Distanţa dintre pension şi bordel este la fel de mare precum cea dintre promisiunile şi faptele unui politician cocoţat într-o funcţie de stat. Amestecând lucrurile, distanţa se poate scurta, cel puţin în primul caz.
Reformatorii învăţământului, mai mulţi decât ar putea suporta orice sistem normal, spun, mai des decât ar fi cazul, lucruri trăsnite. Animaţi, cel puţin teoretic, de cele mai bune intenţii, aceştia reuşesc să şocheze prin unele propuneri pe care le fac. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru, demonstrează din plin că atunci când îţi alegi mai puţin inspirat cuvintele, o propunere aparent bine venită poate părea absolut odioasă.
Prezent la "Consfătuirea naţională a inspectorilor şcolari pentru management instituţional", desfăşurată la Deva, Vasile Şalaru a declarat, conform publicaţiei Glasul Hunedoarei, în cadrul unei conferinţe de presă că în şcoli ar trebui introduse cursuri în care fetele "să înveţe să meargă frumos, să ştie să fie gazde bune şi cum se serveşte ceaiul". Prezentarea iniţială părea tolerabilă: "Aceste ore de consiliere vizează, poate o să râdeţi, poate nu, o integrare mai uşoară în societate, prin atitudine, prin ţinută. Elevii noştri nu ştiu să calce pe stradă. Eu aş vrea să văd o elevă de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, ştiind să fie o gazdă bună, şi cred că este o latură a învăţământului românesc, care a fost total neglijată, şi care ar putea aduce aminte, sper să nu zâmbiţi, de trecuta educaţie de pension". Explicaţiile suplimentare, oferite la finalul conferinţei, au reuşit să contrarieze: "Îmi cer scuze dacă nu m-am făcut înţeles, dar cred că un băiat, când are de braţ o fată, cel puţin aşa e la mine, în zona Moldovei, nu cred că îl interesează dacă fata ştie educaţie rutieră, ci dacă ştie să meargă frumos, ca o doamnă. Într-un cuvânt, pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii!".
Din nefericire, realitatea ultimei perioade demonstrează că avem şi băieţi care nu prea mai leşină în faţa frumosului expus cu generozitate, ci, în grupuri, mai mari sau mai mici, trec la fapte... fapte odioase. Să faci astfel de declaraţii ca reprezentant al ministerului Educaţiei, într-o perioadă în care încă nu s-au estompat ecourile scandalului legat de "violul de la Vaslui" şi la câteva ore după ce trei elevi din Vălenii de Munte au fost condamnaţi pentru violul înregistrat video tot de ei, reprezintă o mare inabilitate, ca să nu spunem altfel. Din păcate, în actualul context în care violenţa este în creştere, domnişoarele au mai multă nevoie de lecţii de auto-apărare decât de sfaturi legate de servirea ceaiului de la ora 5. Cât despre integrarea în societate, dacă "pieptul în faţă, dosul în spate"este singura cale, mai bine nu!
Faptul că Vasile Şalaru şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat, după declaraţiile halucinante, nu rezolvă problema de fond. O demisie nu schimbă un mod de a gândi.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Uniunea Liceenilor Maghiari din România şi Asociaţia Elevilor din Constanţa au cerut Guvernului demiterea secretarului de stat Vasile Şalaru. Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), consideră intolerabil un astfel de comportament: "Asemenea comportamente nu trebuie tolerate sub nicio formă în sistemul educaţional românesc. Ce pretenţii să mai avem de la elevi, studenţi sau cadre didactice când tocmai conducătorii ministerului educaţiei promovează astfel de atitudini? În România Uniunii Europene, în anul 2015, nu mai e cazul să tratăm femeia ca pe un obiect ce trebuie să aibă anumite caracteristici şi să răspundă unor anumite standarde ale bărbatului. Am ieşit din Evul Mediu de câteva sute de ani... E cazul să eliminăm total din sistemul educaţional toate prejudecăţile, preconcepţiile şi stereotipurile sexiste şi să promovăm egalitatea de gen, echitatea şi toleranţa. Personaje ca Vasile Şalaru trebuie să dispară urgent din sistemul de învăţământ românesc!" . Ulterior, secretarul de stat a lăsat să se înţeleagă că declaraţiile sale ar fi fost răstălmăcite: "Cuvintele astea nu-s în vocabularul meu, eu nu vorbesc aşa. La noi în Moldova nu folosim exprimarea dos. Plus că e deja un pleonasm să spui «dos în spate». Nu voi da în judecată pe nimeni, dar este de verificat ce am spus eu la Deva. Nu e limbajul meu, spunem un şut în fund, nu şut în dos". Anunţul demisiei lui Vasile Şalaru a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.
1. Sa facem statistici
(mesaj trimis de Daniel în data de 23.10.2015, 09:49)
La o emisiune de radio ieri mai multe mamici au considerat ca exprimarea e nu numai haioasa, ci si bine-venita. In idea ca fetele uita sa fie fete, iar femeile femei...care ar trebui sa regaseasca placerea de a merge pe tocuri, de a scoate pieptul la vedere si, de ce nu, a-si bomba fundul din pozitionare. Cred ca exista un segment considerabil al societatii care pune suficient pret pe aceste 'valori' incat sa-i faca pe ceilalti sa-si mai nuanteze discursul, daca vor sa si fie de folos cumva, Altfel, 'infieram' fenomenul, dar pe hartie, sau marog, in 'cloud'. Unde vreau, asa ocolit, sa ajung: trebuie sa ingelegem intai statistic unde se afla societatea, ce valori o conduce de fapt, pentru o pozitionare mediatica folositoare. Succes!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Daniel în data de 23.10.2015, 09:50)
ideea
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Daniel în data de 23.10.2015, 09:53)
in loc de marog