EDUCAŢIE Startul în noul an şcolar a stat sub semnul lui: "facem şi dregem"!

D.N.
Ziarul BURSA #Cultură / 11 septembrie 2018

Startul în noul an şcolar a stat sub semnul lui: "facem şi dregem"!

Ziua, singura, în care educaţia se află pe agenda tuturor politicienilor a stat sub semnul promisiunilor şi a îndemnurilor. Politicieni de toate mărimile, de la preşedintele Iohannis până la consilieri locali şi de la premierul Dăncilă la primari de comune, au vorbit cu înflăcărare despre educaţie, despre viitorul elevilor, foarte puţini abordând un ton critic la adresa multiplelor reforme eşuate şi a problemelor nerezolvate de ani de zile. Asta s-a întâmplat ieri, astăzi deja începe să dis-pară interesul, iar mâine acesta nu va mai exista.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a dat asigurări că se va investi în continuare în educaţie, astfel încât respectul şi statutul nobil al profesorilor să fie reconfirmate în societate, iar elevii să beneficieze de un act educaţional de calitate, în drumul lor spre performanţă: "Anul şcolar 2018 - 2019 începe într-o zi care ne duce cu gândul la simbolul succesului în învăţământ. Ziua de azi coincide cu nota 10 din catalog pe care sper să o obţină fiecare elev care trece astăzi pragul şcolii. Cadrelor didactice le urez succes în misiunea lor de a fi călăuze pe drumul cunoaşterii. Şcoala începe anul acesta cu 124 de dascăli care au obţinut nota 10 la examenul de titularizare, ei alăturându-se multor altor profesori de 10 care activează deja în sistem. Vreau să-i felicit pe toţi pentru performanţa şi dăruirea de care au dat dovadă şi să le mulţumesc tuturor angajaţilor din învăţământ pentru efortul pe care îl depun, zi de zi, în conturarea unui sistem educaţional de calitate! Nevoia de cunoaştere este una vitală în zilele pe care le trăim şi, de aceea, suntem profund preocupaţi să asigurăm şanse egale la educaţie tuturor copiilor din România. Elevii claselor I-VI beneficiază, din acest an şcolar, de manuale noi. Mai mult, elevii vor avea manuale noi pentru 26 de discipline la care nu au existat manuscrise în ultimii 20 de ani. Alături de colegii din Guvern, am depus toate eforturile pentru ca profesorii să primească, încă din luna martie 2018, salarii mai mari. În plus, am decis să fie plătiţi şi pentru munca extraordinară pe care o depun în organizarea olimpiadelor, iar pentru cadrele didactice implicate în organizarea examenelor naţionale am majorat cu 60% sumele pe care le primesc pentru aceas-tă activitate. Vă asigur că vom investi în continuare în educaţie, astfel încât respectul şi statutul nobil al profesorilor să fie reconfirmate în societate, iar elevii să beneficieze de un act educaţional de calitate, în drumul lor spre performanţă".

Actul de educaţie este fundamental pentru evoluţia oricărei societăţi, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă: "Actul de educaţie este fundamental pentru evoluţia oricărei societăţi, este crucial pentru dezvoltarea Româ-niei. Pentru elevi, noul an şcolar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaţiona cu informaţiile, precum şi cu cei din jur. Pentru cadrele didactice, începutul anului şcolar este un prilej de revedere sau cunoaştere a elevilor, de inovare în predare, precum şi de bucurie în faţa a noi provocări. Pentru decidenţi, aceas-tă ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate şi este o hârtie de turnesol care susţine crearea altor programe şi politici în domeniu. Dascălii au responsabilitatea imensă şi privilegiul deosebit de a forma minţile celor din faţa catedrei, de a le insufla curajul să gândească dincolo de standarde şi de a modela personalităţi ale unor viitori adulţi. De aceea, Guvernul pe care îl conduc sprijină mentorii din educaţie şi elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, prin resurse alocate de la bugetul de stat care să asigure veniturile şi infrastructura necesară unui sis-tem de învăţământ performant. Sunt conştientă că în ceea ce priveşte învăţământul - această prioritate naţională, alături de Sănătate - am parcurs etape importante, dar esenţiale sunt cele care vor urma. România poate face paşi sus-ţinuţi în dezvoltarea sa ca furnizor al unui sistem de educaţie de calitate, modern, în acord cu tendinţele europene şi care să răspundă provocărilor pieţei muncii. La acest nou început, copiilor şi tinerilor le doresc să se bucure de cunoaştere, părinţilor să fie mândri de reuşitele lor, iar dascălilor să-şi urmeze vocaţia!".

Aşa cum a făcut-o şi anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a avut un ton critic la adresa celor care conduc învăţămîntul autohton: "Dacă, după Marea Unire, autorităţile şi oamenii de cultură s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educaţional adecvat noii ţări, ultimii ani nu au beneficiat de acelaşi nivel de consens sau de efort. Reformele au stat mai degrabă sub deviza «un pas înainte şi doi înapoi». Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice şi competiţia economică globală ne obligă să fim inovatori şi să ne adaptăm în permanenţă, inclusiv prin asigurarea unui proces educaţional de calitate. Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de linişte şi nostalgie, nu este o soluţie pentru o educaţie modernă. Avem şi o meteahnă - numită reformită - care se manifestă foarte evident în domeniul educaţiei. Nu putem obţine, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii şi părinţii să se pună la curent. Atunci când lucrurile nu merg bine, soluţia este să încerci să le schimbi, învăţând din greşelile trecutului. A fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriaşă pentru viitor, chiar dacă autorităţile statului nu apreciază încă la adevărata sa valoare această profesie fundamentală pentru dezvoltarea societăţii noastre. Părinţii îşi pun încrederea în dumneavoastră pentru a le forma copiii, iar tinerii cărora le călăuziţi paşii vă consideră repere în trecerea lor spre maturitate. Nu uitaţi nicio clipă că, dincolo de setea de cunoaştere pe care aveţi menirea să le-o insuflaţi, rămâneţi pentru elevii dumneavoastră veritabile modele de viaţă şi de comportament".

Aproximativ 2,9 milioane de elevi au început şcoala în toată ţara. Anul şcolar are 34 de săptămâni şi se va încheia în 14 iunie 2019, după 168 de zile lucrătoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dă-l afară pe cel (cea) care a făcut ca școala să înceapă în 10!

    Prima frază e corectă din articol. 

    Iohannis spune ceva tangențial.

    Ați furat o săptămână de vacanță? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb