EJOBS: Cum ar trebui să arate scrisoarea de intenţie atunci când nu ai experienţă

Companii / 28 aprilie 2022

Cum ar trebui să arate scrisoarea de intenţie atunci când nu ai experienţă

Obţinerea unui loc de muncă este un proces provocator indiferent de nivelul la care te afli în carieră. E necesar să depui efort, să redactezi un CV şi o scrisoare de intenţie potrivite şi să fii pregătit pentru toate întrebările pe care le poţi primi la interviul de angajare. De această data, vorbim despre ce ar trebui să conţină scrisoarea de intenţie dacă nu ai experienţă de lucru.

Totuşi, rare sunt cazurile în care debutanţii pe piaţa muncii nu au niciun fel de experienţă pe care ar putea să o treacă în scrisoarea de intenţie, având în vedere că, indiferent de ce activităţi au desfăşurat în trecut, aceştia pot extrage abilităţile transferabile. Dacă şi tu te regăseşti printre cei fără experienţă, dar care doresc să obţină un loc de muncă pe măsura aşteptărilor, află în continuarea acestui articol ce să treci în scrisoarea de intenţie!

Află ce-şi doreşte recrutorul

Înainte să începi să redactezi scrisoarea de intenţie, e important să afli cât mai multe informaţii despre ceea ce caută recrutorul. În acest caz, poţi apela atât la detalii din anunţul de angajare, cât şi la reţeaua ta de networking. Îţi poţi întreba colegii de facultate care poate au lucrat acolo sau care au cunoştinţe în interiorul organizaţiei. Informaţiile despre cultura organizaţională, valorile sau mediul de lucru, te pot ajuta să-ţi adaptezi scrisoarea de intenţie în funcţie de ce-şi doreşte compania.

Explică de ce îţi doreşti jobul scos la bătaie

Înainte de a începe să convingi recrutorul că tu eşti candidatul ideal pentru jobul disponibil, aminteşte-i care este jobul pentru care ai aplicat. Oamenii de resurse umane primesc zeci sau chiar sute de CV-uri zilnic şi e de ajutor pentru ei să le subliniezi poziţia pentru care candidezi. Apoi, menţionează pe scurt care este motivul pentru care eşti interesat de locul de muncă disponibil sau de ce vrei să lucrezi pentru compania respectivă.

Descrie reuşitele tale anterioare

Apoi, poţi să treci cele mai importante lucruri despre tine pe care recrutorul ar trebui să le cunoască. De regulă, în cadrul cursurilor de la facultate îţi poţi dezvolta o mulţime de abilităţi transferabile, aşa că menţionează ce ai învăţat pe parcursul studiului, dar şi cum aceste cunoştinţe te pot ajuta la noul loc de muncă. Spre exemplu, poţi să precizezi astfel: "În cadrul Academiei de Studii Economice, unde am avut cursuri de contabilitate, finanţe şi econometrie, mi-am dezvoltat bune abilităţi de luare a deciziilor, gândire analitică şi atenţia la detalii. Cele din urmă cred că m-ar ajuta să mă integrez în rolul de contabil junior, disponibil în cadrul companiei X".

Precizează toate activităţile pe care le-ai desfăşurat în trecut

Această secţiune este una dintre cele mai mare provocare pentru cei care îşi caută un job, dar au puţină experienţă de lucru sau chiar deloc. Este, totodată, secţiunea în care mulţi candidaţi greşesc pentru că nu ştiu cum să-şi evidenţieze abilităţile relevante şi experienţa anterioară, chiar dacă este vorba de activităţi pe termen scurt sau participarea în diverse programe de voluntariat.

E important să evidenţiezi orice experienţă din trecut, din care ai dobândit noi abilităţi. Chiar dacă unele ar putea să fie irelevante pentru jobul pentru care aplici, acestea le va arăta angajatorilor că ai anumite cunoştinţe despre cum funcţionează piaţa muncii. Spre exemplu, dacă ai parcurs un anumit curs de formare profesională, povesteşte mai multe despre acesta. Dacă nu ai trecut printr-un astfel de program de învăţare, nu e niciodată târziu să începi. Dacă, spre exemplu, eşti interesat de domeniul IT, poţi alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching).

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real şi să faci schimb de experienţă cu ceilalţi cursanţi. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îţi va oferi suportul necesar pentru a-ţi găsi job. Detalii despre cursuri aici.

Iată care sunt condiţiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

- ai domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti

- ai o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani

- eşti angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI

- ai absolvit cel puţin 8 clase

- dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) - cursurile au loc doar online

- ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen

- ai în posesie difuzor/căşti şi microfon pentru a participa la discuţii

- eşti un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)

- deţii competenţe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Personalizează scrisoarea de intenţie în funcţie de cerinţele jobului

Atunci când redactezi scrisoarea de intenţie, aminteşte-ţi că scopul acesteia este să arate cum ai îndeplini nevoile angajatorului. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este să pui în legătură abilităţile cu sarcinile postului. Aşadar, citeşte cu atenţie anunţul de angajare şi cerinţele precizate de companie. Spre exemplu, dacă jobul necesită lucrul în Excel, ai putea oferi un exemplu de proiect la care ai lucrat la facultate şi în cadrul căruia ai fost determinat să aplici aceste cunoştinţe.

Evită aceste greşeli în scrisoarea de intenţie

Când nu ai experienţa necesară pe care să o treci în scrisoarea ta de intenţie, într-adevăr, depui mai mult efort pentru a convinge recrutorul că eşti candidatul potrivit pentru rolul scos la bătaie de către acesta. De aceea, e important să fii atent la aceste greşeli care ar putea sta în calea obţinerii jobului mult dorit.

Atenţie la felul în care este aranjat textul

Aranjarea scrisorii de intenţie poate compensa lipsa ta de experienţă. Astfel, asigură-te că aceasta include un antet bine pus la punct cu numele tău şi câteva date de contact. Totodată, ai putea să bolduiesti anumite secţiuni pe care vrei să le scoţi în evidenţă. Odată ce scrisoarea de intenţie este gata, salveaz-o într-un document PDF şi ataşează-l la un prim e-mail, pe care ţi-l poţi trimite chiar ţie. Astfel te vei asigura că formatarea documentului tău nu se schimbă odată ce este descărcată de destinatar.

Verifică textul final de câteva ori înainte să-l trimiţi

Micile greşeli prezente în scrisoarea de intenţie sau CV-ul tău te pot costa. Recrutorul poate considera că nu eşti atent la detalii sau pur şi simplu nu te-ai concentrat asupra redactării documentului. Poţi evita aceste mici greşeli cerându-i unui prieten să-ţi citească varianta finală a scrisorii de intenţie.

Chiar dacă nu eşti expert într-un domeniu, ar trebui să ai totuşi o idee despre obiectivele şi interesele tale de viitor. Dorinţa de a învăţa, faptul că ştii exact ce vrei să faci în următorii ani şi eşti deschis să depui eforturi pentru a evolua în carieră, sunt principalele lucruri pe care le urmăresc recrutorii de la un angajat, chiar dacă acesta nu are experienţă de lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb