EFE: Von der Leyen şi Tusk insistă ca UE să-şi consolideze industria de apărare şi armament

R.S.
Internaţional / 7 mai

Ursula von der Leyen, Donald Tusk (Sursa foto: Platforma X/ Ursula von der Leyen)

Ursula von der Leyen, Donald Tusk (Sursa foto: Platforma X/ Ursula von der Leyen)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul polonez Donald Tusk au pledat marţi pentru creşterea cheltuielilor de apărare a ţărilor membre ale Uniunii Europene şi pentru stimularea industriei militare europene, relatează EFE.

Atât Ursula von der Leyen, cât şi Donald Tusk au reiterat necesitatea de a investi în consolidarea unui mare sector european de armament pentru a "oferi locuri de muncă şi securitate", la Forumul Economic European, care a reunit astăzi, în oraşul Katowice din sudul Poloniei, şefi de întreprinderi din toate sectoarele şi reprezentanţi guvernamentali, potrivit EFE.

Preşedinta CE, care aspiră să îşi reînnoiască mandatul pentru încă cinci ani, şi-a reafirmat intenţia de a crea postul de comisar european pentru apărare, deşi a precizat că "statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru trupele lor şi pentru toate deciziile referitoare la acestea: recrutare sau formare, doctrină, desfăşurare".

La rândul său, premierul polonez a afirmat că "o sumă importantă de bani, bine cheltuită pentru securitatea europeană, va ţine războiul departe de graniţele Uniunii Europene pentru o perioadă lungă de timp, poate chiar permanent", conform sursei citate.

Donald Tusk a subliniat că, "dacă Europa ar fi fost mai bine pregătită, dacă Europa şi liderii europeni ar fi avut suficientă imaginaţie cu ani în urmă, atunci poate că Rusia nu ar fi îndrăznit să atace prietenul nostru Ucraina".

În plus, Tusk a criticat faptul că, în pofida numeroaselor "iniţiative, discuţii, întâlniri, summituri şi reuniuni", nu a existat "nicio acţiune reală" pentru a avansa cu proiectul unui scut european comun de apărare antiaeriană, transmite EFE.

Potrivit premierului polonez, UE "poate şi ar trebui" să-şi utilizeze "succesul economic şi prosperitatea ca mijloc de a-şi îmbunătăţi capacităţile de apărare".

"Noi, în Polonia, înţelegem foarte bine acest lucru şi ne pregătim din ce în ce mai bine", a subliniat el, referindu-se la cheltuielile de apărare ale ţării sale, care depăşesc 4% din PIB, cel mai mare procent dintre toţi aliaţii din NATO, mai scrie EFE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb