EJOBS: Cum te califici mai uşor pentru un job în IT


Companii / 16 august 2021

Cum te califici mai uşor pentru un job în IT

În domeniul IT există un deficit de 15.000 de specialişti. Mai exact, sunt 15.000 de posturi deschise pentru care companiile nu găsesc oamenii potriviţi, conform datelor Logirno, comunitatea profesioniştilor în IT din România. Şi provocarea recrutorilor de a găsi specialişti în domeniu e tot mai mare în condiţiile în care multe companii oferă beneficii similare şi posibilitatea de a lucra remote pe termen lung. Luând în calcul lipsa acută de oameni şi salariile de început, care se pot situa peste salariul mediu pe economie, merită să te orientezi către o carieră în IT.

Competiţia pentru un job nu este aşa mare ca în alte domenii, însă apare întrebarea: voi reuşi să obţin un job dacă nu am experienţă în IT? Există câteva practici bune care te pot aduce mai aproape de jobul dorit, investind în formarea ta şi valorificând oportunitatea de a urma cursuri gratuite IT, organizate de eJobs printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.

1. Defineşte ce carieră îţi doreşti

Este important să ştii ce îţi doreşti să faci din punct de vedere profesional. Vrei să fii angajat, vrei să fii freelancer sau îţi doreşti să lucrezi pe proiecte? În ce domeniu ţi-ar plăcea să activezi? Ce abilităţi ai? Asigură-te că ştii ceea ce-ţi doreşti în carieră, că un obiectiv clar şi realist. Stabileşte cum intenţionezi să-l atingi şi ce te califică pentru un anumit job. Aceşti paşi te vor ajuta să restrângi căutarea la acele locuri de muncă care te pasionează şi care te vor ajuta să avansezi profesional.

2. Urmează cursuri pentru certificare

Odată ce ţi-ai conturat un plan în carieră şi ai identificat ce abilităţi ai, merită să investeşti în formarea ta. De exemplu, dacă ai înclinaţie spre design, poţi alege cursul de Programator Javascript organizat de eJobs printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.

- Vei învăţa de la zero JavaScript, HTML, CSS şi cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.

- Vei învăţa cum să creezi aplicaţii web.

- Acest curs este ideal pentru persoanele fără experienţă în programare.

Dacă eşti o persoană atentă la detalii şi îţi doreşti un start în domeniul IT, poţi alege cursul de tester, organizat de eJobs printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.

- Vei învăţa de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicaţiilor şi programelor dezvoltate de programatori.

- Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri şi aplicaţii.

- Acest curs este ideal dacă nu ai experienţă în IT

Cursurile sunt 100% gratuite, finanţate prin fonduri europene

- Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, şi sâmbătă, între 09:00-12:00

- Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT

- Se întâmplă 100% online

- Te învaţă o abilitate practică, căutată pe piaţa muncii

- Includ consiliere în carieră

Te poţi înscrie dacă:

- Ai domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti)

- Ai o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani

- Eşti angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI

- Ai absolvit cel puţin 8 clase.

3. Pune în practică ceea ce înveţi

Indiferent de specializarea pe care ţi-o alegi, în JavaScript sau în testare şi de certificările pe care ţi le iei în domeniu, experienţa de lucru va conta cel mai mult pentru a obţine dorit. Angajatorii vor să vadă cum aplici ceea ce ai învăţat. Iar cursurile IT îţi dau ocazia de a pune în practică ceea ce ai învăţat. Şi e mai uşor când înveţi şi dezvolţi în acelaşi timp prin:

Proiecte personale: Creează un site sau o aplicaţie pentru tine sau pentru un prieten şi încearcă mai întâi să rezolvi singur problemele pe care întâmpini.

Internship. Realizează un scurt research al companiilor care oferă stagii de practică în programare sau testare. Pentru internship, mulţi angajatori nu cer experienţă anterioară şi un stagiu plătit de formare îţi oferă ocazia de a-ţi folosi abilităţile într-un cadru profesional.

Freelancing-ul poate fi o modalitate bună de a finaliza proiecte mici în timp ce îţi cauţi un job full time.

4. Creează un CV relevant jobului la care aplici

Odată ce ai obţinut o certificare şi ai şi experienţă în domeniu, este important să le menţionezi în CV. Şi este cu atât mai important să acorzi atenţie CV-ului tău când te confrunţi cu următoarea situaţie: ai aplicat la multe joburi, dar nimeni nu te sună pentru un interviu.

Dacă, de exemplu, ai abilităţi în zona de design sau în zona de testare, ţi-ai luat şi o certificare sau dezvolţi un proiect pe cont propriu şi îţi doreşti un job în unul dintre aceste domenii, merită să menţionezi acest aspect încă din secţiunea dedicată Obiectivului profesional.

Adaptează CV-ul la fiecare job pentru care aplici. Primul pas este să parcurgi cu atenţie cerinţele pentru a afla dacă eşti candidatul potrivit. Apoi, adaugă experienţa şi realizările care sunt relevante pentru acea poziţie, folosind cuvinte cheie din anunţul jobului care descriu şi experienţa ta.

5. Aplică la compania unde ţi-ar plăcea să lucrezi

Evită pe cât posibil să aplici la întâmplare, doar pentru că o companie are o poziţie deschisă. Cel mai bine este să-ţi faci o listă scurtă cu acele companii unde ţi-ar plăcea să lucrezi şi să afli din social media sau de la prieteni/colegi detalii despre cultură, beneficii, nivelul salariilor, posibilităţi de promovare. Cercetarea îţi oferă informaţii valoroase pe care le poţi include în CV şi în scrisoarea de intenţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La sfârșitul programelor de instruire, să ne anunțați câți cursanți ați avut și câți au fost angajați, au devenit efectiv freelanceri etc. Cam peste un an e bine?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb