EDIŢIE ANIVERSARĂ / ALIN BRENDEA, PRIME TRANSACTION: "Piaţa a încheiat o etapă de iniţiere, în care şi-a creat mecanisme la nivelul burselor importante"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2020

Alin Brendea

Alin Brendea

"Aceşti 25 de ani au însemnat un efort de adaptare legislativă imens"

"BVB va trebui să se conecteze la trendul general al pieţelor dezvoltate, ceea ce înseamnă digitalizare şi o ofertă de instrumente financiare cât mai complexă şi accesibilă"

Elementul semnificativ pentru vârsta rotundă pe care Bursa de Valori Bucureşti o aniversează în acest an este momentul intrării în liga pieţelor emergente, apreciază Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de intermediere Prime Transaction.

"Astfel, putem spune că piaţa noastră de capital a încheiat, după 25 de ani, o etapă de început, de iniţiere, în care s-a structurat şi şi-a creat mecanisme la nivelul pieţelor bursiere importante", subliniază brokerul.

Directorul de la Prime Transaction a adăugat: "Evident, aceşti ani au fost plini de suişuri şi coborâşuri. Am traversat un proces de consolidare, din cele trei pieţe: BVB, Rasdaq şi Bursa din Sibiu, rămânând doar prima dintre ele. O fluctuaţie mare întâlnim şi în rândul instrumentelor financiare listate. Dintotdeauna acţiunile au reprezentat cea mai mare piaţă a Bursei de Valori Bucureşti. Aici am avut mulţi emitenţi importanţi care au părăsit cota bursei, dacă ar fi să ne gândim la Dacia, Arctic, Azomureş, marii producători de materiale de construcţii, etc".

Însă, în ultimii ani, au apărut noi companii, fie dintre cele de stat, extrem de importante pentru economia ţării noastre, precum Romgaz, Transgaz, Electrica sau Transelectrica, dar şi companii private reprezentative - de exemplu Digi Communications sau MedLife, subliniază Alin Brendea.

"Am avut o piaţă de derivate, închisă acum, dar care momentan încearcă să se relanseze, iar mai nou instrumentele cu venit fix, fie că vorbim despre obligaţiuni corporative sau despre titluri de stat, au început să fie tot mai tranzacţionate de către investitori", a spus directorul de la Prime Transaction.

Cei 25 de ani de la prima tranzacţie efectuată la BVB au însemnat un efort de adaptare legislativă imens, a mai punctat Alin Brendea.

"România a trecut, în această perioadă, spre o economie de piaţă funcţională, luptând cu mentalităţi inerţiale, după care, începând cu 2007, cadrul legislativ european a primat şi în legislaţia naţională", a subliniat brokerul.

Reprezentantul Prime Transaction spune că şi la nivelul pieţei de intermediere s-a traversat o perioadă de consolidare puternică, în condiţiile în care, de la peste 300 de intermediari, în prezent mai efectuează tranzacţii circa 25 de societăţi.

"După cum putem vedea, piaţa de capital a încercat să îşi găsească locul într-o societate în plină transformare. Bursa de Valori Bucureşti a parcurs un sfert de secol plin de evenimente, cu un traseu ascendent, chiar dacă presărat cu încercări şi provocări importante. Este un drum remarcabil, dacă ne raportăm la lipsa de cultură bursieră generalizată şi la provocările inerente unei economii caracterizată deseori de instabilitate şi dominată de un sector bancar mult mai bine dezvoltat", a apreciat Alin Brendea.

Legat de modul în care ar trebui să se dezvolte piaţa noastră de capital în următorii cinci-zece ani, directorul de la Prime Transaction subliniază că Bursa de Valori Bucureşti va trebui să se conecteze la trendul general al pieţelor bursiere dezvoltate.

"Asta înseamnă digitalizare şi o ofertă de instrumente financiare cât mai complexă şi mai accesibilă publicului larg", explică Alin Brendea.

În acest sens, va trebui demarată piaţa de derivate la BVB, precum şi dezvoltată cât mai puternic clasa investitorilor de retail. De asemenea, proiectul Uniunii Pieţelor de capital europene va impune adaptarea la noua arhitectură institituţională europeană, spune reprezentantul Prime Transaction.

"Bursa de Valori Bucureşti ar trebui să valorifice avantajul de a fi intrat în noua zonă bursieră a pieţelor emergente. Totodată, statutul de a fi cea mai importantanta piaţă bursieră din Balcani ar putea fi un avantaj pentru o dezvoltare mai puternică, în contextul tendinţei de unificare bursieră europea­nă", a conchis Alin Brendea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Am avut o piaţă de derivate, închisă acum, dar care momentan încearcă să se relanseze"

    Cam de mult incearca sa se relanseze. E drept nici Bursa de la Sibiu (fosta BMFMS) nu era ceea ce trebuie... 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb