate a anului trecut, astfel încât numărul total de conexiuni broadband înregistrate la sfârşitul lui 2006 era de 1.042.500.
În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, directorul general al "Cisco" România şi Republica Moldova, Bogdan Constantinescu, declară că direcţia în care se va dezvolta industria de comunicaţii electronice în ţara noastră va fi dictată de sectorul serviciilor, întrucât acestea vor stabili în ce măsură broadbandul va fi ceva util.
Conexiunea la Internet prin cablu este cea mai populară tehnologie de acces pentru clienţii rezidenţiali, cu 50,8% din numărul total al conexiunilor, urmată de LAN - cu 32,2% şi de serviciile DSL şi Metro Ethernet, în proporţii foarte mici. Referitor la tehnologia WiMax, domnul Constantinescu, prezent la a cincea ediţie a "Cisco Expo", a declarat: "Reţeaua WiMax este departe de a fi realizată. Va mai trece destul timp până aceasta va constitui o ofertă reală".
Din cele peste un milion de conexiuni broadbad, 84% sunt deţinute de clienţi rezidenţiali, 15,6% de sectorul de afaceri, iar 0,4% aparţin sectoarelor de administraţie sau educaţie. "În sectorul business, întreprinderile mici sunt cele care dau tonul", a mai spus reprezentantul "Cisco".
Doar 10% din unităţile de învăţământ au conexiuni broadband
Cei prezenţi la "Cisco Expo" au atras atenţia asupra slabei penetrări a conexiunilor broadband în şcoli, licee sau alte unităţi de învăţământ. Din cele peste 14.000 de unităţi de învăţământ din ţara noastră, doar aproximativ 1.500, adică puţin peste 10%, au conexiuni broadband la internet. Cu toate acestea, specialiştii prezenţi la eveniment au afirmat că există semnale care arată că implicarea statului devine realitate, prima dovadă în acest sens fiind o preocupare pentru o strategie naţională de dezvoltare a broadbandului.
Victor Voicu, director coordonator al serviciului de informatică din cadrul "Romtelecom", a declarat că cel mai mare operator de telefonie fixă se află în discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru furnizarea de servicii broadband pentru unităţile de învăţământ din ţara noastră.
Analiştii sunt de părere că ţara noastră va depăşi în curând Ungaria, ca număr de conexiuni broadband, însă ţara vecină are un număr sensibil mai mic de locuitori. Specialiştii din domeniu declară că pentru perioada următoare va fi din ce în ce mai importantă construirea de reţele ieftine pentru potenţialii consumatori din mediul rural.