EDITIE SPECIALA "REDACTOR-SEF PENTRU O ZI": S.R. STANESCU / ANUL TRECUT INS: "Volumul lemnului tăiat de la noi - peste 180 milioane metri cubi"

A.M.
Ziarul BURSA #Companii / 19 septembrie 2016

INS: "Volumul lemnului tăiat de la noi - peste 180 milioane metri cubi"

Întrebare: "Care este masa lemnoasă brută care a fost obţinută, în acest an, prin defrişarea pădurilor, comparativ cu masa lemnoasă din anii anteriori?"

Volumul brut al lemnului tăiat din ţara noastră a crescut cu 1,36%, ajungând la 181,3 milioane metri cubi, anul trecut comparativ cu anul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Conform acestora, lemnul tăiat anul trecut a fost mai puţin faţă de anii 2013 (cu 5,95%), 2012 (cu 4,97%) şi 2011 (cu 3,05%).

Însă volumul total al masei lemnoase recoltate în 2015 este mai mare cu 6,72% faţă de 2010 şi cu 9,77% faţă de 2009.

Nostra Silva (Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România) şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) au adresat, recent, printr-o scrisoare deschisă, premierului Dacian Cioloş, propuneri de măsuri prioritare pentru o mai bună orientare a politicilor Guvernului pentru soluţionarea problemelor reale cu care se ocupă industria lemnului, potrivit unui document.

Conform scrisorii deschise, Noastra Silva şi APMR propun, în contextul realocării de fonduri în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), o alocare financiară rezonabilă pentru domeniul forestier, ţinând cont de importanţa reală a acestui sector din punct de vedere a mediului şi schimbărilor climatice, economic prin ponderea în PIB şi exporturi, social ca număr de angajaţi şi din punct de vedere al dezvoltării rurale şi în special a zonei montane.

Totodată, aceştia cer simplificarea legislaţiei silvice, domeniu reglementat de peste 20 de legi şi 97 de ordine de ministru, reorientarea controlului pe zone de risc, conform Regulamentului european 995/2010 - EUTR, compensarea funcţiilor de protecţie ale pădurilor pentru proprietarii de păduri, alocarea din veniturile proprii ale Romsilva de fonduri în valoare de 75-150 milioane de euro pentru accesibilitatea fondului forestier şi extinderea suprafeţelor pădurilor şi măsuri de susţinere a exportului, prin majorarea fondurilor alocate în prezent de Ministerul Economiei prin programul de susţinere a exporturilor pentru activităţile industriale, program blocat în prezent cu efecte grave asupra imaginii externe a României şi a exporturilor.

În plus, alte măsuri prioritare pot fi luate prin includerea industriei mobilei între sectoarele prioritare ale strategiei de dezvoltare economică a României, cu accent pe dezvoltarea zonelor rurale şi implementarea de urgenţă de către administratorul fondului forestier proprietate publică a principiilor de valorificare superioară a masei lemnoase, în conformitate cu Codul Silvic, mai arată sursa citată.

Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie pe piaţa masei lemnoase de la noi. Aceasta a fost extinsă, fiind efectuate noi inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele a şase companii care activează în acest domeniu, respectiv Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Sebeş SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, la sfârşitul lunii februarie: "Au apărut noi indicii privind posibile înţelegeri între companii din domeniu pentru împărţirea pieţei, surselor de aprovizionare şi fixarea preţurilor în cadrul licitaţiilor organizate de către Romsilva. Aceste noi indicii ne-au determinat să extindem investigaţia la nivel naţional".

Recent, Ikea a anunţat că a mai cumpărat 12.800 de hectare de pădure, în judeţele Iaşi şi Neamţ, ajungând la aproximativ 46.700 de hectare, în ţara noastră.

IRI Forest Management, compania care administrează pădurile, a primit de curând certificarea Forest Stewardship Council pentru management forestier. Potrivit companiei, suprafaţa recent achiziţionată va fi administrată în acord cu viziunea IRI Forest Management de management responsabil pe termen lung, care presupune menţinerea unui echilibru între protejarea mediului, respectarea nevoilor comunităţilor locale şi rolul economic al pădurii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb