EDIŢIE SPECIALĂ - TERAPLAST / BROKERII: "Rezultatele financiare şi direcţia pieţei, factori hotărâtori pentru cotaţia TeraPlast"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2019

"Rezultatele financiare şi direcţia pieţei, factori hotărâtori pentru cotaţia TeraPlast"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Compania acordă preponderent acţiuni gratuite în locul distribuţiilor de cash, ceea ce mi se pare un lucru bun, pentru că, astfel, banii se păstrează în societate"

Lucian Isac, Estinvest: "Menţinerea unui nivel al Rentabilităţii capitalurilor proprii la 12,5% sau chiar o îmbunătăţire în următorii ani creează premisele unei evoluţii pozitive şi a preţului de piaţă"

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast (TRP) au avut, de la începutul anului 2018 şi până în prezent, o evoluţie ce iese în evidenţă prin două perioade distincte, reliefată de tendinţe diferite ale cotaţiei TRP.

Prima s-a derulat de la începutul lui 2018 şi până la începutul anului curent, când preţul acţiunii TeraPlast a descris un trend descendent, iar cea de-a doua s-a desfăşurat pe parcursul acestui an, când cotaţia TRP s-a înscris pe o tendinţă ascendentă clară.

Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest, ne-a transmis că, în opinia sa, deprecierea preţului acţiunilor Teraplast din anul trecut a fost influenţată de scăderea drastică a rezultatului net al companiei înregistrat în 2017, cu 66% faţă de cel din anul anterior, dar şi ca urmare a evoluţiei generale a pieţei bursiere, care a încheiat 2018 într-o corecţie severă.

Directorul de la Estinvest a adăugat: "Pentru cele douăsprezece luni din 2018, Teraplast a revenit la o creştere a profitului net, de 112% (n.r. faţă de anul anterior), iar primul trimestru din 2019 arăta clar o îmbunătăţire a rezultatel­or faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, care a continuat pe aceeaşi direcţie şi în trimestrele următoare. Astfel, după primele nouă luni din anul curent, compania a înregistrat un profit în creştere cu 51%, faţă de perioada anterioară".

În plus, Lucian Isac a punctat că TeraPlast a raportat o diversificare a activităţii, care a condus la o creştere a volumului afacerilor şi, totodată, o creştere a activelor şi a capitalurilor proprii.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a transmis că, în opinia sa, TeraPlast este unul dintre emitenţii care, în momentul de faţă, stă cel mai bine din punct de vedere fundamental, dintre companiile din eşalonul al doilea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"După primele nouă luni ale anului, TeraPlast a raportat o cifră de afaceri de 719 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 33,7 milioane de lei, cu 51% mai mare decât cel din intervalul ianuarie - septembrie 2018. Sunt foarte puţine companii la BVB care să aibă realizările TeraPlast de până acum, în acest an. Apoi, compania acordă preponderent acţiuni gratuite în loc să facă distribuţii de cash, ceea ce mi se pare un lucru bun pentru că astfel banii se păstrează în societate. Iar managementul mi se pare performant", a spus Dragoş Mesaroş.

Directorul de la Goldring a punctat că, din punctul său de vedere, singura problemă pentru investitori legată de acţiunile TRP ţine de lichiditatea titlurilor, mai redusă decât cea a acţiunilor companiilor importante de la BVB.

Dragoş Mesaroş consideră că tendinţa ascendentă din acest an a preţului acţiunii TeraPlast a fost susţinută de mai mulţi factori, printre cei mai importanţi fiind rezultatele financiare publicate de companie şi creşterea în ansamblu a pieţei.

"Sigur că trebuie să ţinem cont de căderea bursei din decembrie anul trecut, ca urmare a OUG 114, ceea ce înseamnă că preţurile au plecat de la o bază joasă, element ce favorizează creşterile procentuale mari, dar chiar şi aşa, o creştere de peste 30% a cotaţiilor şi de peste 40% cu tot cu dividende este foarte mare. A fost un an de excepţie. Probabil că, evoluţia generală a pieţei şi-a pus amprenta şi asupra evoluţiei acţiunii TRP", a mai spus reprezentantul Gold­ring.

Legat de parcursul viitor al cotaţiei TRP, Lucian Isac de la Estinvest, ne-a declarat: "O observaţie privind evoluţia ulterioară a companiei este legată şi de creşterea ratei de profitabilitate ROE (n.r. rentabilitatea capitalurilor proprii) la 12,5% în trimestrul al treilea, astfel, iar menţinerea acestui nivel sau chiar o îmbunătăţire în următorii ani creează premisele unei evoluţii pozitive şi a preţului de piaţă".

Conform directorului de la Estinvest, investitorii vor fi mult mai interesaţi de o companie cu un ROE stabil, la o valoare asemănătoare cu cea avută în ultima perioa­dă de TeraPlast, de peste 12%.

Dragoş Mesaroş, ce conduce activitatea de tranzacţionare de la Goldring, este de părere că, pentru anul viitor, sunt şanse destul de reduse ca TeraPlast să îşi păstreze dinamica rezultatelor financiare.

"Compania este puternic legată de domeniul construcţiilor şi cred că, în momentul actual, în România nu mai este spaţiu mare de creştere în acest domeniu. Din punctul meu de vedere ne aflăm într-o zonă de maxim şi, odată încetinită activitatea în construcţii, vor fi afectate şi rezultatele financiare ale TeraPlast", ne-a spus Dragoş Mesaroş, care a adăugat: Astfel, dacă nu îşi intensifică exporturile sau dacă nu se diversifică şi în alte domenii, nu cred că TeraPlast mai poate raporta, în 2020, rezultate atât de bune ca în acest an. În plus, îmi vine foarte greu să cred că bursa va mai avea creşterea de până acum din 2019".

Totuşi, exceptând alţi factori cu potenţial impact asupra cotaţiei acţiunii, directorul de la Goldring este de părere că, dacă rezultatele companiei vor fi în creştere şi dacă Teraplast va continua să acorde acţiuni gratuite, sunt şanse bune ca preţul titlului TRP să continue tendinţa ascendentă pe care se află acum.

Vineri, 13 decembrie, acţiunea TeraPlast a încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,272 lei, iar conform datelor investing.com, care ajustează preţurile cu operaţiunile de capital realizate, respectiv cu acordarea de acţiuni gratuite, de la începutul anului curent şi până la finele săptămâ­nii trecute, titlurile TRP au un randament de 38,77%.

Pentru aceeaşi perioadă de timp, indicele BET-XT, din a cărui componenţă fac parte şi acţiunile TeraPlast, a avut un avans de 32,96%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar remarcabila alocarea rascumpararilor din piata catre proprietari si conducere la preturi aproape de valoarea nominala ! Si deci dupa atatea OPA ,majorari de capital repetate etc ...la valori de 1 ron si peste

    Teraplast da dividende de 1 ban de 2 3 ori ?! Impresionant ! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb