Programul TEF (Testing and Experimentation Facility), planificat pentru cinci domenii: sănătate, industrie, agroalimentar, energie şi oraşe inteligente are ca scop eficientizarea certificării şi testării soluţiilor de inteligenţă artificială şi robotică în medii reale. Consorţiul pentru sănătate, condus de Portugalia tocmai a lansat prima cerere de candidatură, dedicată fondatorilor din sectorul european al sănătăţii, conform unui comunicat de presă al EIT Health.
Potrivit sursei citate, această iniţiativă este subliniată de un obiectiv ambiţios de a testa 100 de soluţii pilot până în anul 2025, reflectând angajamentul Portugaliei de a stimula inovarea şi progresul în domeniul sănătăţii.
Inteligenţa artificială şi robotica sunt vitale pentru a face faţă provocărilor reprezentate de îmbătrânirea populaţiei europene şi de lipsa forţei de muncă în domeniul sănătăţii. Până în 2050, populaţia vârstnică a Europei va creşte vertiginos, iar numărul celor cu vârsta de 80 de ani sau mai mult va depăşi 48 de milioane. Folosirea inteligenţei artificiale şi a roboticii devine esenţială pentru a face faţă acestor provocări, permiţând monitorizarea pacienţilor de la distanţă şi intervenţia timpurie. De exemplu, dispozitivele portabile şi senzorii alimentaţi de AI oferă o monitorizare continuă a stării de sănătate, reducând sarcinile legate de asistenţa medicală şi îmbunătăţind eficienţa.
"Drumul către piaţă al unui startup din zona de sănătate este lung si complex. Sprijinul pe care un program ca TEF Health îl poate oferi este extrem de valoros pentru a putea sa fii cât mia bine pregătit pentru a colabora cu actorii din sănătate (spitale, autorităţi, alte companii) care vor avea aşteptări mari chiar si de la un startup", a delarat Dr. Ion-Gheorghe PETROVAI, Co-fondator FreshBlood HealthTech, EITHealth RIS HUB pentru România.
În ultimii ani, startup-urile europene au făcut progrese semnificative în inovarea în domeniul IA, în special în domeniul sănătăţii. România, în special, îşi consolidează poziţia de fruntaş în domeniul inteligenţei artificiale (AI) în Europa, Bucureştiul asigurându-şi un impresionant loc trei în topul oraşelor europene care găzduiesc startup-uri şi unicorni AI. În urcare cu 28 de locuri din clasamentul regional, capitala României este acum depăşită doar de hub-uri majore precum Londra şi Paris, după cum relevă un raport recent al StartupBlink. În plus, sprijinul acordat de EIT Health în România a jucat un rol esenţial în stimularea creşterii startup-urilor din domeniul sănătăţii, specializate în AI, un exemplu relevant fiind Wello.ai.
Apel deschis pentru start-up-urile şi IMM-urile din UE care dezvoltă tehnologii de inteligenţă artificială şi robotică
În ciuda potenţialului lor, inovaţiile în domeniul IA se confruntă cu obstacole precum riscurile şi lipsa de încredere, necesitând teste riguroase şi o infrastructură pentru accelerarea pe piaţă. TEF Health îşi propune să raţionalizeze certificarea şi testarea soluţiilor de inteligenţă artificială şi robotică în medii reale. Primul apel TEF Health, deschis în luna februarie, funcţionează doar cu furnizori de servicii portughezi, dar este deschis şi pentru start-up-uri şi IMM-uri care dezvoltă tehnologii de IA şi robotică din diferite ţări ale UE.
Consorţiul este condus de Institutul Pedro Nunes. La el participă Centro Hospitalar Universitario de Coimbra (CHUC), Centro Hospitalar de Săo Joăo din Porto, Shared Services al Ministerului Sănătăţii, Health Cluster Portugal şi EIT Health InnoStars - una dintre cele opt zone geografice ale EIT Health, parte a Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. La nivel european, proiectul include un consorţiu format din 52 de entităţi din 10 ţări, condus de Spitalul Universitar Charite din Berlin (Germania).
,,Obiectivul principal al acestui proiect este de a facilita dezvoltarea şi intrarea pe piaţă a unor soluţii de încredere în materie de inteligenţă artificială/robotică. Un aspect esenţial al acestei colaborări este stabilirea unei reţele de instalaţii de testare practică. Aceste facilităţi cuprind infrastructură fizică, resurse de date, capacităţi de calcul, laboratoare vii şi facilităţi de testare în laborator, oferind inovatorilor din domeniul sănătăţii posibilitatea de a efectua teste şi experimente extinse în medii realiste la scară largă", explică Ricardo Pires, Health Community Lead, EIT Health InnoStars.
TEF-urile sunt o iniţiativă a Comisiei Europene cu scopul de a raţionaliza certificarea şi testarea soluţiilor de inteligenţă artificială şi robotică. Intenţia este ca aceste centre de experimentare la scară largă să ofere facilităţi fizice şi virtuale, unde startup-urile şi IMM-urile pot obţine sprijin pentru a testa, valida şi demonstra cele mai recente tehnologii bazate pe inteligenţă artificială în medii reale. Mediile reale vor fi spitale şi laboratoare de cercetare şi dezvoltare în domeniul sănătăţii.
Pe lângă faptul că mişcarea contribuie la creşterea eficacităţii, a rezilienţei şi a durabilităţii sistemelor de sănătate din UE, TEF Health urmăreşte, de asemenea, să reducă inegalităţile în ceea ce priveşte furnizarea de asistenţă medicală şi să asigure conformitatea cu standardele juridice, etice, de calitate şi de interoperabilitate.