EDIŢIE SPECIALĂ CAZUL SÂRBU / 31.07.2001 - CINE A CÂŞTIGAT ALEGERILE DIN ANUL 2000? Minicabinetul "Media Pro"?

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 4 februarie 2015

Minicabinetul "Media Pro"?

Adrian Sârbu - concurent obscur al lui Adrian Năstase

Ministrul finanţelor s-a angajat la o anchetă asupra datoriilor grupului de presă "Media Pro", după ce primul ministru a purtat o convorbire cu şeful grupului, Adrian Sârbu, în cursul căreia se pare că i-a cerut să-şi facă urgent "curăţenie în ogradă". Dar o astfel de "curăţenie" nu mai poate fi făcută, căci în decursul ultimilor şase ani grupul de presă s-a afundat, cu iresponsabilitate, în datorii şi încălcări de norme legale. Pe de altă parte, complezenţa de până acum a Ministerului Finanţelor faţă de malversaţiunile "Media Pro" generează scepticism că ancheta s-ar finaliza curând. Între anii 1995 şi 2000, compania "Media Pro International" SA nu a depus nici un bilanţ contabil la Oficiul Registrului Comerţului, aşa cum legea ar fi obligat-o. Aceeaşi situaţie o are şi firma "Media Pro" SRL, care deţine licenţa postului de televiziune PRO TV. Până anul acesta, însă, nimeni, nici una dintre autorităţile statului, nu l-a deranjat cu vreo întrebare pe Adrian Sârbu cu privire la legalitatea funcţionării afacerilor sale de media. Ba, mai mult, Ministerul Finanţelor a tărăgănat răspunsul cu privire la datoriile neplătite ale grupului, informaţie pe care era obligat să o furnizeze, sub presiunea unei interpelări parlamentare.

Tăcerea suspectă a Ministerului Finanţelor a provocat rumori despre o eventuală complicitate cu grupul "Media Pro": lumea şi-a reamintit că ministrul de externe Mircea Geoană este naşul cuplului Adrian şi Janina Sârbu; circulă zvonuri că naşul şi finul ar fi parteneri într-o companie înregistrată în Franţa, prin intermediul căreia "Pro TV" cumpără filme la preţuri exorbitante, oferind grupului supapa de evaziune fiscală; şi au circulat şoapte despre o relaţie preferenţială între ministrul de externe Mircea Geoană şi ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu, despre care unii afirmă, chiar, că ar fi rude; în sfârşit, a fost pus pe tapet faptul că ministrul culturii Răzvan Teodorescu ar fi salariat al grupului "Media Pro" şi că o parte din secretarii de stat şi consilierii (chiar şi prezidenţiali) legaţi de demnitarii menţionaţi, ar fi aserviţi afacerilor acestui grup de presă.

Însuşi ministrul muncii Marian Sârbu, care, în mod public, a promis, cu o lună în urmă, că va dezvălui cifra datoriilor grupului "Media Pro" (se spune că numai pe segmentul controlat de Ministerul Muncii, grupul datorează aproximativ 1000 de miliarde de lei), tărăgănează să-şi ţină promisiunea, deşi s-a autocaracterizat drept, "un om de cuvânt". Dacă ar fi să dăm crezare tuturor acestor zvonuri, în Cabinetul Adrian Năstase se configurează un "miniguvern Media Pro" având ca nucleu dur, pe miniştrii externelor, finanţelor şi culturii, cu secretari de stat şi consilieri obedienţi, nucleu care se află în expansiune, contaminându-i şi pe alţii aşa cum se pare că este cazul cu ministrul muncii. Pe acest scenariu, premierului Adrian Năstase i se conturează un rival - Adrian Sârbu - care îi controlează un număr de ministere în interes propriu. Faptele ar dovedi că Adrian Sârbu îl poate înfrunta pe Adrian Năstase, având capacitatea să declanşeze procesul naţional de scutire, diminuare sau reeşalonare a datoriilor firmelor către buget (aşa cum a făcut-o Ministerul Finanţelor, de curând), la numai o lună după ce premierul afirmase public că interzice astfel de practici generatoare de corupţie. Să menţionăm aici informaţia pusă în circulaţie la jumătatea lunii iulie de un cotidian central, că grupul "Media Pro" l-ar fi angajat, în calitate de contabil, pe fostul ministru al finanţelor Decebal Traian Remeş pe mandatul căruia s-au acumulat datoriile "Media Pro" (să ne amintim cum a vrut el să coboare plafonul de casă la un milion de lei că să facă imposibilă mica evaziune fiscală a agenţilor economici mărunţi). Sub această perspectivă, însuşi rezultatul alegerilor anului 2000 devine interpretabil: le-a câştigat, cu adevărat, Ion Iliescu? Ai cui sunt Geoană, Tănăsescu, Teodorescu şi ceilalţi? Ce conduce Adrian Năstase?

Notă: Singura cifră comunicată de autorităţi cu privire la datoriile la buget ale grupului "Media Pro", rămâne cea de 438 de miliarde de lei, publicată în volumul "Cartea albă a preluării guvernării în decembrie 2000". Întrucât suma nu a fost actualizată de-alungul anilor de acumulare a datoriilor, cifra reală nu este cunoscută.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Terifiant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb