EDUCAŢIE Ministrul "veşti bune": buget record pentru ultimul deceniu

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 22 noiembrie 2017

Ministrul "veşti bune": buget record pentru ultimul deceniu

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a mai livrat o veste bună pentru educaţie, legată de bugetul acesteia în 2018. Atacat, criticat, ironizat, Liviu Pop îşi continuă proiectul de reformă, în conformitate cu programul de guvernare al PSD, şi a fost supranumit de către opozanţi "ministrul veştilor bune", care stârnesc nemulţumire.

Ministrul Educaţiei a declarat că bugetul pentru educaţie în 2018 va fi cel mai mare din ultimii 10 ani, deşi nu a putut să precizeze cu cât, şi că vor fi asigurate toate creşterile salariale promise: "Avem un buget maximal, dacă îl pot numi aşa. Cel mai mare buget din ultimii 10 ani. Eu cred că e important şi pe zona universitară să eficientizăm costurile, să asigurăm toate costurile salariale. Tot ce înseamnă creştere salarială am acoperit. Rămâne să ne vedem anul viitor cu un buget mult mai consistent şi mult mai eficient folosit. În rest, toate lucrurile punctate de Consiliul Naţional al Rectorilor sunt preluate de MEN şi alături de ei vom desfăşura toate activităţile în special pe zona universitară. Urmează să se semneze contractele de finanţare. Mai avem şi proiectele mari, biblioteca şcolară virtuală, catalogul electronic cu evidenţa elevilor, internet în toate unităţile şcolare. Proiecte care înseamnă încă 100 milioane de euro". Bugetul de anul viitor depinde, conform ministrului, foarte mult şi de proiectele europene pe care ministerul le-a depus, iar în cel mult trei săptămâni ministerul va avea "datele clare" din perspectiva bugetului anului 2018.

Până la bugetele record, trebuie să spunem că abia acum au început să ajungă manualele la elevii de clasa a V-a. Conform datelor centralizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), livrarea în depozitele de carte şcolară a tranşei a treia de manuale şcolare destinate elevilor de clasa a V-a a fost finalizată în întregime în 39 de judeţe. Liviu Pop a anunţat că nu s-a răzgândit în privinţa introducerii manualului unic: "Nu o să mă răzgândesc niciodată cu lucrurile bune pe care le-am pus în programul de guvernare. Manualul de bază va fi pentru fiecare programă şcolară. Pe lângă manualul de bază, oricine poate să facă manuale auxiliare, manuale alternative sau cum vreţi să le numiţi, dar important este ca toate acestea să fie avizate de către Ministerul Educaţiei. Ştiu că există foarte multe entităţi care îşi doresc să doneze anumite auxiliare, anumite materiale, mijloace. Toate acestea trebuie avizate de minister. Tot ceea ce intră şi se foloseşte în actul de predare ar trebui să fie avizat de ministerul Educaţiei, prin Inspectoratele Şcolare sau prin intermediul Casei Corpului Didactic, dar foarte important calitatea să fie verificată. Ceea ce nu s-a făcut în România în ultimii cinci ani". Ministrul a ţinut să reamintească profesorilor că în conformitate cu Articolul 69 (1) din Legea Educaţiei Naţionale, în unităţile de învăţământ de stat sau particulare se utilizează manuale şcolare şi alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi le-a cerut acestora să fie atenţi la ce cărţi folosesc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Degeaba bugetul este mare daca e administrat prost.Ca sa faceti performanta aveti nevoie de profesori buni iar tinerii cu potential nu mai opteaza pentru cariere in invatamant (ca in perioada ceausista) pentru ca sunt prost platiti si incarcati prosteste cu sarcini suplimentare, colaterale activitatii de baza si ineficace. In consecinta, cu cine sa faceti performanta - cu profesorii care sunt corectati de elevi pentru ca gresesc? Si asta este doar UNA dintre probleme. Mai sunt multe altele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb