EDIŢIA A CINCEA A "CISCO EXPO" PREZINTĂ NOILE TENDINŢE IT&C: Serviciile vor dicta direcţia de dezvoltare a comunicaţiilor electronice

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Companii #IT / 9 mai 2007

Numărul conexiunilor la Internetul de mare viteză a depăşit, în ţara noastră, un milion

Deşi, la sfârşitul anului trecut, numărul de conexiuni la Internetul de mare viteză (broadband) a depăşit un milion, specialiştii sunt de părere că piaţa din ţara noastră mai are mult până să ajungă la maturitate. Potrivit unui studiu IDC, piaţa de broadband din ţara noastră a crescut cu peste 40% în a doua jumătate a anului trecut, astfel încât numărul total de conexiuni broadband înregistrate la sfârşitul lui 2006 era de 1.042.500.

În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, directorul general al "Cisco" România şi Republica Moldova, Bogdan Constantinescu, declară că direcţia în care se va dezvolta industria de comunicaţii electronice în ţara noastră va fi dictată de sectorul serviciilor, întrucât acestea vor stabili în ce măsură broadbandul va fi ceva util.

Conexiunea la Internet prin cablu este cea mai populară tehnologie de acces pentru clienţii rezidenţiali, cu 50,8% din numărul total al conexiunilor, urmată de LAN - cu 32,2% şi de serviciile DSL şi Metro Ethernet, în proporţii foarte mici. Referitor la tehnologia WiMax, domnul Constantines­cu, prezent la a cincea ediţie a "Cisco Expo", a declarat: "Reţeaua WiMax este departe de a fi realizată. Va mai trece destul timp până aceasta va constitui o ofertă reală".

Din cele peste un milion de conexiuni broadbad, 84% sunt deţinute de clienţi rezidenţiali, 15,6% de sectorul de afaceri, iar 0,4% aparţin sectoarelor de administraţie sau educaţie. "În sectorul business, întreprinderile mici sunt cele care dau tonul", a mai spus reprezentantul "Cisco".

Doar 10% din unităţile de învăţământ au conexiuni broadband

Cei prezenţi la "Cisco Expo" au atras atenţia asupra slabei penetrări a conexiunilor broadband în şcoli, licee sau alte unităţi de învăţământ. Din cele pes­te 14.000 de unităţi de învăţământ din ţara noastră, doar aproximativ 1.500, adică puţin peste 10%, au conexiuni broadband la internet. Cu toate aces­tea, specialiştii prezenţi la eveniment au afirmat că există semnale care arată că implicarea statului devine realitate, prima dovadă în acest sens fiind o preocupare pentru o strategie naţională de dezvoltare a broadbandului.

Victor Voicu, director coordonator al serviciului de informatică din cadrul "Romtelecom", a declarat că cel mai mare operator de telefonie fixă se află în discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru furnizarea de servicii broadband pentru unităţile de învăţământ din ţara noastră.

Analiştii sunt de părere că ţara noas­tră va depăşi în curând Ungaria, ca număr de conexiuni broadband, însă ţara vecină are un număr sensibil mai mic de locuitori. Specialiştii din domeniu declară că pentru perioada următoare va fi din ce în ce mai importantă construirea de reţele ieftine pentru potenţialii consumatori din mediul rural.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb